Τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης επιχειρεί να ιχνηλατήσει η ελληνική πλευρά.
Η αποστολή ερευνητικού σκάφους σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κρήτη προκαλεί εύλογη ανησυχία για το τι θα κάνει η Αγκυρα, μετά και τα όσα είπε την Παρασκευή ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, όταν και προανήγγειλε σεισμογραφικές έρευνες μετά την Πρωτοχρονιά σε περιοχή που χαρτογραφεί το μνημόνιο Άγκυρας και Λιβύης.
«Μην έχει κανείς αμφιβολία, θα γίνει ό,τι χρειαστεί. Τόσο η Γενική Διεύθυνση Μεταλλευμάτων και Πετρελαίου θα προχωρήσει άμεσα στην παροχή αδειών, όσο και Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου θα ξεκινήσει ταχύτατα τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά», δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι η Τουρκία είναι ξεκάθαρη ως προς τους στόχους της στην ανατολική Μεσόγειο και μέσα στο 2020 θα προχωρήσει σε 5 νέες γεωτρήσεις.
Το σχέδιο αμυντικής θωράκισης της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις
Αναβάθμιση αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας, χρήση drone και ένα σχέδιο για την θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κρήτη αποτελούν τις τελευταίες στρατηγικές κινήσεις του ελληνικού πενταγώνου ώστε να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση της Τουρκίας
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, τόνισε ότι «η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης προκειμένου να μας αναγκάσει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με αντικείμενο κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, σε περίπτωση που Τουρκικό ερευνητικό σκάφος κινηθεί στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης η απάντηση της Ελλάδας θα δοθεί σε τρία στάδια:
Αρχικά γίνει αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία μέσω της διπλωματικής οδού.
Εάν το σκάφος δεν αλλάξει πορεία και συνεχίσει, τότε θα δοθεί εντολή σε δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού να το απωθήσουν.
Εάν ούτε αυτό έχει αποτέλεσμα, τότε περνάμε στο τρίτο στάδιο και τη χρήση στρατιωτικών μέσων.
Όλοι απεύχονται την δημιουργία θερμού επεισοδίου αλλά εάν κριθεί απαραίτητο τότε στο σημείο αυτό προβλέπεται καταβύθιση του τουρκικού πλοίου.