Γεύση - Ψυχαγωγία Δήμος Κισάμου

Κίσαμος: «Τα λόγια και τα χρόνια» στο Πέτρινο Θέατρο Νοπηγείων

Το βράδυ του Σαββάτου 10 Αυγούστου 2024, όσοι βρέθηκαν στο Πέτρινο Θέατρο στα Νοπήγεια, κι ήταν πολλοί, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο αφιέρωμα στον μεγάλο Κρητικό μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο που διοργάνωσε προς τιμήν του ο Φιλολογικός Σύλλογος Κισάμου «Κισαμικός», 1 χρόνο και 2 μήνες μετά το θάνατο του.

Στο δίωρο πρόγραμμα ξεδιπλώθηκε η ζωή και η δημιουργική πορεία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη που διήρκεσε έξι δεκαετίες ξεκινώντας από το 1960 και φτάνοντας ως τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας με έργο τεράστιο, πολυποίκιλο, διεθνώς αναγνωρισμένο και πολυβραβευμένο, μπολιασμένο με τρόπο δημιουργικό τόσο από την πλούσια ελληνική παράδοση, όσο και από μουσικές των χωρών της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων αλλά και από την κλασική μουσική και τα σύγχρονα του μουσικά ρεύματα.

Αρχικά ακούστηκαν αντιπροσωπευτικά τραγούδια από τα δεκάδες που είχε συνθέσει για το θέατρο και τον κινηματογράφο και στη συνέχεια αποδόθηκαν από τους μουσικούς εμβληματικά τραγούδια από τα μεγάλα έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου, εκείνα που συνέθεσε στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας και αμέσως μετά σε δίσκους – σταθμούς και ορόσημα για την ελληνική μουσική παραγωγή, όπως είναι οι κύκλοι τραγουδιών ΧΡΟΝΙΚΟ, ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ σε στίχους Κώστα Μύρη και ΘΗΤΕΙΑ σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ σε στίχους Διονυσίου Σολωμού, ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ σε στίχους Κώστα Βίρβου, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ σε στίχους Γιώργου Σκούρτη, ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ κ.α.

Τραγούδια που αποτυπώνουν με μοναδικό τρόπο όπως αναφέρθηκε την ελληνική ιστορία με τις εξάρσεις και τις πτώσεις της και το ελληνικό τοπίο μ όλα του τα χρώματα, τα αρώματα αλλά και τις πληγές του. Τραγούδια που μας θυμίζουν ποιοι είμαστε, ποιες είναι οι καταβολές μας. Άλλωστε τονίσθηκε ότι κεντρικό μότο του μεγάλου συνθέτη που επέλεξε συνειδητά το 1968-69 να επιστρέψει στην Ελλάδα της δικτατορίας και να πολεμήσει το καθεστώς εκ των έσω , ήταν επιστροφή στις ρίζες που για κείνον σήμαινε σχεδιασμός του μέλλοντος με τα άφθαρτα στοιχεία της παράδοσης σε συνδυασμό με σύγχρονες επιλεγμένες πληροφορίες τέχνης αλλά καλά δουλεμένες.

Άλλωστε ήταν εκείνος που μουσικά διασκεύασε τα ΡΙΖΙΤΙΚΑ και τα έκανε γνωστά όχι μόνο στο πανελλήνιο αλλά και εκτός εθνικών συνόρων, δουλειά για την οποία βραβεύτηκε.

Το κοινό άκουσε με ενδιαφέρον για τη ζωή, τις σπουδές του σε Αθήνα και Λονδίνο, για τις επιρροές που δέχτηκε, για τις πρώτες του συνθέσεις, για τις γνωριμίες του και τις συνεργασίες του με σημαντικές προσωπικότητες , για την αντιδικτατορική του δράση, τα πιστεύω του και βέβαια για τις εμπνευσμένες συνθέσεις του και σε έργα συμφωνικής μουσικής και σιγοτραγούδησε με συγκίνηση εμβληματικά τραγούδια όπως τον «Γίγαντα», «Ήταν ο τόπος μου», «Χίλια μύρια κύματα μακριά τα Αιβαλί», «Γεννήθηκα», «Τα λόγια και τα χρόνια», «Τα μαλαματένια λόγια», «το Λέγκω», «Τα παραπονεμένα λόγια» και τόσα άλλα που παραμένουν διαχρονικά και αρυτίδωτα μέσα στο χρόνο. Το τραγούδι με το ποίο έκλεισε μουσικά το αφιέρωμα ήταν το «ΖΑΒΑΡΑ ΚΑΤΡΑ ΝΕΜΙΑ», αφού αποκωδικοποιήθηκαν οι στίχοι του, μιας και ήταν τραγούδι μέσω του οποίου έστελνε αγωνιστικό μήνυμα αντίστασης στους συμπατριώτες του το 1968 όταν το έγραψε στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας.

Στον επίλογο της συγκινησιακά φορτισμένης βραδιάς ,τονίσθηκε πόσο πραγματικά σπουδαία είναι η παρακαταθήκη που μας άφησε με την οποία πλούτισε θαυμαστά την ελληνική μουσική παραγωγή και για την οποία φέτος , μετά θάνατον, τιμήθηκε από την πρόεδρο της Δημοκρατίας μαζί με τον Μίμη Πλέσσα και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Ο αντιπρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου, Κωστής Κυριτσάκης, αφού ευχαρίστησε θερμά τους χορηγούς της εκδήλωσης για τη σταθερή τους υποστήριξη στο Σύλλογο και το κοινό για τη θετική του ανταπόκριση και στο φετινό θερινό πολιτιστικό ραντεβού του Φιλολογικού Συλλόγου Κισάμου, παρουσίασε τους συντελεστές της βραδιάς:

Πρώτα τους άξιους μουσικούς και τραγουδιστές που απέδωσαν όμορφα τη μουσική και τα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου καθηλώνοντας το κοινό και συγκεκριμένα τον Νίκο Μαργαριτάκη στο μπουζούκι που συντόνισε κι όλη την ορχήστρα και τραγούδησε, τον Δημήτρη Καμηλάκη στο ακορντεόν, τον Γιάννη Χαρτζουλάκη στην κιθάρα, τον Νίκο Μιχελιδάκη στο μπάσο, τον Γιώργο Γεωργιλά στα τύμπανα, τον Βασίλη Καρεφυλλάκη στη λύρα και στο τραγούδι, την Τζωρτζίνα Τσοντάκη, τον Γιώργο Χαχλάκη και τον Γιάννη Κόχλερ που όλοι τους ερμήνευσαν υπέροχα τα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη και καταχειροκροτήθηκαν.

Ύστερα τη Γεωργία Καλάθια και τον Γιάννη Γεωργακάκη που επιμελήθηκαν το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό που προβλήθηκε παράλληλα και σε σχέση πάντα με τον λόγο και τα τραγούδια.

Στη συνέχεια την Ελένη Γεωργακάκη που επιμελήθηκε και διάβασε τα σχετικά κείμενα και τον Νίκο Τριποδάκη που διάβασε ενδεικτικά αποσπάσματα από δηλώσεις του ίδιου του συνθέτη.

Τέλος, τον Γιώργο Σκαλίδη που φρόντισε τον ήχο και τον φωτισμό της εκδήλωσης.

Και του χρόνου με υγεία!



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ