2,5 ώρες διήρκησε η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με ένα χιλιοπαιγμένο έργο στους “δέκτες” μας. Μια πολύωρη κοκορομαχία μεταξύ του δημοτικού συμβούλου Νεκτάριου Κουμάκη και του πρώην δημάρχου Θόδωρου Σταθάκη μονοπώλησε -για πολλοστή φορά- την συνεδρίαση.
Ως είθισται… ξεπετάχτηκαν εντός ημιώρου όλα τα άλλα (14 τον αριθμό) θέματα της συνεδρίασης και η “βελόνα”… κόλλησε στο θέμα της πολύπαθης παράκαμψης της πόλης του Καστελλίου. Για δύο περίπου ώρες οι δύο πλευρές ανακύκλωναν τα ίδια και τα ίδια (θεσμός έχει γίνει πλέον!), ενώ επί της ουσίας διαφωνούσαν μόνο στο ποια δημοτική αρχή ευθύνεται περισσότερο για το πάγωμα -επί 14 συναπτά έτη!- αυτού του τόσο σημαντικού για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κισάμου, έργου.
Τι εννοώ; Είναι πασιφανές πλέον και δεν χωρά αμφισβήτηση ότι οι δύο δημοτικές αρχές Μυλωνάκη (8 χρόνια) και η δημοτική αρχή Σταθάκη (5 χρόνια), δεν έκαναν το παραμικρό για να προσχωρήσει το έργο.
Το παραδέχτηκαν εμμέσως πλην σαφώς και οι δύο πλευρές.
Στο ιστορικό που ανέλυσε ο κ. Κουμάκης ανέφερε ότι η μελέτη ξεκίνησε επί δημαρχίας Φρόσως Σκουλάκη το 2009 και δεν προχώρησε τίποτα την πενταετία 2014-2019 (δημαρχία Σταθάκη) και -ως φαίνεται- έχει δίκιο, ωστόσο ξέχασε κάτι. Και συγκεκριμένα ξέχασε… τέσσερα ολόκληρα χρόνια της πρώτης θητείας Μυλωνάκη (2011-2014), άρα αποδέχτηκε, έστω και μ’ αυτόν τον τρόπο, ότι στην πρώτη θητεία Μυλωνάκη ουδείς ασχολήθηκε σοβαρά με την μελέτη. Κάπως έτσι πέρασε και η δεύτερη θητεία Μυλωνάκη και πλέον καλούμαστε όλοι εμείς να επιστρατεύσουμε κάθε καλόπιστο… κύτταρο μας και να πιστέψουμε πως “ότι έγινε, έγινε και από εδώ και πέρα θα δούμε το θέμα σοβαρά!”. Κάπως έτσι ακούσαμε την προεκλογική εξαγγελία της ημέρας, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε 5 μήνες έχουμε δημοτικές εκλογές. “Το έργο θα προχωρήσει με νέα μελέτη”! Και αφού προηγουμένως μας ξαναψηφίσετε για να διαπιστώσετε ότι γίναμε επιμελές δημοτικό συμβούλιο, θα προσέθετα εγώ…
Ωστόσο, όσα ειπώθηκαν και στην σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αποτύπωσαν ένα διαχρονικό πρόβλημα του Δήμου Κισάμου και ειλικρινά δεν γνωρίζω αν αυτό συμβαίνει σε άλλους Δήμους της χώρας. Τουλάχιστον, όσο οι ταπεινές μου γνώσεις επιτρέπουν, προσωπικά δεν γνωρίζω να συμβαίνει αλλού κάτι ανάλογο.
Ποιο είναι αυτό; Μα το ότι εδώ και χρόνια, τουλάχιστον στα 13 “καλλικρατικά”, δεν υπάρχει φυσική συνέχεια μεταξύ των δημοτικών αρχών. Είμαι ο τελευταίος που θα μηδενίσω το έργο οποιασδήποτε δημοτικής αρχής, όμως είναι πασιφανές πλέον ότι και οι τρεις, μετά 2010, δημοτικές αρχές, ελάχιστα έπραξαν, κυρίως όσον αφορά τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κισάμου. Όμως ακόμη και εκείνα, τα μικρότερα, που ξεκίνησε η μία δημοτική αρχή, δεν τα συνέχισε η επόμενη και… πάει λέγοντας. Τους λόγους τους γνωρίζουν όσοι θήτευσαν τα χρόνια εκείνα.
Αλήθεια, δεν παραδειγματίζονται από άλλες δημοτικές αρχές που, μαζί με την σκυτάλη, παίρνει η μία από την άλλη τις μελέτες και τους σχεδιασμούς της προηγούμενης; Ρίξτε μια ματιά δίπλα μας και το συζητάμε…
Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των Κισαμιτών βλέπει να έργα που τους υπόσχονται εδώ και χρόνια να μην προχωρούν και να επανέρχονται στο προσκήνιο κάθε 4 ή 5 χρόνια (ανάλογα πότε είναι η προεκλογική περίοδος). Δεν θα τα αναφέρω για να μην σας κουράσω. Έτσι κι αλλιώς ανασύρονται σιγά σιγά από τα συρτάρια και, αφού ξεσκονιστούν (!), ρίχνονται εκ νέου στην προεκλογική κονίστρα. Μια… επικαιροποίηση χρειάζονται μόνο, ένα καλό αμπαλάζ και θα τα πλασάρουμε και πάλι στους ιθαγενείς μαζί με χάντρες και καθρεπτάκια.
Ποιο ήταν λοιπόν το συμπέρασμα από την σημερινή συζήτηση; Ότι καμία από τις δημοτικές αρχές (Μυλωνάκη 2011-2014, Σταθάκη 2014-2019, Μυλωνάκη 2019-2023) δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την παράκαμψη Κισάμου. Και, αφού κοκορομάχησαν για το ποιος φταίει περισσότερο ή λιγότερο, μας ζητούν τώρα να τα ξεχάσουμε όλα και να τους (ξανα)πιστέψουμε πως από εδώ και στο εξής θα αξιολογήσουν σωστά το θέμα της Παράκαμψης.
Θα τους πιστεύαμε αν δεν είχε πει εκείνη την ιστορική φράση ο Αβραάμ Λίνκολν: “Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό”.
Όμως οι “μπαρουτοκαπνισμένοι” δημότες έμαθαν πια να κρίνουν από το αποτέλεσμα και όχι από τα παχιά λόγια. Και το αποτέλεσμα στην Παράκαμψη Κισάμου είναι ένα μεγάλο “κουλούρι” από το 2010 μέχρι σήμερα. Και μάλλον σ’ αυτό συμφωνούν -είναι το μόνο που συμφωνούν- και η δημοτική αρχή και η μείζων αντιπολίτευση.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ