Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ξεκίνησε πιλοτικά από την Κίσαμο και συγκεκριμένα από το Ανουσάκειο Θεραπευτήριο της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου & Σελίνου το 1995. Η απόλυτα επιτυχημένη εφαρμογή του αποτέλεσε το εφαλτήριο για την εφαρμογή του στην υπόλοιπη χώρα.
Στον Τομέα της Ανοιχτής Περίθαλψης η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και το Ανουσάκειο Θεραπευτήριο διαθέτουν δύο προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι», τη δομή «Βοήθεια στο σπίτι Κισάμου», για τους Καλλικρατικούς Δήμους Κισάμου και Πλατανιά (Δημοτικά Διαμερίσματα Κισάμου, Μηθύμνης, Ιναχωρίου, Κολυμπαρίου και Βουκολιών) και τη δομή «Βοήθεια στο σπίτι Καντάνου», που αναπτύσσει δράση στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου (Δημοτικά Διαμερίσματα Καντάνου, Ανατολικού Σελίνου και Βουκολιών).
Οι δομές «Βοήθεια στο σπίτι» εντάχθηκαν στην πράξη «Ενέργειες ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής ηλικιωμένων και ατόμων που χρήζουν κατ’ οίκον βοήθεια» του ΕΣΠΑ – ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 και τα τελευταία χρόνια εποπτεύεται και χρηματοδοτείται από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, Ε.Ε.Τ.Α.Α.
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας που έχει στόχο την παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Έχει τη μορφή των αντίστοιχων «home care» του Ηνωμένου Βασιλείου /Σκανδιναβικών χωρών δίνοντας μια νέα μορφή στην παροχή κοινωνικής προστασίας στον πολίτη.
Επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης, ιδίως στις περιφέρειες και περιοχές με ανάγκες, αποτελούν βασικό στόχο της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στήριξη στους ανήμπορους συνανθρώπους μας
Τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» απευθύνονται κυρίως σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, δηλαδή άτομα με αισθησιοκινητικές αναπηρίες, ψυχική νόσο, νοητική υστέρηση.
Με προτεραιότητα σ’ αυτούς που δεν εξυπηρετούνται πλήρως, χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, διαβιούν μοναχικά ή είναι εγκαταλελειμμένοι, δεν έχουν επαρκείς πόρους, καθώς και σε οικογένειες ή άτομα που αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα.
Οι υπηρεσίες παρέχονται με επισκέψεις του προσωπικού στο σπίτι των εξυπηρετούμενων, των οποίων οι συχνότητα προσδιορίζεται κατόπιν αξιολόγησης των αναγκών τους.
Το προσωπικό
Το πρόγραμμα απασχολεί:
*Κοινωνικούς Λειτουργούς, που είναι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία των προγραμμάτων, αξιολογούν τις σωματικές, λειτουργικές, συναισθηματικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανάγκες των ωφελουμένων με σκοπό την παροχή πόρων στήριξης και συμπαράστασης. Παράλληλα μεριμνούν για την λήψη του κοινωνικού ιστορικού, ανιχνεύουν, διερευνούν, καταγράφουν, μελετούν και αξιολογούν τις ανάγκες που σχετίζονται με την κοινωνική φροντίδα των ωφελουμένων
*Νοσηλευτές, που παρέχουν πρωτοβάθμια νοσηλευτική φροντίδα σε συνεργασία με Ιατρικές – Νοσοκομειακές μονάδες της περιοχής και άλλες Υπηρεσίες Υγείας του Νομού.
Οι Υπηρεσίες που παρέχουν είναι: αιμοληψία, ενεσοθεραπεία, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, μέτρηση σακχάρου, κορεσμού οξυγόνου, ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Επίσης, ετήσιο εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, ως μέσον πρόληψης και προάσπισης της υγείας τους, παρακολούθηση τήρησης φαρμακευτικής αγωγής, συνταγογράφηση, προμήθεια και χορήγηση φαρμάκων, παροχή πρώτων βοηθειών, πρόληψη και περιποίηση τραυμάτων και κατακλίσεων, καθώς και μεταφορά από την οικία των ωφελουμένων στο θεράποντα ιατρό, νοσοκομείο, κέντρο υγείας και υπηρεσίες, εάν χρειαστεί.
*Οικογενειακοί Βοηθοί, που μεριμνούν για την ατομική φροντίδα των εξυπηρετούμενων (καθαριότητα οικίας των ωφελουμένων, φροντίδα της ατομικής τους υγιεινής,αγορά ειδών πρώτης ανάγκης τροφίμων και ατομικής υγιεινής, διεκπεραίωση υποθέσεων προς ΔΕΚΟ, τράπεζες κλπ., συνταγογράφηση και προμήθεια φαρμάκων.
*Οδηγοί, που φροντίζουν για τη μεταφορά του προσωπικού με ασφάλεια από την έδρα της δομής στον τόπο κατοικίας των εξυπηρετούμενων.
Συνεργασίες
Για την άρτια παροχή υπηρεσιών οι δομές «Βοήθεια στο σπίτι Κισάμου» & «Βοήθεια στο σπίτι Καντάνου» συνεργάζονται με το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Άγιος Γεώργιος», τα Κέντρα Υγείας Κισάμου και Καντάνου, την Τοπική αυτοδιοίκηση, ασφαλιστικούς οργανισμούς,
άτυπα δίκτυα κοινωνικής φροντίδας, (εκκλησία, τοπικοί σύλλογοι, γειτονιά, δίκτυα εθελοντών), Κέντρα Ψυχικής Υγείας, ενδιάμεσες δομές αποκατάστασης και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.