ΕΛΛΑΔΑ

Iός κοξάκι: Πώς μεταδίδεται – Τί πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Για τα 41 παιδιά που νοσούν από τον ιό κοξάκι στη Λάρισα μίλησε το πρωί της Τετάρτης η Ματίνα Παγώνη. Εξηγώντας πώς μεταδίδεται, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ συμβούλεψε τους γονείς να μη δίνουν στα παιδάκια υγρά που είναι όξινα, ενώ μίλησε για τα συμπτώματα.

«Καλό είναι να έχουν τα παιδιά αντισηπτικό να καθαρίζουν τα θρανία. Όταν δούμε ένα σύμπτωμα, κρατάμε το παιδί σπίτι, για να μην μεταδώσει τον ιό σε άλλα παιδιά στο σχολείο»

«Η νόσος κοξάκι είναι αυτή την εποχή γνωστή. Κάθε χρόνο είναι με εξάρσεις και υφέσεις, και αφορά περισσότερο τα παιδάκια. Τα συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, κάνει το παιδάκι πονοκέφαλο και το περιγράφει, έχει μία κακουχία που φαίνεται. Έχει φλύκταινες στον λαιμό στη γλώσσα και στα ούλα. Δεν μπορεί να καταπιεί και δεν μπορεί και το νερό. Η νόσος μπορεί να προχωρήσει και να κάνει εξανθήματα στις παλάμες και στα πέλματα», είπε αρχικά, μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Πάμε Δανάη».

Διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό κοξάκι, η Ματίνα Παγώνη επεσήμανε: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο, να πάρει (σ.σ. το παιδί) τα αντιπυρετικά αν είναι υψηλός ο πυρετός και να προσέχουμε να μην δίνουμε στα παιδάκια υγρά που είναι όξινα. Αυτό κρατά 3-5 μέρες και μεταδίδεται με τον αέρα και την ομιλία, τα σταγονίδια και από τις επιφάνειες».

«Καλό είναι να έχουν τα παιδιά αντισηπτικό να καθαρίζουν τα θρανία. Όταν δούμε ένα σύμπτωμα, κρατάμε το παιδί σπίτι, για να μην μεταδώσει τον ιό σε άλλα παιδιά στο σχολείο» τόνισε.

«Στη Λάρισα υπάρχουν 41 παιδιά που ταλαιπωρούνται, γιατί η μετάδοση είναι πολύ γρήγορη. Κάτω από 5-6 ετών γίνεται γρήγορη η μετάδοση» δήλωσε.

Τα συμπτώματα του ιού

Η λοίμωξη από ιό κοξάκι αποτελεί ιογενές νόσημα, συχνά της πρώιμης παιδικής ηλικίας, με  συνήθη συμπτώματα όπως πυρετός, εξάνθημα, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό    ή και το γαστρεντερικό σύστημα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αυτοϊώμενο.

Ο ιός ανήκει στο γένος των εντεροϊών και ταξινομείται σε δύο ομάδες, την ομάδα Α και την ομάδα Β. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της άμεσης στενής επαφή με σταγονίδια του αναπνευστικού (με το βήχα, το φτάρνισμα, την ομιλία) και μέσω της κοπρανοστοματικής οδού.

Λοιμώξεις από ιό κοξάκι παρατηρούνται κάθε χρόνο, αλλά συνήθως παρουσιάζουν έξαρση το φθινόπωρο.

Μέτρα πρόληψης

Ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού σε περίπτωση κρούσματος, είναι η απομάκρυνση του κρούσματος από τη σχολική του μονάδα μέχρι την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του και  η επισταμένη τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής παιδιών, εκπαιδευτικών – προσωπικού  του σχολείου (τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ιδίως πριν από το φαγητό και μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα).

Επιπρόσθετα, συνιστάται ο καλός αερισμός όλων των χώρων, ο επιμελής καθαρισμός των επιφανειών που αγγίζονται και των τουαλετών. Σημειωτέο ότι δεν ενδείκνυται ως μέτρο πρόληψης να κλείνει η σχολική μονάδα όπου έχει εκδηλωθεί το κρούσμα ή τα κρούσματα.

Συστήνεται, οι γονείς των υπολοίπων παιδιών να ενημερώνονται για την παρουσία κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα και να συμβουλευτούν τον ιατρό τους σε περίπτωση που το δικό τους παιδί εμφανίσει ανάλογα συμπτώματα.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ