Είναι ξεκάθαρο ότι ο κορωνοϊός αποτέλεσε το καλύτερο άλλοθι για πλείστες δημοτικές αρχές σε ολόκληρη τη χώρα. Για να μην πω για όλες σχεδόν. Οτιδήποτε, μικρό ή μεγάλο, ανέφερες από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον περασμένο χειμώνα, η απάντηση ήταν έτοιμη: «Τι να κάνουμε κι εμείς, βλέπεις ο κορωνοϊός μάς έφερε πίσω».
Πόσες όμως δημοτικές αρχές ήταν έτοιμες να κοιτάξουν στα μάτια την πραγματικότητα και να πέσουν πάνω στα προβλήματα της περιοχής τους μόλις έφευγε η «κουρτίνα» του κορωνοϊού;
Δεν μπορώ να σας απαντήσω, καθώς φυσικά δεν δύναμαι να γνωρίζω τις συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα, ωστόσο θεωρώ ότι μπορώ να έχω άποψη για την δημοτική αρχή Κισάμου που τον τελευταίο καιρό βρίσκεται μπροστά σε πέντε τουλάχιστον μεγάλα θέματα και δείχνει να δυσκολεύεται να τα αντιμετωπίσει.
Και εκεί που ψάχναμε επενδυτή με το… ντουφέκι, να σου τρεις και ίσως περισσότεροι οσονούπω καθώς η περιοχή έχει μπει πλέον για τα καλά στο στόχαστρο μεγάλων επενδυτών και μάλιστα με εξαιρετικές διαδρομές στον τομέα του τουρισμού και των κατασκευών.
Η περίπτωση Λεπτού στα Νοπήγεια ήταν γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή των Δήμων Μηθύμνης και Κολυμπαρίου, για να μην πω από την εποχή των Κοινοτήτων Δραπανιά και Ραβδούχα.
Ωστόσο, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και η επένδυση αυτή, στα ανατολικά του κόλπου και στα διοικητικά όρια του Δήμου Πλατανιά, «ξεκόλλησε».
Είναι εκτός θέματος, απλά το αναφέρω: παρά τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στους ΟΤΑ (Καποδίστριας, Κλεισθένης), είναι απορίας άξιον πως καταφέραμε να έχουμε ακόμη υπό διχοτόμηση τον Κόλπο Κισάμου (Δήμοι Πλατανιά και Κισάμου) και το Λαφονήσι (Δήμοι Κισάμου και Καντάνου – Σελίνου). Πρόκειται περί κατορθώματος όταν μεγάλα νησιά (Ρόδος, Κέρκυρα κ.α.) έχουν μόνο ένα Δήμο. Εν πάση περιπτώσει, αυτή είναι μια άλλη συζήτηση που πρέπει όμως κάποτε να γίνει, αν θέλουμε να κοιτάξουμε το πρόβλημα κατάματα.
Η επένδυση Ανδρεάδη
Όσον αφορά την επένδυση Ανδρεάδη στον Κόλπο Κισάμου, έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Η κατασκευή του θα ξεκινήσει το 2023 και η έναρξη λειτουργίας του αναμένεται το Μάιο του 2025. Ο όμιλος, μετά την εξαγορά συνολικής έκτασης άνω των 200 χιλιάδων τ.μ. στον κόλπο Κισάμου, προχωρά στη δημιουργία του πρώτου ξενοδοχειακού συγκροτήματος υπό το εμπορικό σήμα της Ikos Resorts στο νησί.
Το resort πέντε αστέρων Ikos Kissamos θα διαθέτει συνολικά 400 δωμάτια, bungalows και βίλες που θα εκτείνονται σε παραλιακό μέτωπο μήκους 600 μέτρων. Για τη δημιουργία της ενιαίας έκτασης των 200 χιλιάδων τ.μ., ο όμιλος απέκτησε και ενοποίησε περισσότερα από 30 επιμέρους οικόπεδα. Η συνολική επένδυση του ομίλου Sani/Ikos στην Κρήτη, θα ξεπεράσει τα 125 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν περισσότερες από 750 νέες θέσεις εργασίας.
Επενδύσεις εταιρείας Τσατσαρωνάκη
Το καρέ των επενδύσεων συμπληρώνουν οι δύο που σχεδιάζει σε Φαλάσαρνα και Λαφονήσι η γνωστή Κισαμίτικη εταιρεία της οικογένειας Τσατσαρωνάκη.
Δεν θα επεκταθώ περισσότερο για τις παραπάνω επενδύσεις (άλλωστε, για την περίπτωση των Φαλασάρνων υπάρχει συνεχής ροή ειδήσεων), ωστόσο αυτό που διαπίστωσα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κισάμου (8-9-2022) είναι ότι η δημοτική αρχή βρέθηκε εξ απήνης και έχει (;) ελλιπή ενημέρωση και για τις τέσσερις επενδύσεις. Από την άλλη όμως και η μείζον αντιπολίτευση, που αρχικά είπε «όχι» στην επένδυση Τσατσαρωνάκη στα Φαλάσαρνα, στη συνέχεια είπε «ναι» για λόγους που αυτή γνωρίζει.
Με τούτα και με εκείνα… το απόλυτο σκοτάδι. Είναι δύσκολο αλήθεια, να ζητήσουν την γνώμη ειδικών οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου; Αυτό δεν λέει η λογική; Μπορεί ένας δήμαρχος, ένας επικεφαλής παράταξης ή ένας δημοτικός σύμβουλος να είναι και πολιτικός μηχανικός και μελετητής και περιβαλλοντολόγος και πολεοδόμος; Απ’ ότι ξέρω ουδείς στο δημοτικό συμβούλιο φέρει κάποια από αυτές τις ιδιότητες. Ο καθείς εφ’ ω ετάχθη, λοιπόν. Κι αφού ακούσουν την γνώμη των ειδικών, ας κάτσουν όλοι μαζί να αποφασίσουν, με υπευθυνότητα και γνώση, για τις επενδύσεις που έρχονται και μάλιστα μια εποχή που η Κίσαμος βρίσκεται σε ανοδική πορεία.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ