Το Ισραήλ παρουσίασε σήμερα λεπτομέρειες για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που πρόκειται να απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από τη Χαμάς, 50 από τους ομήρους που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο κατάλογος που αναρτήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης (εδώ) περιλαμβάνει 300 κρατούμενους, αριθμό διπλάσιο από τις 150 γυναίκες και ανήλικους τους οποίους το Ισραήλ έχει δεχθεί να απελευθερώσει στο πλαίσιο της συμφωνίας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς και την κήρυξη τετραήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.
Σκοπός της δημοσίευσης των στοιχείων των κρατουμένων φαίνεται πως είναι να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν νομικές προσφυγές την τελευταία στιγμή.
Η συντριπτική πλειονότητα, 287 από τους 300 κρατούμενους της λίστας, είναι άνδρες ηλικίας 18 ετών και κάτω – οι περισσότεροι από αυτούς κρατούνται για ταραχές και πετροπόλεμο στη Δυτική Όχθη ή την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Οι υπόλοιποι 13 κρατούμενοι είναι ενήλικες γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν καταδικαστεί για απόπειρες να μαχαιρώσουν θύματα σε τρομοκρατικές επιθέσεις.
Διεθνή «χαμόγελα» για την κατάπαυση του πυρός
Διεθνή αποδοχή είχε η απόφαση του Ισραήλ να εγκρίνει κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωση ομήρων με τη Χαμάς.
Η Γερμανία χαιρέτισε σήμερα την «πρόοδο» που επετεύχθη και η οποία «θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την παροχή ζωτικής σημασίας βοήθεια στους αμάχους» στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τη συμφωνία κήρυξης ανθρωπιστικής εκεχειρίας στον παλαιστινιακό θύλακα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς.
«Η απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας ομήρων αποτελεί πρόοδο, αν και τίποτε στον κόσμο δεν θα μπορέσει να σβήσει τα δεινά τους. Η ανθρωπιστική εκεχειρία πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να παρασχεθεί ζωτικής σημασίας, απαραίτητη βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στο Χ.
Από την πλευρά του ο Βρετανός ομόλογός της, Ντέιβιντ Κάμερον χαιρέτισε «ένα κρίσιμο βήμα» για τους ομήρους και «την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».
«Η συμφωνία αυτή είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την παροχή ανακούφισης στις οικογένειες των ομήρων και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα», επεσήμανε ο Κάμερον.
«Καλώ όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως», πρόσθεσε.
Το Παρίσι ελπίζει ότι θα υπάρχουν Γάλλοι μεταξύ των ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι προσεχώς από την Χαμάς, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter: «Ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν Γάλλοι. Το ελπίζουμε και εργαζόμαστε γι’ αυτό. Θα πρέπει και οι δύο πλευρές να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας”.
ΗΠΑ και Κίνα χαιρετίζουν την κατάπαυση
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν από τους πρώτους που χαιρέτισαν τη συμφωνία, τονίζοντας ότι προσμένει να οδηγήσει στην επιστροφή στην πατρίδα τους «κι άλλων Αμερικανών ομήρων». Αναφερόταν στην απελευθέρωση δυο γυναικών με αμερικανική υπηκοότητα από τη Χαμάς στα τέλη Οκτωβρίου.
«Η σημερινή συμφωνία αναμένεται να φέρει πίσω στην πατρίδα επιπλέον αμερικανούς ομήρους και δεν θα σταματήσω ώσπου να απελευθερωθούν όλοι», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο.
Παράλληλα η Κίνα χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία που συνήφθη υπό την αιγίδα του Κατάρ για ανθρωπιστική παύση του πυρός στη Γάζα: «Χαιρετίζουμε την συμφωνία προσωρινής κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των εμπλεκομένων μερών και ελπίζουμε ότι θα επιτρέψει να αμβλυνθεί η ανθρωπιστική κρίση, θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση και τη μείωση των εντάσεων», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Μάο Νινγκ.