ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

«Καμπανάκι» για περονόσπορο και χολέρα στα αμπέλια εξαιτίας του καιρού – Ευνοήθηκαν φέτος στην Κρήτη

Την εμφάνισή τους λόγω των καιρικών συνθηκών έχουν κάνει σε πολλές αμπελουργικές περιοχές της Κρήτης οι σοβαρότερες ασθένειες του αμπελιού, όπως είναι ο περονόσπορος και το ωίδιο (σ.σ. χολέρα). Ήδη οι αμπελουργοί ψεκάζουν τα αμπέλια τους με τα ανάλογα σκευάσματα, ακόμα και προληπτικά στις περιοχές που δεν έχουν μολυνθεί. Όσο για την ευδεμίδα, η ανθόβια γενιά είναι σε εξέλιξη, αλλά προς το παρόν δε χρειάζεται ακόμα αντιμετώπιση.

«Οι αγρότες έχουν ξεκινήσει να ψεκάζουν αλλά με “κρύα καρδιά”, αφού στο επιτραπέζιο σταφύλι για πολλούς λόγους η αγορά έχει από τώρα χαθεί», λέει στο neakriti.gr ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής Ναπολέων Λουκαδάκης, που τονίζει πως όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι επιβεβαιώνεται το πρόσφατο ρεπορτάζ του neakriti.gr ως προς το αυξανόμενο ενδιαφέρον της σταφιδοποίησης από παραγωγούς που ενδιαφέρονται να τη διακινήσουν μόνοι τους.

Αναλυτικότερα, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών-Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου κάνει λόγο για τις πρώτες μολύνσεις στα πρώιμα αμπέλια. Συγκεκριμένα, στον περονόσπορο, όπως αναφέρει το δελτίο για τις γεωργικές προειδοποιήσεις, υπάρχει διάσπαρτη εμφάνιση κηλίδων και καιρική αστάθεια. Συνιστάται προστασία. Στο ωίδιο διαπιστώνονται οι πρώτοι μολυσμένοι βλαστοί στις πρωιμότερες ποικιλίες και περιοχές. Ενώ στην ευδεμίδα έχουμε σε εξέλιξη την ανθόβια γενιά, αλλά βρισκόμαστε σε ένα στάδιο στο οποίο δεν απαιτείται ακόμα αντιμετώπιση.

Στο ωίδιο

Το δελτίο αναφέρει, μεταξύ των άλλων, για το ωίδιο:

  • Στις πρωιμότερες ποικιλίες και περιοχές εμφανίστηκαν οι πρώτες προσβολές. Τα σπόρια που παράγονται στους βλαστούς αυτούς (δείχνουν σαν αλευρωμένοι) διασπείρουν τον μύκητα μέσα στο αμπέλι με διαδοχικές δευτερογενείς μολύνσεις.
  • Η άνοδος της θερμοκρασίας ευνοεί την ανάπτυξη του μύκητα.

Οδηγίες:

  • Υπενθυμίζεται ότι η προστασία ξεκινά προληπτικά, όταν το μήκος της βλάστησης είναι 5-6 εκ.
  • Αμπέλια με προχωρημένη βλάστηση, που δεν έχει γίνει ακόμα καμία αντιμετώπιση, συνιστάται να προστατευτούν.
  • Ο ψεκασμός για το ωίδιο στα πρώτα φύλλα με βρέξιμο θειάφι και επανάληψη μετά από 10-14 ημέρες αντιμετωπίζει και τα ακάρεα της φυλής των ματιών.
  • Μην υποτιμάτε τα καλλιεργητικά μέτρα. Η αφαίρεση και καταστροφή των μολυσμένων βλαστών (πρώτες προσβολές) είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της εξέλιξης της ασθένειας. Οι προσβεβλημένοι βλαστοί αναπαράγουν μολύνσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα που σταδιακά διασπείρονται σε όλο το αμπέλι. Συνήθως, γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί 3-4 εβδομάδες μετά την έκπτυξη.

Στον περονόσπορο

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το διήμερο 10-11 Απριλίου ευνόησαν μολύνσεις από τον μύκητα σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια του νησιού και ιδιαίτερα στα αμπέλια με πιο προχωρημένη βλάστηση.

Τα πρώτα συμπτώματα (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις) δύσκολα γίνονται αντιληπτά. Εμφανίζονται σε περιορισμένες θέσεις και διαπιστώνονται σε φύλλα κοντά στο έδαφος, κυρίως στα ακαλλιέργητα αμπέλια ή σε πρεμνά με έρπουσες κληματίδες. Θα εκδηλώνονται σταδιακά στις επόμενες ημέρες: από 20-21 Απριλίου στην πρώιμη, από 21-22 Απριλίου στη μεσοπρώιμη και από 22-23 Απριλίου στην όψιμη ζώνη. Η εμφάνιση του μύκητα είναι περιορισμένη προς το παρόν και η πορεία της ασθένειας θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες.

Οδηγίες:

  • Συνιστάται προληπτική προστασία λόγω της καιρικής αστάθειας, ιδιαίτερα στα αμπέλια που βρίσκονται σε τοποθεσίες που σημειώνονται συχνά νυχτερινές δροσιές (λάκκοι, ποταμίδες).
  • Να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για έγκαιρο εντοπισμό συμπτωμάτων της ασθένειας (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις).
  • Σε αμπέλια που εμφανίζονται συμπτώματα της ασθένειας να γίνεται άμεσα αντιμετώπιση, να ενημερώνονται οι γείτονες αμπελουργοί και η υπηρεσία.

Στην ευδεμίδα

  • Η 1η πτήση (ανθόβια γενιά) που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου στην πρώιμη ζώνη, μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα στη μεσοπρώιμη και στα τέλη Μαρτίου στην όψιμη, είναι σε εξέλιξη.
  • Επισημαίνεται ότι η 1η πτήση (ανθόβια γενιά) εξελίσσεται στην ανθοφορία και άλλων φυτών-ξενιστών εκτός από το αμπέλι. Οι προσβολές στα αμπέλια από τη δραστηριότητα της 1ης πτήσης είναι χωρίς οικονομική σημασία.
  • Δε χρειάζεται ακόμα αντιμετώπιση. (Πληροφορίες: Ν. Μπαγκής-Α. Παπαδάκη).

Ενημέρωση για τα αμπελόφυλλα

Εξάλλου, σύμφωνα με το ίδιο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων: «Με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων σε νωπά αμπελόφυλλα, συχνά ανιχνεύονται υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Πέρα των σοβαρών επιπτώσεων που συνεπάγεται αυτό για τη δημόσια υγεία, επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις βάσει του Ν. 4036/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Εφιστούμε την προσοχή σας στα παρακάτω:

  • Με εξαίρεση τα σκευάσματα Polyversum WP (Pythium oligandrum strain m1) και Τ34 Biocontrol (Trichoderma asperellum strain T34), οι εγκρίσεις των γεωργικών φαρμάκων στο αμπέλι αφορούν μόνο το προϊόν σταφύλι και όχι τα νωπά αμπελόφυλλα. Συνεπώς, οι οδηγίες χρήσης και οι ημέρες αναμονής πριν τη συγκομιδή από την τελευταία εφαρμογή αφορούν μόνο το σταφύλι.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν τηρούνται οι οδηγίες της ετικέτας είναι πιθανό στα νωπά αμπελόφυλλα να ανιχνεύονται υπολείμματα πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

  • Ουσιαστικά ασφαλής συγκομιδή νωπών αμπελόφυλλων μπορεί να γίνεται μόνο από αμπέλια που δεν έχει γίνει καμία χρήση φυτοπροστατευτικού προϊόντος».

Αγωνία για τα επιτραπέζια – Ξεκίνησαν προληπτικά ραντίσματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής από τις Δαφνές, Ναπολέων Λουκαδάκης, τόνισε ότι «μπορεί στις περιοχές τις δικές μας να μην υπάρχουν ακόμα τέτοιες μολύνσεις, ωστόσο, ο κόσμος βγαίνει και ψεκάζει προληπτικά τα αμπέλια του. Διότι, άμα εμφανιστούν οι ασθένειες, θα είναι δύσκολη η καταπολέμησή τους. Πάντως, οι παραγωγοί το κάνουν με “κρύα καρδιά”, γιατί δεν έχουν ελπίδες πια στο επιτραπέζιο σταφύλι». Ο Ναπολέων Λουκαδάκης λέει ακόμη ότι «και στα οινοστάφυλα υπάρχει απογοήτευση. Τα σταφύλια τους δεν τα έχουν από τις οργανώσεις ακόμα πληρωθεί και δεν μπορούν να στηρίζονται πια ούτε στις οργανώσεις. Μόνο στη σταφιδοποίηση υπάρχει μία ελπίδα. Όσο περνάει ο καιρός δείχνει να επιβεβαιώνεται το πρόσφατο δημοσίευμά σας. Εμένα από πολλά χωριά με έχουν πάρει τηλέφωνο και μου λένε πως μόνο στη σταφίδα εναποθέτουν τις ελπίδες τους».

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ