Σε πέντε μήνες συμπληρώνονται δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας και την επιβολή περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του ιού.
Όταν στις 26 Φεβρουαρίου του 2020 εντοπιζόταν το πρώτο κρούσμα στην ελληνική επικράτεια, ελάχιστοι θα μπορούσαν να φανταστούν πως 20 μήνες μετά θα έχαναν τη ζωή τους κατά μέσο όρο σχεδόν 300 συμπολίτες μας ανά εβδομάδα από κορωνοιό και ότι αυτό θα μας έμοιαζε και φυσιολογικό…
Σήμερα, Τετάρτη, ο αριθμός των θανάτων από την αρχή της πανδημίας αναμένεται να ξεπεράσει τους 15.000 (με το 95,4% εξ αυτών να έχει είτε υποκείμενο νόσημα, είτε να είναι άνω της ηλικίας των 70 ετών). Η κατάσταση απέχει πολύ απ’ το να χαρακτηριστεί ελεγχόμενη, καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει βαλτώσει, με περισσότερους από 4/10 συμπολίτες μας να παραμένουν ανεμβολίαστοι. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου η χώρα μας είναι τρίτη σε όλη την Ευρώπη σε ποσοστό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους. Αυτή τη στιγμή είναι πλήρως εμβολιασμένο το 58,7% του ενήλικου πληθυσμού, ποσοστό που εκ των προτέρων γνωρίζαμε ότι δεν αρκεί για την οικοδόμηση ενός ισχυρού τείχους ανοσίας. Η Δανία για παράδειγμα, που από τις 10 Σεπτεμβρίου υποβίβασε τον κορωνοϊό σε εποχική γρίπη, έχει εμβολιάσει πλήρως το 83% του πληθυσμού άνω των 12 ετών.
Κι όμως, παρότι δεν αναμένεται κάποια θεαματική πρόοδος σε επίπεδο εμβολιασμού κατά συνέπεια και σε πτώση κρουσμάτων / νοσηλειών στο άμεσο μέλλον, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει την επιστροφή της νυχτερινής διασκέδασης σε καθεστώς πλήρους κανονικότητας για τους εμβολιασμένους. Οι σχετικές αποφάσεις θα αφορούν την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας, συνοδεία φυσικά της άρσης απαγόρευσης μουσικής, ενώ θα συζητηθεί και η κατάργηση του ισχύοντος πλαισίου περί αποκλειστικά καθήμενων στα κέντρα διασκέδασης. Μαζί και η κατάργηση του «κόφτη» στην πληρότητα των χώρων εφόσον δέχονται μόνον εμβολιασμένους. Με λίγα λόγια ο προσανατολισμός είναι οι εικόνες στα club τα μπουζούκια και όλα τα νυχτερινά στέκια να μην έχουν καμία διαφορά με την προ covid εποχή. Ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται ο ένας πάνω στον άλλο και όλα τα… μωρά στην πίστα.
Ένα από τα αβίαστα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αν σε αυτό το timing αξίζει να προβληθεί το μήνυμα για το «κοινωνικό τέλος της πανδημίας», τουλάχιστον σε ότι αφορά τους εμβολιασμένους. Προ του τέλους της καλοκαιρίας και των συναθροίσεων σε ανοιχτούς χώρους και με δεδομένο ότι η μετάλλαξη Δέλτα διασπείρεται, όπως συνηγορούν οι έρευνες και από πλήρως εμβολιασμένους.
Σαφώς και τα νυχτερινά κέντρα πρέπει κάποια στιγμή να δουλέψουν υπό κανονικές συνθήκες, αλλά μετά από 20 μήνες περιορισμών υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή να ληφθεί το ρίσκο μιας πιθανής αναζωπύρωσης της πανδημίας; Ναι, από τους εμβολιασμούς είναι ξεκάθαρο πια ότι δεν μπορείς να περιμένεις πολλά τους επόμενους μήνες, ωστόσο η έρευνα για την αντιική θεραπεία βρίσκεται στην τελική φάση της και είναι πιθανό έως την άνοιξη τουλάχιστον τρία διαφορετικά χάπια για την καταπολέμηση της covid-19 να έχουν πλημμυρίσει την παγκόσμια αγορά.
Είναι ένα διάστημα τεσσάρων μηνών κατά τη διάρκεια του οποίου η υπομονή είναι πολύ πιθανό να σε επιβραβεύσει, καθώς αναμένεται το νέο μεγάλο «όπλο» που δυνητικά και σύμφωνα με τα επιστημονικά σενάρια θα μετατρέψει τον κορωνοϊό σε γρίπη.
Πέρα από την ικανοποίηση του (προφανώς δίκαιου) αιτήματος των επαγγελματιών του χώρου, πιθανώς να κρύβεται και ένα ακόμη κίνητρο πίσω από τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης. Το… χάσμα που θα προκύψει στις δυνατότητες διασκέδασης ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, με την ελπίδα ότι αυτός ο (απόλυτος) διαχωρισμός θα λειτουργήσει ως «καμπάνακι» προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα.
Ακόμα και αυτό όμως να ισχύει, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το μήνυμα «διασκεδάστε ελεύθερα» ήταν τόσο μεγάλη ανάγκη να ειπωθεί σε timing που η επιδημιολογική κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή και δεν υπάρχει και κανένας λόγος για να πιστεύουμε ότι θα βελτιωθεί μέσα στο φθινόπωρο.
#pgnews