Την επίσημη πρώτη του Κέντρου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στα Χανιά, σηματοδότησε το συνέδριο που διοργανώθηκε χθες, Πέμπτη 23 Μαρτίου, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, με θέμα τους πληθυσμούς στην Κρήτη. Παρουσία του προέδρου του Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών κ. Συμεών Τσομώκου και του μόνιμου αντιπροσώπου του ΟΟΣΑ και ομότιμου καθηγητή Γεωπολιτικής στη Σορβόννη κ. Γιώργου Πρεβελάκη, επιχειρήθηκε μια πολύπλευρη προσέγγιση ζητημάτων, όπως το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό, το Δημογραφικό και η σχέση τους με πολιτικές και οικονομία. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Μαρία Συρεγγέλα.
Ο Δήμαρχος Χανίων, κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, καλωσορίζοντας την πρώτη δράση του Κέντρου του ΟΟΣΑ στα Χανιά, δύο μήνες μετά την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπογράμμισε ότι «με αφετηρία τη χθεσινή συνεδρίαση, στο μέλλον τα Χανιά θα αποτελούν ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για συζητήσεις πολιτικών, ακαδημαϊκών και όλων των ανθρώπων που επηρεάζουν, βλέποντας τη συνολική παγκόσμια εικόνα στα θέματα της πληθυσμιακής δυναμικής».
Επεσήμανε, δε, ότι «η παρουσία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης με τη βάση δεδομένων, το ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία του, του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με το εγνωσμένο κύρος και την αξιοπιστία του στην ανάπτυξη του διαλόγου, τη μετάδοση νέων ιδεών αλλά και τη γενικότερη συμβολή του στην αποτύπωση της ταυτότητας της σύγχρονης Ελλάδας, σηματοδοτεί αλλά και συμβάλλει στην περαιτέρω εξωστρέφεια και πρόοδο του τόπου μας».
Ο κ. Γιώργος Πρεβελάκης, μόνιμος αντιπρόσωπος του ΟΟΣΑ, υπογράμμισε ότι «το Κέντρο του ΟΟΣΑ για την Κρήτη είναι σημαντικό τόσο για τη μελέτη των πληθυσμιακών ζητημάτων, που ξέρουμε ότι είναι ζωτικά και για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, και είναι επίσης σημαντικό γιατί η Κρήτη θα γίνεται μία φορά τον χρόνο το κέντρο του ενδιαφέροντος για πληθυσμιακά ζητήματα».
Στην ομιλία του, ο κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης έκανε ιστορική αναφορά στη σύνδεση του ΟΟΣΑ με τα Χανιά, τοποθετώντας τη στο 1948 και στη μεταπολεμική δράση του Οργανισμού. Μέλη του ΟΟΣΑ επισκέφτηκαν την – τότε βομβαρδισμένη – πόλη των Χανίων και έθεσαν το στρατηγικό πλάνο εξέλιξής της για τις επόμενες δεκαετίες, εκκινώντας μια περίοδο ανασυγκρότησης σε μια περιοχή που έζησε εις βάθος όλες τις επιπτώσεις ενός βίαιου πολέμου.
Ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, πανεπιστημιακός, τακτικός καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιχείρησε μια ιστορική προσέγγιση. Μίλησε για τους ελληνικούς πληθυσμούς από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, τη διασπορά, το Προσφυγικό, τις εισροές και τις εκροές στο επεκτεινόμενο ελληνικό έδαφος.
Η κ. Φαίη Μακαντάση, επικεφαλής Ερευνών στον Ερευνητικό Οργανισμό διαΝΕΟσις, προσέγγισε τα δημογραφικά προβλήματα του πληθυσμού, ενώ ο κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος, ομότιμος καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στάθηκε στη διασπορά και τις μεταναστευτικές ροές. Από οικονομική σκοπιά προσέγγισε τα πληθυσμιακά ζητήματα ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών κ. Νίκος Βέττας.
Προσεχώς συνέδρια για τη μετανάστευση
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Μαρία Συρεγγέλα, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στην πρώτη δράση του Κέντρου του ΟΟΣΑ στα Χανιά, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Δημογραφικό και στις πολιτικές για την αντιμετώπισή του.
«Το Δημογραφικό είναι ένα εθνικό και πανευρωπαϊκό ζήτημα, γι’ αυτό και υπάρχει για πρώτη φορά επίτροπος Δημογραφίας, με την οποία είμαστε σε επαφή», τόνισε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός.
Το Κέντρο του ΟΟΣΑ στα Χανιά αναμένεται να διοργανώνει σε ετήσια βάση παγκοσμίου ενδιαφέροντος συνέδρια, με επίκεντρο τα ζητήματα μετανάστευσης και μετακίνησης των πληθυσμών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών κ. Συμεών Τσομώκο, «τα θέματα αυτά είναι τα πιο σημαντικά που απασχολούν τις κοινωνίες σήμερα και θεωρούμε πως το συνέδριο θα βοηθήσει πάρα πολύ τις σκέψεις και τις λύσεις για το θέμα των μετακινήσεων των πληθυσμών».
Πηγή: neakriti.gr