Δήμος Κισάμου

Kίσαμος: Ανακοίνωση της επιτροπής ονοματοδοσίας των δρόμων του Καστελλίου

Η επιτροπή ονοματοδοσίας που πήρε την οριστική 9/μελή σύνθεση της με τη 2η  απόφαση του Δ.Σ  του Δήμου Κισάμου, επί δημαρχίας κυρίου Θεόδωρου Σταθάκη (Πρ. 3/ 28-2-2018)- η οποία αποτελεί συμπλήρωση της αρχικής πράξης (υπ. αρ.78/2017 ) που είχε ορίσει 5μελή επιτροπή-έφερε εις πέρας το σημαντικό έργο που της ανατέθηκε:

Κατονόμασε 165 ανώνυμους δρόμους και πλατείες στο σχέδιο πόλεως και στην επέκταση του σχεδίου πόλεως της Κισάμου, ενώ κατά κανόνα άφησε άθικτα τα ονόματα των δρόμων και πλατειών που είχαν ήδη δοθεί με προηγούμενες αποφάσεις, όπως προκύπτει από το σκαρίφημα που παρέδωσε ο Δήμος στην επιτροπή, όπου είχαν ήδη κατονομασθεί  5 πλατείες και 32 δρόμοι στο κέντρο κυρίως της πόλης.

Σ αυτούς τους ήδη ονοματοδοτημένους δρόμους προχώρησε σε μικρές και λίγες αλλαγές (μετακίνηση παλιού ονόματος σε άλλη θέση – δρόμο ή σε περιορισμό της ισχύος του παλιού ονόματος σε μικρότερη έκταση του ίδιου δρόμου).

Επίσης, πήρε την πρωτοβουλία και ονοματοδότησε υπάρχοντες ανώνυμους δρόμους εκτός σχεδίου πόλεως, 26 στον οικισμό Άγιος Αντώνιος – Κάμπος, 14 στον οικισμό Πλακούρια, 3 στην περιοχή Γλυκορίζια κοντά στο 2ο Γυμνάσιο και 1 στη Λίμνη προκειμένου να λυθούν τα ποικίλα προβλήματα επικοινωνίας και σαφούς προσδιορισμού θέσης που προκαλεί στους κατοίκους και αυτών των περιοχών η έλλειψη ονομάτων στους ήδη υπάρχοντες δρόμους.

Η επιτροπή έλαβε υπ όψη της στη συντριπτική πλειονότητα τους, τις προτάσεις για ονοματοδοσία δρόμων που κατατέθηκαν από πολίτες – φυσικά πρόσωπα και από φορείς εφ όσον ήταν επαρκώς τεκμηριωμένες, ήταν δυνατή η διασταύρωση στοιχείων και πληρούσαν όσον αφορά σε προτεινόμενα πρόσωπα τα κριτήρια που έθεσε η επιτροπή ομόφωνα. Αυτά τα κριτήρια αναφέρονται στο εισαγωγικό σημείωμα του ενημερωτικού τεύχους που συνέταξε η επιτροπή, όπου για κάθε προτεινόμενο όνομα δρόμου ή πλατείας δίνονται περιεκτικές πληροφορίες κυρίως για το πού (τόπο), πότε (ιστορικό γεγονός) ή σε ποιον (πρόσωπο) αναφέρεται το όνομα του κάθε δρόμου.

Τα κριτήρια ειδικότερα που αφορούν σε επιλογή ονομάτων προσώπων,  τα οποία ομόφωνα έθεσε και αποδέχτηκε η επιτροπή, ήταν αυτά τα πρόσωπα να έχουν αποβιώσει έχοντας διαγράψει μια ευδόκιμη πορεία ζωής, να είναι πρόσωπα κοινής αποδοχής και εκτίμησης που αποδεδειγμένα έχουν προσφέρει σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για το κοινό καλό με διάφορους τρόπους (μέσα από το έργο τους, τους αγώνες τους  και τη θυσία τους για ελευθερία και δικαιοσύνη, μέσα από τη συνεισφορά τους για την κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας και του τόπου) αποτελώντας λιγότερο ή περισσότερο παραδείγματα προς μίμηση και πηγή έμπνευσης. Γι αυτό επιλέχτηκαν ονόματα αγωνιστών των εθνικών και κυρίως των κρητικών αγώνων με Κισαμίτικη κυρίως καταγωγή αλλά και ονόματα πνευματικών ανθρώπων, πολιτικών, ιεραρχών, επιστημόνων, λογοτεχνών, καλλιτεχνών, δωρητών και βέβαια αυτοδιοικητικών του τόπου μας που με το έργο τους βοήθησαν στην ποικιλόμορφη ανάπτυξη του. Τα ονόματα προσώπων και γεγονότων έπρεπε να καλύπτουν διάφορες περιόδους της Ελληνικής γενικότερα αλλά και της Κρητικής και τοπικής ειδικότερα ιστορίας (και μυθολογίας) από την αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια.

Για πρόσωπα της τοπικής ιστορίας η επιτροπή μελέτησε προσεκτικά σχετικές ιστορικές πηγές, πληροφορίες από υπάρχοντα αρχεία αλλά και από κείνες που περιελάμβαναν οι σχετικές προτάσεις των πολιτών και των φορέων, εφόσον ήταν τεκμηριωμένες και μπορούσαν κατά το δυνατόν να διασταυρωθούν.

Η επιτροπή μετά από πολύχρονες και κοπιώδεις προσπάθειες κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση ονοματοδοσίας όπως της ζητήθηκε, έχοντας υπ όψη της ότι τα επιλεγμένα ονόματα δρόμων εκτός της πρακτικής τους χρησιμότητας, αποτελούν και τη ζώσα ιστορία ενός τόπου. Η πρόταση της επιτροπής τίθεται στην κρίση των αρμόδιων φορέων και των πολιτών και ευχόμαστε αφού και αν εγκριθεί εν συνόλω ή εν μέρει, να βοηθήσει να επιλυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής της και ν αποκτήσουν οι μέχρι τώρα ανώνυμοι δρόμοι και πλατείες τη δική τους ιστορία.

Μια τελευταία διευκρίνιση: Η 1η κατάθεση της πρότασης της στο Δήμο Κισάμου στους επικεφαλής της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης (με αποτυπωμένα από τον συνεργαζόμενο με το δήμο μηχανικό κύριο Νεκτάριο Ψαράκη, τα ονόματα πάνω στον χάρτη του σχεδίου πόλεως αλλά και στα σκαριφήματα των οικισμών που προαναφέρθηκαν αλλά και με το συνοδευτικό ενημερωτικό τεύχος) έγινε το καλοκαίρι του 2023, ενώ η παρουσίασή της στον δήμαρχο Κισάμου κύριο Μυλωνάκη, σε μέλη του δημοτικού συμβουλίου αλλά και του τοπικού συμβουλίου της τοπικής ενότητας Κισσάμου, έγινε στις 18-12- 2024.

Τα μέλη της 9μελούς επιτροπής είναι:

*Ελένη Γεωργακάκη: Φιλόλογος, πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Κισάμου και ορισμένη πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής.

*Ευτυχία Δεσποτάκη: Φιλόλογος, τέως γυμνασιάρχης – μέλος.

*Κωνσταντίνος Φουρναράκης: Φιλόλογος, υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου Κρήτης – μέλος.

*Αντώνιος Σχετάκης: Μαθηματικός, πρώην δήμαρχος Κισάμου – μέλος.

*Ανδρέας Βαρουχάκης: Πρώην δήμαρχος Κισάμου – μέλος.

*Ελευθερία Αποστολάκη: Φιλόλογος, μέλος τότε του Δ.Σ. του Φιλολογικού Συλλόγου Κισάμου – μέλος.

*Σταυρούλα Βαρουχάκη: Πρόεδρος του τότε Δημοτικού Συμβουλίου – μέλος.

*Μιχάλης Θεοδωρογλάκης: Δημοτικός Σύμβουλος της τότε μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο – μέλος.

*Ξενοφώντας Ξηρουχάκης: Δημοτικός Σύμβουλος της τότε ελάσσονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο – μέλος.

Εκ μέρους της επιτροπής ονοματοδοσίας

Η πρόεδρος: Ελένη Γεωργακάκη



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ