ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Καύση κλαδιών μόνο υπό προϋποθέσεις – Το παρασκήνιο για τους θρυμματιστές

“Αφαιρέθηκε από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης το μέτρο για την επιδότηση των αγροτών που θα αγοράζουν ή θα χρησιμοποιούν τον θρυμματιστή κλαδιών με 14 ευρώ το στρέμμα, αλλά υπήρχε λόγος καθαρά οικονομικός», απάντησε στη “Νέα Κρήτη” χθες, για την απόφαση του προκατόχου του στο υπουργείο Βαγγέλη Αποστόλου να αφαιρέσει το εν λόγω μέτρο στήριξης των παραγωγών, ο Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε όμως στην εφημερίδα μας και για θέματα αποζημιώσεων και επιδοτήσεων, καταγγέλλοντας ότι υπάρχουν περικοπές στην ενιαία ενίσχυση που δεν είναι δικαιολογημένες και ούτε έχει δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα επιστροφής τους στους παραγωγούς η σημερινή κυβέρνηση, την ώρα που ο αγροτικός κόσμος υποφέρει!

Συγκεκριμένα, ενώ στην πραγματικότητα σήμερα, πλέον, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στην απαγόρευση της καύσης των γεωργικών υπολειμμάτων, το μέτρο επιδότησης του αγρότη που θα αγοράσει ή θα χρησιμοποιεί θρυμματιστή κλαδιών περιορίζεται μόνο σε όσους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες υποβάλλουν σχέδιο βελτίωσης. Όπως είχε ξαναγράψει πρόσφατα η εφημερίδα μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση προέβλεπε το δικαίωμα επιδότησης των παραγωγών αυτών με 14 ευρώ το στρέμμα. Αλλά ήρθε το 2015 ο Βαγγέλης Αποστόλου και το αφαίρεσε από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του υπουργείου του. Και ούτε ο Σταύρος Αραχωβίτης, που ανέλαβε στη συνέχεια, ή ο υπουργός της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, επανέφεραν αυτό το μέτρο.

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο Σταύρος Αραχωβίτης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές, εξηγώντας: «Ήταν ένα μέτρο που δεν ήταν τόσο απαραίτητο εκείνη την εποχή, σε σχέση πάντα με τις ανάγκες χρηματοδότησης άλλων προγραμμάτων και άλλων δράσεων, που ήταν πιο επείγοντα την περίοδο εκείνη. Με αυτό το σκεπτικό, καλώς ή κακώς τότε αποφασίστηκε να μη συμπεριλαμβάνεται το συγκεκριμένο μέτρο. Γιατί αυτό σαν φιλοπεριβαλλοντικό μέτρο είχε και ένα “ταβάνι”. Δηλαδή, αν κάποιος έμπαινε στα βιολογικά και μαζί στο μέτρο αυτό και έπιανε το “ταβάνι”, δε θα μπορούμε να πάρει όλο το άθροισμα από τα δύο προγράμματα και συνεπώς θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε από αυτό το μέτρο να γίνει μία εξοικονόμηση χρημάτων, για να μεταφερθούν τα χρήματα σε έναν άλλο κορβανά»…

Όπως εξηγεί εξάλλου, «αυτό το μέτρο μέχρι σήμερα δεν έχει επανέλθει. Και η νέα πολιτική ηγεσία δεν το αξιολόγησε ότι θα μπορούσε να το επαναφέρει. Αλλά μέσω του σχεδίου βελτίωσης, ένας παραγωγός μπορεί να είναι δικαιούχος αυτού του μέτρου. Τώρα είναι στη φάση που όλοι οι δικαιούχοι υλοποιούν τα σχέδια βελτίωσης. Και μπορούν να πάρουν θρυμματιστή κλαδιών και να επιδοτηθούν στη συνέχεια για το 100% της αξίας του μηχανήματος που προμηθεύτηκαν. Και απ’ ό,τι μαθαίνω, η δυνατότητα αυτή είναι και στα νέα προγράμματα που θα επαναπροκηρυχθούν, δηλαδή στα σχέδια βελτίωσης και στο πρόγραμμα των νέων αγροτών»…

Να υπενθυμίσουμε ότι το μέτρο αυτό ανήκει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που πλαισιώνεται σε μια γενικότερη στόχευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά τους καλλιεργητές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζητούμενο είναι, με βάση τα θέματα και της κλιματικής αλλαγής, να δοθούν κίνητρα, προκειμένου να επεξεργάζονται και να ενσωματώνονται τα υπολείμματα αυτά στο έδαφος και να βελτιώνεται η γονιμότητά του.

Επιδότηση, και μάλιστα στο 100% της δαπάνης, δίνεται μόνο στους παραγωγούς που προχωρούν σε σχέδια βελτίωσης. Επίσης, Ομάδες Παραγωγών ήδη επιδοτούνται και αγοράζουν τέτοια μηχανήματα για τα μέλη τους.

Πάντως, ήδη, σύμφωνα με τον κ. Αραχωβίτη, «πλέον απαγορεύεται η καύση των γεωργικών υπολειμμάτων. Επιτρέπεται μόνο με ειδική άδεια, εφόσον συντρέχουν λόγοι όπως φορτίο με μυκητολογικές ασθένειες κ.λπ. Και βέβαια, έτσι κι αλλιώς, τα κλαδιά δεν είναι καλό να μένουν μέσα στο λιόφυτο, γιατί έτσι μένουν όλες οι μυκητολογικές ασθένειες που μπορεί να υπάρχουν στα κλαδιά, όπως το κυκλοκόνιο, κερκόσπορα, γλοιοσπόριο κ.λπ. Αυτά λοιπόν τα κλαδιά ή θα μεταφερθούν εκτός λιόφυτου ή θα καούν εάν δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Ή να θρυμματιστούν και να ενσωματωθούν στο έδαφος»…

Αξίζει στο σημείο αυτό να διευκρινιστεί ότι, παρά την ανοχή που υπάρχει μέχρι τώρα στην καύση των κλαδιών στη χώρα μας, σε περίπτωση καταγγελίας σε βάρος παραγωγού προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων, όπως να χάσει την επιδότησή του…

Στο μεταξύ, ο κ. Αραχωβίτης και ως γεωπόνος πιστοποιεί: «Ο θρυμματισμός των κλαδιών είναι πολύ σημαντικός για τον εμπλουτισμό του εδάφους με οργανική ουσία. Και ειδικά στην Κρήτη, έχουμε πολύ χαμηλή περιεκτικότητα στην οργανική ουσία, γιατί το έδαφος οξειδώνεται εύκολα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Είναι φυσικά πολύ σημαντική αυτή η μέθοδος και για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Άρα έχουμε δύο μεγάλα οφέλη. Και φυσικά, τα μεγαλύτερα κομμάτια των ξύλων μπορούν να ανακυκλωθούν ως καύσιμη ύλη σε τζάκια και ξυλόσομπες»…

«Αδικαιολόγητες οι περικοπές των επιδοτήσεων»

Ο Σταύρος Αραχωβίτης, όμως, χθες προχώρησε προς την εφημερίδα μας και στη σοβαρή καταγγελία, ότι από τις περικοπές που έγιναν την περίοδο των γιορτών στην ενιαία ενίσχυση, υπάρχουν και περικοπές που δεν αιτιολογούνται, ενώ υπάρχει “σκοτάδι” και ως προς τη χρονική στιγμή επιστροφής των χρημάτων στους παραγωγούς από τους οποίους αφαιρέθηκαν.

«Με τη βασική και την πράσινη ενίσχυση υπάρχει πρόβλημα. Δεν έχουν εξοφληθεί ακόμα οι αγρότες, που δεν ξέρουνε τι πήρανε και τι τους υπολείπεται να πάρουν. Το συζητάνε ακόμα. Και το τρίτο είναι ότι δεν έχουν σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα τους εξοφλήσουν. Και συγκεκριμένα, δεν ξέρουμε ακριβώς ποιο ποσοστό έχει μείνει ανεξόφλητο. Αν είναι οριζόντιο σε όλους ή αν είναι κατά περίπτωση. Και δεν ξέρουμε και αν θα δοθεί τον Φλεβάρη, τον Απρίλη ή κάποια άλλη χρονική στιγμή»…

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, «εδώ υπάρχει μια περικοπή που στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε ποιο είναι το ποσό και για πού είναι… Έγινε, δηλαδή, λάθος εκτίμηση; Είναι λάθος εκτίμηση στα βοσκοτόπια; Πού έγινε το λάθος; Είναι μία περικοπή αδικαιολόγητη. Δεν έχουμε επαρκή τεκμηρίωση για το τι γίνεται», σύμφωνα με τον κ. Αραχωβίτη.

Στο μεταξύ, για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τον “Ιανό” παραγωγών, «ο ρυθμός για τον οποίο πανηγύρισε και η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν είναι αυτός που έπρεπε να είναι, αλλά έχουν δημιουργηθεί και παρατράγουδα. Δηλαδή, καλούνται αγρότες, που τους έβγαλαν σε πρώτη φάση 100% ζημιά, σε δεύτερη φάση να είναι η ζημιά μικρότερη. Δηλαδή φάνηκε ότι η ρύθμιση για τον “Ιανό” και πρόχειρη ήτανε και ατελής. Όσο για τις άλλες καταστροφές, όπως με τις πλημμύρες στην Κρήτη, οι αγρότες είναι στο περίμενε»…

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ