Εξαρτημένοι από το αλκοόλ, είναι πολλοί Κρητικοί, όλων των ηλικιών. Σημαντικός αριθμός εφήβων πίνουν μέχρι να γίνουν «λιώμα», το ίδιο ισχύει όμως και για τους ενήλικες που πίνουν στο καφενείο, σε μπαρ, σε τραπέζια, σε γλέντια και σε γάμους.
Το αλκοόλ τους εξασφαλίζει την αυτοπεποίθηση που δεν έχουν, την κοινωνικότητα που δεν διαθέτουν και το κυριότερο: «διώχνει» τις δυσάρεστες σκέψεις για όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή.
Οι περισσότεροι ξεκίνησαν να πίνουν στο πλαίσιο των κοινωνικών συναναστροφών τους και έχουν φθάσει σε ένα σημείο που δεν μπορούν να αποχωριστούν το ποτό.
«Δεν αναφερόμαστε μόνο στο κρασί και στη ρακί, αλλά στο ουίσκι, τη βότκα και όλα τα «σκληρά» ποτά που δημιουργούν στον οργανισμό σοβαρότατα προβλήματα υγείας», τονίζουν οι ειδικοί.
Φέτος για μια ακόμη χρονιά οργανώνονται ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις από τις 18 Μαίου έως την 1η Ιουνίου, με την ονομασία «ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ» και προσελκύουν όλο και περισσότερους συμμετέχοντες, εθελοντές, συλλόγους και φορείς.
Έχουν σκοπό να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για τις επιπτώσεις από την προβληματική κατανάλωση του αλκοόλ.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Μοίρες και Ασήμι και απευθύνονται σε όλους τους πολίτες.
Διοργανωτές είναι το Δίκτυο Αλκοολογίας Κρήτης, ο Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Προβλήματα από το Αλκοόλ «Η Επιστροφή», οι Κοινότητες Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ-ΚΟΠΑ Κρήτης.
Ακόμη, το Εργαστήριο Αλκοολογίας της Ιατρικής Σχολής, σε συνδιοργάνωση με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, το Αλκοολογικό Ιατρείο του ΠαΓΝΗ και με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και των Δήμων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Γόρτυνας και Φαιστού.