Ελληνικές εταιρίες με ιστορία που χάνεται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Προϊόντα που έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις πολλά από αυτά διατηρούνται ίδια για πολλές δεκαετίες. Αναφερόμαστε, βέβαια, σε εταιρείες που έχουν δημιουργήσει δημοφιλή προϊόντα στον τομέα τους και έχουν πλέον έχουν γίνει ταυτόσημα με το ίδιο το προϊόν που παράγουν.
Στο παρελθόν, στο Reader, είχαμε «μεταφράσει» το τι ακριβώς σημαίνουν τα ονόματα διεθνών κολοσσών, όπως η ΙΚΕΑ, η Adidas, η WD40 ή η FIAΤ. Μάρκες δηλαδή που όφειλαν το όνομά τους σε ακρωνύμια. Το ίδιο θα επιχειρήσουμε να κάνουμε και τώρα, αλλά με τις δημοφιλείς ελληνικές εταιρείες που λέγαμε, που το όνομά τους κάτι «κρύβει». Είτε είναι, δηλαδή αρχικά είτε έχει κάποια ιδιαίτερη ιστορία η προέλευσή του.
ΙΟΝ
Η σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ στα 95 χρόνια ζωής της έχει λανσάρει δεκάδες σήματα σοκολάτας, πιο ιστορικό όλων είναι αυτό της «ΙΟΝ Αμυγδάλου» που δημιουργήθηκε το 1947. Η εταιρεία ΙΟΝ άρχισε την πορεία της το 1930 στο Νέο Φάληρο και το όνομά της το οφείλει στο ευωδιαστό φυτό «ίον», τον μενεξέ! Άλλωστε και το πρώτο της σήμα απεικόνιζε το συγκεκριμένο λουλούδι.
Κάλας
Παραμένουμε στη δεκαετία του 1920 και συγκεκριμένα στο 1922, αυτή τη φορά στο Κουκάκι. Εκεί ο Εμμανουήλ Καλαμαράκης δημιουργεί την βιοτεχνία επεξεργασίας άλατος, όλα αλλάζουν όμως το 1948 όταν ο Κωνσταντίνος Καλαμαράκης αναλαμβάνει τα ηνία της βιοτεχνίας και βάζει για πρώτη φορά το αλάτι ΚΑΛΑΣ σε μπουκάλι. Το προϊόν που μέχρι τότε βρισκόταν πίσω από τον πάγκο του μπακάλη παίρνει θέση στο ράφι και γίνεται ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα. Το όνομα προέρχεται από μία σύντμηση του ονόματος του δημιουργού του (και δεν έχει σχέση με τη Μαρία Κάλας, όπως αναφέρει ο αστικός μύθος).
- 1934 έως 1936: Εθνική Βιομηχανία Γάλακτος
- 1936 έως 1999: Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος
- 1999 έως 2002: Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος και Αλεύρου
- 2003 έως 2019: Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Γάλακτος και Αλεύρου
- 2019 έως σήμερα: EVGA-Hellenic Milk & Flour Industry
ΠΗΓΗ: reader.gr