“Φουντώνουν” οι πλειστηριασμοί στην Κρήτη σε βάρος αδύναμων ανθρώπων που τράπεζες και funds τους παίρνουν την πρώτη κατοικία, αλλά και την επαγγελματική τους στέγη. Είναι πολλές δεκάδες οι περιπτώσεις που γνωρίζουν οι συνδικαλιστές, τονίζοντας ότι μπορεί να είναι ακόμα περισσότερες εκείνες που δε γνωρίζουν, αφού δε χτυπάνε όλοι την πόρτα των εργατικών σωματείων για να ζητήσουν προστασία μέσα από κινητοποιήσεις, προκειμένου να μη χάσουν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους.
Στο μεταξύ, ψηφίστηκε επί το νέο νομοσχέδιο για τα “κόκκινα” δάνεια, που στόχο έχει – σύμφωνα με τις καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου – να κάνει πιο γρήγορες και συνοπτικές τις διαδικασίες των πλειστηριασμών!
«Όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει τους πλειστηριασμούς. Αλλά αντιθέτως, μετά τις εκλογές οι τράπεζες και τα funds έχουν βάλει μπροστά τις μηχανές», όπως καταγγέλλει στο neakriti.gr το στέλεχος του ΕΚΗ και της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος. Μάλιστα, όπως λέει, «ειδικά τώρα η νέα νομοθεσία δεν αφήνει περιθώρια στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους να διατηρήσουν το σπίτι τους, απέναντι στα “κοράκια”. Και ανεξάρτητα από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβαν τα δάνειά τους οι άνθρωποι αυτοί, πλέον τους τα παίρνουν με συνοπτικές διαδικασίες για ένα κομμάτι ψωμί».
Στο ερώτημά μας για το πόσο πολλές είναι οι περιπτώσεις που έχουν γίνει γνωστές προς την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, η οποία έχει φτιάξει και ειδική ομάδα αλληλεγγύης που ενεργοποιείται άμεσα στο πλευρό των δανειοληπτών, ο Δημόκριτος Σαλούστρος δηλώνει κατηγορηματικά: «Δε φτάνουν όλες οι περιπτώσεις στο σωματείο. Αλλά από αυτές τις περιπτώσεις που χειρίζονται τα σωματεία και οι ομάδες αλληλεγγύης μπορούμε πια να πούμε πως πρόκειται για πολλές δεκάδες περιπτώσεων στο νησί μας. Και νομίζω πως ο αριθμός για κάθε μήνα ξεπερνάει το διψήφιο νούμερο».
Αναφορικά με τους περισσότερους ανθρώπους που φτάνουν σε αυτή τη δεινή θέση, το στέλεχος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου λέει: «Είναι χαμηλόμισθοι και πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι έχασαν την επιχείρησή τους και τώρα δεν έχουν άλλο εισόδημα, προκειμένου να μπορέσουν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους και έτσι χάνουν τα σπίτια τους, που είχαν βάλει υποθήκη για να μπορέσουν να δανειστούν».
Στο σημείο αυτό, ο Δημόκριτος Σαλούστρος διευκρινίζει ότι μπορεί να πρόκειται για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οπότε και όλα γίνονται με πολύ γρήγορο τρόπο, ώστε να μην προλάβει ο δανειολήπτης να αντιδράσει, όμως το συνδικαλιστικό κίνημα έχει βρει τρόπους να μπλοκάρει έγκαιρα και να αποτρέψει έναν πλειστηριασμό. Και είναι ενέργειες στις οποίες προχωράει καθημερινά, έχοντας αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό του.
«Εμείς προχωρούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις και έχουμε αποτέλεσμα. Στο μεταξύ, βέβαια, έχουν βρει τρόπο με ένα “κλικ” να παίρνουν το σπίτι του κοσμάκη, αλλά δεν έχουν βρει τρόπο να διευκολύνουν τη ζωή των ανθρώπων που περιμένουν έξι και εφτά χρόνια για να πάρουν τη σύνταξή τους», σχολιάζει ο συνδικαλιστής της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου.
Την ίδια ώρα, όπως λέει ο Δημόκριτος Σαλούστρος, οξύνεται από την πλευρά του κράτους η ποινικοποίηση των αγώνων κατά των πλειστηριασμών.
«Συνδικαλιστές δικοί μας, που προχώρησαν σε κινητοποιήσεις στο παρελθόν για να αποτρέψουν πλειστηριασμούς, έχουν κατηγορηθεί με τον μισό ποινικό κώδικα. Ήταν το “ιδιώνυμο” αδίκημα που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ»…
Καταλήγοντας, στέλνει το μήνυμα ότι «δε γίνεται να αφήσουμε στα “κοράκια” και τα funds των τραπεζών να πάρουν τους κόπους μιας ζωής. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των πλειστηριασμών. Και πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά μέσα από τα σωματεία και τους φορείς».
Ο συνδικαλιστής εκφράζει, επίσης, την ανησυχία του, λέγοντας πως με το νέο έτος αυτό το κύμα των πλειστηριασμών αναμένεται να φουντώσει ακόμη περισσότερο.
Η νέα νομοθεσία
Στο μεταξύ, όπως καταγγέλλει στo neakriti.gt ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, με τη νέα νομοθεσία που ψηφίζεται στη Βουλή, οι πλειστηριασμοί πλέον γίνονται με ακόμα πιο γρήγορες διαδικασίες και άρα πρόκειται για ακόμα χειρότερες καταστάσεις από αυτές που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Με πλειοψηφία πέρασε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που αφορά τα “κόκκινα” δάνεια. Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές, επί της αρχής του νομοσχεδίου υπέρ ψήφισαν 158, κατά 139.
Πιο αναλυτικά, το άρθρο 7 ψήφισαν υπέρ 190 βουλευτές, “όχι” 97 και “παρών” επέλεξαν 10 βουλευτές.
Για το άρθρο 38, ψήφισαν υπέρ 154, “όχι” 124 και 10 επέλεξαν το “παρών”.
Για το άρθρο 49 ψήφισαν υπέρ 190, 97 κατά και 10 “παρών”.
Για το άρθρο 66, ψήφισαν υπέρ 158, κατά 139.
Για το άρθρο 89, ψήφισαν υπέρ 158, κατά 139.
Και, τέλος, για το άρθρο 107, ψήφισαν υπέρ 158 και κατά 139.
Τα άρθρα αφορούν, μεταξύ άλλων, τους Servicers, τη λειτουργία οργανισμών μη εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος και η τροπολογία τη διάταξη που προβλέπει την εξαίρεση, από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των συναλλαγών του ΤΑΙΠΕΔ.
Tι αλλάζει με τους servicers στον εξωδικαστικό μηχανισμό
Διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τους servicers στην προσπάθεια είτε να ρυθμίσουν διμερώς ή μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού τα δάνειά τους – και άρα να γλιτώσουν το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό – είτε απλά να ενημερωθούν γι’ αυτά βρίσκουν οι δανειολήπτες, έχοντας στη διάθεσή τους επιπλέον “όπλα” στη μάχη με την υπερχρέωση.
Στέλιος Βοργιάς: «Εμείς τα λέγαμε πριν τις εκλογές»
Ο Στέλιος Βοργιάς υπενθυμίζει: «Εμείς πριν από τις εκλογές είχαμε καταλήξει από κοινού με όλους τους άλλους μαζικούς φορείς στις θέσεις μας ως προς τα “κόκκινα” δάνεια. Και μάλιστα είχαμε εκδώσει κοινό ψήφισμα, που εμπεριείχε ένα σύνολο προτάσεων προς την κυβέρνηση. Πραγματικά επικρατεί ο παραλογισμός. Δηλαδή, το να βλέπουμε ακόμα και σε σεισμόπληκτες περιοχές, όπως το Αρκαλοχώρι, να προχωρούν σε πλειστηριασμούς σε βάρος των σεισμοπλήκτων; Ε, αυτό μας “βγάζει από τα ρούχα” μας. Όμως, υπάρχουν και πολλά άλλα νοικοκυριά που ενώ βρίσκονταν σε ρυθμίσεις, ξαφνικά βρίσκονται σε διαδικασίες πλειστηριασμών. Εμείς δεν εκπροσωπούμε τους μπαταχτσήδες. Εμείς εκπροσωπούμε όλα αυτά τα νοικοκυριά που βρέθηκαν σε δύσκολες καταστάσεις και δυσκολεύονται να ξεπληρώσουν το δάνειο για την πρώτη τους κατοικία και πρέπει να βοηθηθούν. Ιδιαίτερα μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ και μια σειρά από ευάλωτα νοικοκυριά. Και όταν πρόκειται και για θύματα θεομηνιών, εννοείται ότι θα πρέπει να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους για να μπορέσουν να ξεχρεώσουν τα δάνειά τους».
Πηγή: neakriti.gr