Δήμος Κισάμου

Κίσαμος: Το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία των Λυκείων

Μέχρι τον Μάρτιο (ίσως και νωρίτερα) οι μαθητές των Λυκείων της Κισάμου θα έχουν μπει στις προκάτ αίθουσες, όπως επισήμανε ) ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Βασίλης Διγαλάκης κατά την σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Κισάμου για το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες με το κλείσιμο του κτιριακού συγκροτήματος του ΕΠΑΛ Κισάμου και του ΓΕΛ Κισάμου.

Ο κ. Διγαλάκης ενημέρωσε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και τοπικούς φορείς για το πώς θα γίνει η διαχείριση της μεταβατικής περιόδου (συστέγαση στα Γυμνάσια, δρομολόγια λεωφορείων, εν συνεχεία προκατ αίθουσες κτλ), αλλά και για το πλάνο που υπάρχει για τη δημιουργία νέων κτηριακών υποδομών.

“Είμαι εδώ για να ενημερωθούν οι μαθητές, οι οικογένειές τους και οι εκπαιδευτικοί για τις ενέργειες που ήδη έχουν δρομολογηθεί, προκειμένου να δοθεί μόνιμη λύση για τη στέγαση του ΕΠΑΛ και του ΓΕΛ Κισάμου όσο και για το τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα. Oι ενέργειες που απαιτούνται για να επιστρέψουν οι μαθητές στην κανονικότητα. Η απόφαση που πήραμε ήταν η κατασκευή ενός νέου συγκροτήματος. Δεν υπήρχαν οφέλη οικονομικά και χρονικά να φτιάξουμε το παλιό κτήριο. Προέχει η ασφάλεια των μαθητών. Για την ενδιάμεση κατάσταση, η πιο κατάλληλη λύση είναι οι προκατασκευασμένες αίθουσες και υπάρχει και η προσφορά της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου & Σελίνου για έναν συγκεκριμένο χώρο. Κοιτάζουμε, πώς το ταχύτερο δυνατόν θα μπουν οι μαθητές σε αυτές τις αίθουσες και θα επιστρέψουν στα πρωινά τους μαθήματα”,τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Διγαλάκης.

Όσον αφορά τις νέες κτηριακές υποδομές, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Παιδείας θα έχουν δημιουργεί σε χρονικό όριο το πολύ 4 χρόνων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Δεν μπορώ να δεσμευτώ για χρόνους κατασκευής των νέων συγκροτημάτων. Ένας θετικός χρόνος είναι 4 χρόνια και αν τρέξουν καλά, μπορεί να γίνει και νωρίτερα κατά ένα χρόνο. Σε ότι αφορά τις προκάτ αίθουσες ίσως μέχρι τον Μάρτιο να έχουν μπει τα παιδιά”.

Ο δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης ευχαρίστησε τον κ. Διγαλάκη για το άμεσο ενδιαφέρον του, τονίζοντας: “Έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις, από την προχθεσινή σύσκεψη. Θα είμαστε σε συνεχή συνεργασία. Πρέπει να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Έχουμε χώρους δικούς μας για να τους αξιολογήσουμε. Για τις προκάτ αίθουσες έχουμε και το χώρο που προτείνει η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου & Σελίνου. Από κει και πέρα βλέπουμε για τα νέα κτήρια”.

Η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Επιστολή προς τον κ. Διγαλάκη απέστειλε ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κισάμου Μιχάλης Θεοδωρογλάκης, τονίζοντας:

«Σας οφείλουμε όχι απλά ένα μεγάλο ευχαριστώ, αλλά ένα ευχαριστώ από ψυχής! Λύσατε το μεγαλύτερο πρόβλημα του παρελθόντος και του παρόντος για την Κίσσαμο, και αυτό αποδεικνύει την ποιότητα και το επίπεδο του ατόμου Διγαλάκη, ως άνθρωπος και ως πολιτικός.

Ως Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κισάμου, γνωρίζοντας τις εγκαταστάσεις και τις ανάγκες των παιδιών μας, η πρόταση μου για προσωρινή λειτουργία των σχολείων έως την ολοκλήρωση του νέου σχολικού συγκροτήματος των Λυκείων, είναι οι χώροι του 1ου και 2ου Γυμνασίου Κισάμου.

Εάν έχετε το χρόνο να κάνετε αυτοψία στους χώρους των δύο Γυμνασίων που σας προανέφερα, θα διαπιστώσετε ότι με πολύ μικρές παρεμβάσεις, οι απαιτήσεις για 40-50 προκάτ αίθουσες που ζητάει η Σχολική Κοινότητα για να φιλοξενηθεί, είναι εφικτό να εγκατασταθούν.

Όσον αφορά την κατασκευή των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων του Λυκείου Κισάμου, θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν η τοπική κοινωνία και εμείς ως Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κισάμου πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, ούτως ώστε κατά το διάστημα σχεδιασμού των κτηριακών εγκαταστάσεων, εάν κριθούν οι προτάσεις μας λογικές να ληφθούν υπόψιν.

Ενδεικτικά σας αναφέρω:

  1. Αίθουσα Πολιτισμού.
  2. Αίθουσα Μουσείου (ανάδειξη αξιόλογου εξοπλισμού προηγούμενου αιώνα που διδάσκονταν οι μαθητές).
  3. Δημιουργία πισίνας προδιαγραφών ώστε να ωφελείται κατ’ επέκταση όλη η κοινωνία της Κισάμου.
  4. Κλειστό Γυμναστήριο, το οποίο είναι απαραίτητο για την περιοχή μας τόσο για τους μαθητές των Λυκείων, όσο και για τους Αθλητικούς Συλλόγους.

Ολοκληρώνοντας την επιστολή μου, θα ήθελα να σας ζητήσω ενημέρωση σχετικά με το εάν έχει προβλεφθεί ο εξοπλισμός των Λυκείων -μετά την αποπεράτωση τους, με ποια χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί;

Πέρα από τις βασικές ανάγκες σε αθλητικό, τεχνολογικό, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, πως θα γίνει η διαδικασία προμήθειας τους για την ορθή λειτουργεία και των 2 Λυκείων (Γενικό και Επαγγελματικό) αλλά ειδικότερα για το Επαγγελματικό Λύκειο ώστε να στελεχωθούν οι ειδικότητες που το απαρτίζουν».



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ