ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: «Ούτε κατάπαυση του πυρός ούτε ανταλλαγή ομήρων μέχρι την Παρασκευή» λέει αξιωματούχος

«Δεν θα υπάρξει ανακωχή του Ισραήλ με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και δεν θα απελευθερωθεί κανένας όμηρος πριν από την Παρασκευή», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Τζάτσι Χανέγκμπι, όπως μετέδωσε η Haaretz.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ διέψευσε τους ισχυρισμούς των μέσων ενημέρωσης ότι ορισμένοι Ισραηλινοί όμηροι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν μέχρι την Πέμπτη, λέγοντας ότι η Παρασκευή είναι το νωρίτερο που μπορεί να αναμένεται η απελευθέρωση.

«Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζονται ασταμάτητα», τόνισε σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η δήλωση και η ανακοίνωση καταγράφονται ενώ η ανακωχή και οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων αναμένονταν σήμερα. Ισραηλινά ΜΜΕ έκαναν λόγο περί σχεδιαζόμενης απελευθέρωσης των πρώτων ομήρων το μεσημέρι, έπειτα από την εφαρμογή της ανακωχής στις 10:00.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε μάλιστα προσκαλέσει χθες Τετάρτη το βράδυ δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ, σε κέντρο Τύπου αφιερωμένο στην «επιστροφή των ομήρων» από το μεσημέρι σήμερα.

Η συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων, γυναικών και παιδιών και “παύση” των εχθροπραξιών για τέσσερις ημέρες. Σε αντάλλαγμα για τους πενήντα ομήρους, αναμένεται να αποφυλακιστούν 150 παλαιστίνιοι έγκλειστοι σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, ανάμεσά τους επίσης γυναίκες και παιδιά.

Ισραήλ: Δημοσίευσε λίστα με Παλαιστίνιους που θα απελευθερώσει 

Παράλληλα, το Ισραήλ παρουσίασε χθες (22/11) λεπτομέρειες για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που πρόκειται να απελευθερωθούν, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από τη Χαμάς 50 από τους ομήρους που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κατάλογος που αναρτήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης περιλαμβάνει 300 κρατούμενους, αριθμό διπλάσιο από τις 150 γυναίκες και ανήλικους τους οποίους το Ισραήλ έχει δεχθεί να απελευθερώσει στο πλαίσιο της συμφωνίας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς και την κήρυξη τετραήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η συντριπτική πλειονότητα, 287 από τους 300 κρατούμενους της λίστας, είναι άνδρες ηλικίας 18 ετών και κάτω – οι περισσότεροι από αυτούς κρατούνται για ταραχές και πετροπόλεμο στη Δυτική Όχθη ή την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι υπόλοιποι 13 κρατούμενοι είναι ενήλικες γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν καταδικαστεί για απόπειρες να μαχαιρώσουν θύματα σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Διεθνή «χαμόγελα» για την κατάπαυση του πυρός

Διεθνή αποδοχή είχε η απόφαση του Ισραήλ να εγκρίνει κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωση ομήρων με τη Χαμάς.

Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα και ΗΠΑ χαιρέτισαν την «πρόοδο» που επετεύχθη και η οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την παροχή ζωτικής σημασίας βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν από τους πρώτους που χαιρέτισαν τη συμφωνία, τονίζοντας ότι προσμένει να οδηγήσει στην επιστροφή στην πατρίδα τους «κι άλλων Αμερικανών ομήρων». Αναφερόταν στην απελευθέρωση δυο γυναικών με αμερικανική υπηκοότητα από τη Χαμάς στα τέλη Οκτωβρίου.

Δυο νεκροί στα πλήγματα του Ισραήλ στη Συρία

Την ίδια στιγμή, δύο Σύριοι έχασαν τη ζωή τους χθες Τετάρτη (22/11) σε ισραηλινά πλήγματα κοντά στη Δαμασκό με στόχο εγκαταστάσεις της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζει στρατιωτικά το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφερε μη κυβερνητική οργάνωση.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα, στη μεγάλη πλειονότητά τους από αέρος, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη γειτονική χώρα, βάζοντας στο στόχαστρο δυνάμεις του Ιράν, οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ, καθώς και θέσεις των συριακών ένοπλων δυνάμεων.

Χθες το πρωί, το Ισραήλ βομβάρδισε «κέντρο» της Χεζμπολάχ κοντά στη Δαμασκό, προτού πλήξει και άλλη εγκατάσταση της λιβανέζικης οργάνωσης. Δύο Σύριοι, οι οποίοι «συνεργάζονταν με τη Χεζμπολάχ», σκοτώθηκαν σε αυτή την τελευταία επιδρομή, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ