Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι αγρότες του Νομού Ηρακλείου μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε τις 24 και 25 Απριλίου 2025 τις περιοχές των Δήμων Γόρτυνας, Αρχανών-Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδας και Βιάννου, όπως αναφέρει σε σχετική ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής ΚΚΕ Ηρακλείου Μανώλης Συντυχάκης.
Οι ζημιές στις καλλιέργειες -κυρίως σε αμπέλια και ελαιόδεντρα– είναι εκτεταμένες και σε πολλές περιπτώσεις ολοκληρωτικές, καθώς τα φυτά βρίσκονταν στο πιο κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης.
Η καταστροφική ένταση του φαινομένου είναι πρωτοφανής: το χαλάζι έφτασε σε ύψος έως και 30 εκατοστά, προκαλώντας παράλληλα σοβαρές ζημιές στην αγροτική οδοποιία και σε άλλες κρίσιμες υποδομές.
Οι βουλευτές Μανώλης Συντυχάκης, Διαμάντω Μανωλάκου και Μαρία Κομνηνάκα κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, ζητώντας άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.
Συγκεκριμένα, απαιτούν:
- Άμεση εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στο 100% των πραγματικών απωλειών, χωρίς περιορισμούς από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και πάγωμα όλων των οφειλών των πληγέντων προς δημόσιους οργανισμούς (ΔΕΚΟ, Τράπεζες, Δήμους κ.ά.).
- Συμψηφισμό ασφαλιστικών εισφορών με τις αποζημιώσεις προς τον ΕΛΓΑ.
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει ολοκληρωμένα όλες τις ζημιές, σε κάθε στάδιο της παραγωγής και από κάθε φυσικό κίνδυνο ή ασθένεια.
- Άμεση κρατική χρηματοδότηση για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας και των συνολικών υποδομών στους πληγέντες Δήμους.
Αναλυτικά η ερώτηση: «Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικών
Θέμα: Να γίνει γρήγορη εκτίμηση των καταστροφών από χαλάζι και ν’ αποζημιωθούν στο 100% οι αγρότες στον Νομό Ηρακλείου Κρήτης
Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Απρίλη 2025, μεγάλη περιοχή του Νομού Ηρακλείου Κρήτης, κυρίως σε περιοχές των δήμων Γόρτυνας, Αρχανών Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδας και Βιάννου, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες έως ολοκληρωτικές καταστροφές σε καλλιέργειες, στο μεγαλύτερο μέρος σε αμπέλια και ελιές, που βρίσκονταν στην πιο κρίσιμη φάση της ανάπτυξής τους.
Χαρακτηριστικό της έντασης του φαινομένου είναι ότι το χαλάζι έφτασε μέχρι τους 30 πόντους, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές και στην αγροτική οδοποιία, όπως και σε άλλες υποδομές.
Οι επιπτώσεις από την καταστροφή στις καλλιέργειες έρχονται να προστεθούν στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων στα πλαίσια της ΚΑΠ της Ε.Ε., με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές αγροτοπαραγωγού.
Επιπλέον, με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, με τους γνωστούς “κόφτες” και εξαιρέσεις, όπως είναι η περίπτωση των δεντροκαλλιεργειών που βρίσκονταν στο “προανθικό” στάδιο, δεν αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση προκειμένου:
- Να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες (εκτίμηση, αποτίμηση) καταγραφής των ζημιών και να προχωρήσουν γρήγορα οι αποζημιώσεις στο 100% των πραγματικών ζημιών και όχι σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ που έχει κόφτες και εξαιρέσεις.
- Να υπάρξει αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, πάγωμα κάθε οφειλής των πληγέντων αγροτών προς τους δημόσιους οργανισμούς (ΔΕΚΟ, Τράπεζες, Δήμους κλπ), καθώς και συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις.
- Να προχωρήσει σε άμεση αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, παίρνοντας υπόψη και τα καιρικά φαινόμενα.
- Να αποκατασταθεί με κρατική χρηματοδότηση η αγροτική οδοποιία, συνολικά οι ζημιές στις υποδομές, με έκτακτη, στο ύψος των πραγματικών αναγκών, κρατική χρηματοδότηση στους πληγέντες Δήμους.
Οι Βουλευτές
Συντυχάκης Μανώλης
Μανωλάκου Διαμάντω
Κομνηνάκα Μαρία
Πηγή: neakriti.gr