- Χάραξη στρατηγικής για την προστασία της λιμνοθάλασσας του Μπάλου
- Τι έδειξαν τα ερευνητικά αποτελέσματα για τον φυσικό παράδεισο
Μέγιστο αριθμό επισκεπτών τις 2.230 μοιρασμένο σε δύο βάρδιες, προτείνει η επιστημονική έρευνα του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν χθες στο Επιμελητήριο Χανίων από τον συντονιστή καθηγητή της σχολής κ. Θεοχάρη Τσούτσο και ουσιαστικά δείχνουν τον δρόμο στον οποίο θα πρέπει να κινηθούν ο φορέας διαχείρισης και ο Δήμος Κισάμου, για την προστασία και διατήρηση του μοναδικού φυσικού πλούτου της περιοχής.
Η έρευνα που άρχισε με την επεξεργασία παραπόνων των επισκεπτών σε γνωστή ταξιδιωτική πλατφόρμα, κατέληξε σε τέσσερις άξονες – προτεραιότητες που αφενός θα προστατεύσουν τον Μπάλο από την ανεξέλεγκτη υποδοχή πληθώρας επισκεπτών και τα επακόλουθα και αφ’ εταίρου θα τον διατηρήσουν ως δημοφιλή προορισμό μαζί με τα Φαλάσαρνα και το Ελαφονήσι.
«Προφανώς δεν είμαστε της άποψης να κλείσει για να προστατευθεί. Μόνο μέσα από ήπια παρέμβαση μπορεί και πρέπει να αυξήσει την αξία του» τόνισε ο κ. Τσούτσος, σημειώνοντας πως ταυτόχρονα με τον ορισμό ανώτατου ορίου επισκεπτών, προκύπτει η ανάγκη για ενίσχυση της καθαριότητας, επίλυση του προβλήματος της στάθμευσης οχημάτων και καλύτερης οργάνωσης συνολικά. Σήμερα η επιβάρυνση που δέχεται η περιοχή είναι τεράστια καθώς τους μήνες αιχμής ο Μπάλος φιλοξενεί καθημερινά περί τις πέντε χιλιάδες επισκέπτες.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 62% των επισκεπτών που απάντησε σε ερωτηματολόγιο στο πλαίσιο της έρευνας, δήλωσε διατεθειμένο να πληρώσει περισσότερα από τέσσερα ευρώ εισιτήριο. Από την έρευνα της ομάδας της σχολής χημικών μηχανικών και περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, προέκυψε ακόμα η ανάγκη εγκατάστασης ενός μόνιμου συστήματος καταγραφής του θαλάσσιου περιβάλλοντος το οποίο θα δείχνει μεταξύ άλλων αν υπάρχει διαρροή καυσίμων από πλοία που απειλεί τη λιμνοθάλασσα. «Στόχος μας είναι η προστασία και για σήμερα και για τις επόμενες γενιές», υπογράμμισε ο καθηγητής κ. Θεοχάρης Τσούτσος ο οποίος εξήγησε ότι εξετάστηκε παράλληλα η σχέση του Μπάλου με το Ελαφονησι και τα Φαλασαρνα και διαπιστώθηκε πως οι επισκέπτες τοποθετούν τον Μπάλο ψηλότερα σαν προορισμό.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Αντώνης Ροκάκης, εμφανίσθηκε ξεκάθαρος ως προς την αναγκαιότητα εφαρμογής των προτεινόμενων λύσεων. «Τα επιστημονικά συμπεράσματα που παρουσιάζουμε δεν επιτρέπουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Απευθύνουμε δημόσια προσκλητήριο μεθοδικής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων, επιχειρήσεων και της κοινωνίας στη ευρύτερη περιοχή, για να χαράξουμε μετά από ευρύ διάλογο τη βέλτιστη στρατηγική διαχείρισης του φυσικού πλούτου μας, με άμεσες ολοκληρωμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε να αποφευχθούν τα επόμενα χρόνια μη αναστρέψιμες βλάβες για το μοναδικό οικοσύστημα της Δυτικής Κρήτης» σημείωσε με έμφαση.
Ως εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας πάντως ο κ. Ροκάκης έκανε αναφορά και στην στόχευση για «σχεδιασμό και προώθηση από την επιχειρηματική κοινότητα βιώσιμων και καινοτόμων τουριστικών πακέτων, προσαρμοσμένων στις επιστημονικά τεκμηριωμένες ιδιαιτερότητες του οικοσυστήματος».
Ο δήμαρχος Κισάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης δεν έκρυψε την αγωνία του για το μέλλον της περιοχής. «Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα «κοσμήματα» για το περιβάλλον και τη φήμη της Κισάμου. Για το λόγο αυτό, δουλεύουμε ήδη στενά με κορυφαίους επιστήμονες από τα Χανιά και την Κύπρο με αποτέλεσμα να είμαστε σήμερα σε πλεονεκτική θέση για να πραγματοποιήσουμε έγκαιρα το επόμενο αναγκαίο βήμα που είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αειφόρο αξιοποίηση του φυσικού και αναπτυξιακού πλούτου μας» είπε.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη Διασυνοριακού Δικτύου Προώθησης Αειφόρου Παράκτιου Τουρισμού» και αναμένεται να αποτελέσει τη βάση του διαλόγου μεταξύ των φορέων για την διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής του Μπάλου και την εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής.
Πηγή: neakriti.gr