ΚΡΗΤΗ Νομός Χανίων

Κάθε στροφή και εικονοστάσι στους δρόμους της Κρήτης – «Η Περιφέρεια δεν έδωσε ούτε ευρώ για την πρόληψη των τροχαίων»

Να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Αστυνομίας, ώστε να μη θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς, είπε αγανακτισμένος ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Τροχαίων Δυστυχημάτων Σταύρος Πολέντας.

Ο κ. Πολέντας έκανε λόγο για απουσία αστυνόμευσης αλλά και κακό οδικό δίκτυο, που οδηγεί στον θάνατο κάθε χρόνο τουλάχιστον 60 συνανθρώπους μας. Σε κάθε περίπτωση, επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει ένα άμεσο σχέδιο, ώστε να μη «βλέπουμε την πληθώρα των εικονοστασίων» που υπάρχουν στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης. Μάλιστα, η Κρήτη έχει μια “μαύρη” πρωτιά, αφού πολλά νέα άτομα, και όχι μόνο, αφήνουν την τελευταία τους πνοή στους δρόμους της, βυθίζοντας στο πένθος τους οικείους τους. Η κατάσταση είναι απογοητευτική και, δυστυχώς, δε βελτιώνεται έτος με έτος. Το ζήτημα είναι ποιες είναι οι ευθύνες της Περιφέρειας και ποιες είναι οι ευθύνες της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού η Περιφέρεια φέρει την ευθύνη για την κατάσταση του οδικού δικτύου και η Ελληνική Αστυνομία για την κυκλοφορία σε αυτό. Πάντοτε, ωστόσο, υπάρχει ο παράγοντας της ατομικής ευθύνης, αφού ο οδηγός διαθέτει αυτονομία και είναι υπεύθυνος για την τύχη του».

Ο κ. Πολέντας είναι ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει από το 2004 τη ζωή του στα τροχαία ατυχήματα, αφού και ο ίδιος είναι θύμα. Ο γιος του έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα στα Χανιά το 2004 και από εκεί και πέρα, μέσω του Συλλόγου, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τόσο την Περιφέρεια Κρήτης όσο και τους αρμόδιους, όπως είναι η Αστυνομία, να υπάρξει ο σωστός συντονισμός ώστε να έχουμε λιγότερους νεκρούς.

Ο ίδιος, μιλώντας αποκλειστικά στο neakriti.gr, είπε: «Αυτή τη στιγμή, όλοι οι κάτοικοι της Κρήτης πρέπει να γνωρίζουν πως η Περιφέρεια Κρήτης δεν έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ για την οδική ασφάλεια ή σε προγράμματα και δράσεις προς την ΕΛ.ΑΣ. για την προώθηση της ασφάλειας στους δρόμους. Δεν είναι λεγόμενα δικά μου. Είναι λέξεις που έχουν ειπωθεί από αστυνομικούς. Αυτή τη στιγμή, η Αστυνομία στην Κρήτη έχει φοβερά κενά. Δε γίνονται έλεγχοι. Δεν υπάρχει συστηματικότητα στους ελέγχους. Ας επιχειρήσει κάποιος να κάνει τον δρόμο από τα Χανιά μέχρι το Βάι, θα παρατηρήσει πως μόνο ένας στατικός έλεγχος θα διεξαχθεί. Ασύλληπτο. Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή. Υπάρχει σοβαρή απουσία ελέγχου στην Κρήτη. Η Περιφέρεια Κρήτης θα μπορούσε να “αγκαλιάσει” περισσότερο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Η Περιφέρεια Κρήτης, παρά το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει σε επίπεδο προώθησης τουριστικών προϊόντων, δεν έχει δείξει την ίδια ζέση για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ασφαλώς, οι νεκροί. Αλλά και τα τροχαία ατυχήματα, όπου μερικά εξ αυτών οδηγούν στην αναπηρία, σωματική ή ψυχική».

Όπως εξηγεί ο κ. Πολέντας, «έχουν χαθεί αρκετοί νέοι στους δρόμους. Εγώ έχασα τον γιο μου και από τότε δεν μπορώ να ηρεμήσω. Θέλω να ευαισθητοποιώ τους ανθρώπους απέναντι στα τροχαία ατυχήματα. Είναι δυστύχημα να χάνονται στους δρόμους της Κρήτης 5 άνθρωποι τον μήνα και συνολικά 60 άνθρωποι τον χρόνο. Είναι ένας τραγικός απολογισμός. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα».

Μάλιστα, οι επιπτώσεις των τροχαίων αυτών ατυχημάτων φαίνονται και σε άλλα ζητήματα, όπως το δημογραφικό σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Στα Χανιά οι χειρότεροι δρόμοι

Ο κ. Πολέντας, μιλώντας στο neakriti.gr, υποστήριξε πως το χειρότερο οδικό δίκτυο βρίσκεται στα Χανιά, με τους δρόμους να είναι σε άσχημη κατάσταση.

«Το οδικό δίκτυο στην Κρήτη είναι ιδιαιτέρως άσχημο και ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος είναι μεγάλος. Όλη η Κρήτη πρέπει να βελτιωθεί. Σίγουρα οι ταμπέλες των δρόμων είναι καλές. Από εκεί και πέρα, το οδικό δίκτυο της Κρήτης με τα κιγκλιδώματα χρειάζεται μεγάλη βελτίωση και αναβάθμιση. Το οδικό δίκτυο της Κρήτης έχει πολύ άσχημες στροφές, όπου ένα λάθος από έναν απρόσεκτο οδηγό μπορεί να καταλήξει μοιραίο. Σίγουρα το οδικό δίκτυο στα Χανιά είναι το χειρότερο. Δεν είναι μόνο το οδικό δίκτυο έξω από τα Χανιά, αλλά και μέσα στην πόλη. Αρκεί να αναλογιστούμε πως εδώ και 9 ολόκληρα χρόνια προσπαθούν να φτιάξουν οι αρμόδιοι τον δρόμο από το Νοσοκομείο Χανίων μέχρι και την είσοδο της πόλης. Μιλάμε για απόσταση 2.600 μέτρων. Καμία σχέση το οδικό δίκτυο της Κρήτης με το οδικό δίκτυο Θεσσαλονίκης-Ορεστιάδας».

Ο κ. Πολέντας, μεταξύ άλλων, είπε πως πρέπει πλέον η Τροχαία να βρίσκεται σε επαγρύπνηση.

«Είναι ασύλληπτο να μην υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος από την Τροχαία. Είναι προβληματικό αυτό σε μια χώρα. Ο οδηγός πρέπει να φοβάται τον αστυνομικό. Δε βλέπω να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον. Η κατάσταση είναι σοβαρή. Επίσης, θα πρέπει να διενεργηθούν έλεγχοι. Υπάρχουν οδηγοί φορτηγών οι οποίοι ξεκινούν δρομολόγιο από τις 6 το πρωί και πάνε στα σπίτια τους στις 10 μ.μ. Δεν έχουν κάνει κανένα διάλειμμα. Τεράστιο λάθος. Ο οδηγός είναι και αυτός εργαζόμενος και πρέπει να κάνει το διάλειμμά του. Είναι απλά πράγματα, που θα μας βοηθήσουν. Πρέπει να υπάρξουν παντού έλεγχοι».

«Δεν υπάρχει σχέδιο» – «Απαιτείται στενή συνεργασία»

Ο κ. Πολέντας διευκρίνισε πως πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να υπάρξει πρόληψη. Ειδικότερα, κατέληξε: «Η Περιφέρεια Κρήτης θα πρέπει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι διαλόγου με την Ελληνική Αστυνομία και να βρουν ένα σχέδιο, που θα έχει ως σημείο αιχμής τους δρόμους που είναι σε άσχημη κατάσταση. Εκεί θα πρέπει να υπάρξει αφενός χρηματοδότηση του οδικού δικτύου και αφετέρου περισσότεροι έλεγχοι, ώστε να μην έχουμε άλλους νεκρούς από τροχαία ατυχήματα. Δεν είναι μόνο ο νεκρός που φεύγει, αλλά και η οικογένειά του υποφέρει. Αφήνει ένα τεράστιο κενό».

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ