ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

“Κόκκινα” ξενοδοχειακά δάνεια και στην Κρήτη

Το σοβαρό θέμα της διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων -μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία σε όλη την Κρήτη ανήκουν σε αυτή την κατηγορία- συζήτησαν ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, με τους εκπροσώπους της ΡΑΗ που λειτουργεί ως Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και απαιτεί ορθολογική αντιμετώπιση.

Από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού τέθηκε το ζήτημα της αναγκαιότητας ρύθμισης και αναδιάρθρωσης των δανείων σε υπό εκκαθάριση πιστωτικά ιδρύματα, όπως οι Συνεταιριστικές Τράπεζες.

ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, με τους εκπροσώπους της ΡΑΗ
“Για να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές χωρίς να “στραγγαλιστεί” η τουριστική ανάπτυξη, χρειάζεται επαγγελματισμός, δικαιοσύνη και διαφάνεια” είπε ο υπουργός Τουρισμού

Ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, τόνισε πως η εξαιρετικά λεπτή άσκηση στήριξης των υγιών επιχειρήσεων και ανακάλυψης των στρατηγικών κακοπληρωτών χωρίς να στραγγαλιστεί η τουριστική ανάπτυξη πρέπει να υλοποιηθεί με επαγγελματισμό, δικαιοσύνη και διαφάνεια.

Ο υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, επισήμανε ότι οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια που θα τεθούν σε εφαρμογή για τους δανειολήπτες των συστημικών τραπεζών πρέπει να ισχύσουν και για τους δανειολήπτες των συνεταιριστικών τραπεζών που τελούν υπό εκκαθάριση.

Τόνισε, επίσης, ότι θα πρέπει να διαχωριστούν οι περιπτώσεις για τις επιχειρήσεις που έχουν υγιή χαρακτηριστικά και κερδοφορία σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπισή τους σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Insider στην περίπτωση μεγάλου συγκροτήματος της Κρήτης, οι πιστώτριες τράπεζες επεξεργάζονται σχέδια για τη διά πώλησης αξιποίηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του ομίλου με στόχο να μειωθεί ο δανεισμός του που ξεπερνά τα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Ο συγκεκριμένος όμιλος ελέγχει μεταξύ άλλων και 4 ξενοδοχεία στην Κρήτη στα οποία απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι.

Από πλευράς του ο όμιλος υποστηρίζει ότι «η καταγγελία των δανείων έγινε κατά παράβαση του standstill agreement, εξαιτίας εκκρεμοδικίας μεταξύ ΕΤΑΔ και Ομίλου και είναι παράνομη και άνευ νομικών συνεπειών».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα δάνεια στα ξενοδοχεία υπολογίζονται στα 3,6 δισ. ευρώ (NPEs και NPLs). Ακόμα κι αν παράγοντες του κλάδου σημειώνουν ότι τα τελευταία αναλογούν σε μικρό ποσοστό των επιχειρηματικών δανείων συνολικά, διευκρινίζουν ότι συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά αν πρόκειται για πεντάστερα και τετράστερα.

Ειδικότερα, από τα 3 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, το 1 δισ. ευρώ περίπου υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε πέντε υπερδανεισμένες μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις.

Βάσει έρευνας της PwC για τον ελληνικό ξενοδοχειακό τομέα, το 2017 και το 2018 πραγματοποιήθηκαν 18 μεγάλες πωλήσεις ξενοδοχείων, κυρίως ως εκποιήσεις μη βασικών περιουσιακών στοιχείων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Αυτά τα ξενοδοχεία αντιστοιχούν σε 13.319 κλίνες και τα συνολικά κεφάλαια που επενδύθηκαν είναι της τάξης των 310 εκατ. ευρώ, αναφέρει η PwC. Επιπλέον υπολογίζεται ότι  υπάρχουν πάνω από 400 ξενοδοχεία με μη βιώσιμο δανεισμό, που πρέπει πρώτα να αναδιαρθρώσουν ή να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους πριν προσελκύσουν νέες επενδύσεις.

ΠΗΓΗ: patris.gr

 



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ