Μετά από 4 περίπου ώρες συνεδρίασης, όπου μονοπώλησε τη συζήτηση το θέμα της επένδυσης Τσατσαρωνάκη στα Φαλάσαρνα, οι δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν να ψηφίσουν επί της πρότασης της δημοτικής πλειοψηφίας που εν ολίγοις ανέφερε:
α) Οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις περιοχές Natura έχουν ανατεθεί από το Υπουργείο σε μελετητές. Η Στρατηγική μελέτη των επενδυτών δεν μπορεί να εγκριθεί αν δεν ολοκληρωθεί η ΕΠΜ κάτι που θα γίνει σύντομα.
β) Στο χαμηλό επίπεδο της επένδυσης (παραλία Φαλασάρνων) δεν μπορεί να δεχτεί κανενός είδος κατασκευή για λόγους περιβαλλοντικούς (αμμοθίνες, κρινάκι θάλασσας κ.ά.).
γ) Η Επένδυση δεν κινείται στο πλαίσιο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για “ήπια ανάπτυξη”.
Ωστόσο, αυτή η ψηφοφορία δεν έμοιαζε με καμία προηγούμενη καθώς είχαμε διαφοροποιήσεις και στη γραμμή των δύο παρατάξεων (Μυλωνάκη – Σταθάκη), αλλά και στιγμές απείρου κάλλους.
Κατ’ αρχήν ο τρόπος ψηφοφορίας -με ανάταση χειρός- σε περιπτώσεις όπου η απόφαση σε ένα θέμα μπορεί να κριθεί σε μία ψήφο, ήταν ατυχής. Κι αυτό γιατί εύκολα κάποιος δημοτικός σύμβουλος μπορεί αύριο να επικαλεστεί ότι δεν βρισκόταν στην αίθουσα, άρα δεν ψήφισε. Ο ενδεδειγμένος τρόπος, ιδιαίτερα σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι η ονομαστική ψηφοφορία όπου αποδεικνύεται τι ψήφισε κάθε δημοτικός σύμβουλος.
Να σημειωθεί ότι παρόντες στη συνεδρίαση ήταν 26 από τους 27 δημοτικούς συμβούλους, ενώ -όπως προβλέπεται- δικαίωμα ψήφου είχε και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνου κ. Λουπασάκης. Άρα, οι ψήφοι ήταν 27.
Από την γραμμή της παράταξης τους διαφοροποιήθηκαν οι: Αντώνης Σταθόπουλος, Άλκηστη Ξηρουχάκη και Γιώργος Σκορδυλάκης, που καταψήφισαν την πρόταση της δημοτικής πλειοψηφίας (Μυλωνάκη). Ωστόσο, οι απώλειες της παράταξης Μυλωνάκη… καλύφθηκαν από τις ψήφους που ήρθαν από… απέναντι, δηλαδή από την παράταξη Σταθάκη, αφού Γιώργος Καστανάκης και Γιώργος Μακράκης υπερψήφισαν την πρόταση της δημοτικής αρχής, όπως και ο Γιώργος Φραγκιουδάκης της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.
Όμως προέκυψε ένα… απρόβλεπτο που μάλλον δεν περίμεναν στην παράταξη Μυλωνάκη, καθώς δύο σύμβουλοι (Ειρήνη Μυλωνάκη και Δήμητρα Κουρτάκη) δεν ψήφισαν στην αρχική ψηφοφορία και μάλιστα ταλαντεύονταν για την τελική τους απόφαση. Μετά από… διαβουλεύσεις και δεύτερη ψηφοφορία οι κ.κ. Μυλωνάκη και Κουρτάκη υπερψήφισαν την πρόταση της δημοτικής αρχής.
Να σημειωθεί ότι την πρόταση υπερψήφισαν 15 δημοτικοί σύμβουλοι και την καταψήφισαν 12. Άρα σε περίπτωση οι δύο αυτές ψήφοι άλλαζαν… στρατόπεδο η ήττα για την παράταξη Μυλωνάκη θα ήταν μεγάλη και -ενδεχομένως- επώδυνη…
α.κ.Μ.