Τα μερομήνια είναι ένας πρακτικός τρόπος πρόβλεψης του καιρού που θα έχουμε το επόμενο 6μηνο. Στηρίζονται στην παρατήρηση διάφορων καιρικών φαινομένων (άνεμος, υγρασία, σύννεφα) κατά το διάστημα της καταγραφής αυτών που γίνεται τις πρώτες μέρες του όγδοου φεγγαριού (Αυγούστου).
Ο συγγραφέας-λαογράφος Μιχάλης Γεροντής, που βλέπει τα μερομήνια, προβαίνει σε καιρικές προβλέψεις στην ακόλουθη επιστολή του, την οποία τιτλοδοτεί ως “Οι καιρικές προβλέψεις ως τα μέσα Φεβρουαρίου 2024”. Τα μερομήνια, λοιπόν, για τον Μιχάλη Γεροντή ερμηνεύονται ως εξής:
«Επανερχόμαστε και φέτος στην καιρική πρόβλεψη, μετά από μια καταστρεπτική χρονιά ανομβρίας που μας άφησε ένα τετράμηνο πολύ λίγων βροχών, ως τη χιονιά του Μάρτη 2023, και μετά σχεδόν τίποτα ουσιαστικό σε όψιμες βροχές που αναμέναμε.
Πολύ διαφορετική η φετινή πρόβλεψη για μεγάλο διάστημα ως τα μέσα του Φεβρουαρίου 2024. Τα σημάδια, που για 40 χρόνια παρακολουθώ, έδειξαν άλλα πράγματα. Η σπουδαιότερη παρατήρηση, για τη νότια Ελλάδα κυρίως, ήταν οι άπνοιες για 6 μέρες, μέρα-νύχτα και οι έντονες ζέστες!!!
Ξεκινώ με ένα καύσωνα του τέλους του Αυγούστου ή των αρχών του Σεπτέμβρη, με συννεφιές και σημάδια ανομβρίας. Ο καιρός συνεχίζει να φθινοπωριάζει με σκαμπανεβάσματα στη θερμοκρασία και την κατάσταση της ατμόσφαιρας, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου και τις αρχές Οκτωβρίου. Απότομη αλλαγή καιρού και θερμοκρασίας στα μέσα Οκτωβρίου. Προς τα τέλη Οκτωβρίου πάλι αλλαγή καιρού με συνεχείς εναλλαγές, σύννεφα από ΒΔ έντονα και ψιλοβρόχια, ίσως και έντονη βροχή από ΒΔ.
Ο Νοέμβριος με πολλές αλλαγές και προς το τέλος του με βροχές σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και νότιο Αιγαίο. Μετά τις 10 Δεκεμβρίου αρχίζει ως τις 12 Ιανουαρίου χειμώνας με όλα τα φαινόμενα: χιόνια, πολύ κρύο και βροχές, από δυτικά και βορειοδυτικά. Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με δυσκολίες του καιρού καθημερινά, σχεδόν ως τις 8 με 10 Ιανουαρίου 2024.
Μετά αρχίζει μια ολιγοήμερη ανομβρία αλλά με πολύ κρύο, βροχοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα και πλημμύρες σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
Η Μεσόγειος φέτος, κυρίως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κύπρος, δέχεται πολλές βροχές και πλημμύρες, κυρίως τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Ο φετινός χειμώνας είναι για τη Μεσόγειο αλλά και για την Κεντρική Ευρώπη… πολλά ακραία φαινόμενα.
Οι Αρχές μας να ξέρουν ότι θα τρέξουν να αποκαταστήσουν ζημιές από ξαφνικές νεροποντές στους χειμάρρους αλλά και στις πόλεις. Οι πυρκαγιές με τα καμένα δάση θα φέρουν ζημιές. Πολλή προσοχή σε όλους, όπου και αν βρίσκονται. Θα “δω” από 26 έως 31 Αυγούστου τους μήνες Φλεβάρη ως Ιούλιο».
Και… ο καιρός σήμερα
Για σήμερα Τετάρτη 9 Αυγούστου, ο καιρός στην Κρήτη προβλέπεται γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
Στην ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες μέχρι το μεσημέρι, με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά θα είναι αίθριος ο καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 32 με 34 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.
Πηγή: neakriti.gr