ΚΡΗΤΗ

«Κόκκινος» συναγερμός για Νοσοκομείο της Κρήτης: Ειδικευόμενοι και αγροτικοί γιατροί κρατάνε μόνοι τα επείγοντα (βίντεο)

  • Ειδικευόμενοι και αγροτικοί γιατροί κρατάνε μόνοι τα επείγοντα
  • Εμπόλεμη ζώνη το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Ρέθυμνο
  • Επικίνδυνες διακομιδές από ανειδίκευτους γιατρούς
  • Σε τεντωμένο σχοινί το νοσοκομείο Ρεθύμνου

Στο σημείο μηδέν βρίσκεται το νοσοκομείο Ρεθύμνου, με τους γιατρούς να κρούουν επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου χωρίς αποτέλεσμα. Η παθολογική κλινική βρίσκεται στα όρια του γκρεμού, καθώς έχει μείνει με έναν επιμελητή και βασίζεται στο περίφημο «εντέλλεσθαι». Έρχονται γιατροί από το Ηράκλειο για να καλύψουν τις ελλείψεις, ανοίγοντας ουσιαστικά άλλες τρύπες στα νοσοκομεία από όπου μεταφέρονται και αναλαμβάνοντας στο Ρέθυμνο καθημερινά διαφορετικά περιστατικά. Γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν πλήρη εικόνα των ασθενών και της αγωγής που ακολουθείται, και βεβαίως να μη μπορούν να εγκλιματιστούν αφού συνεχώς αλλάζουν.

Καθημερινά έρχονται νέες παραιτήσεις γιατρών που δεν μπορούν να διαχειριστούν πια τις υπερεφημερίες και τις ελλείψεις των κλινικών, ενώ παράλληλα ειδικευόμενοι και αγροτικοί γιατροί, έχουν ήδη αρχίσει να αποφεύγουν το νοσοκομείο στο Ρέθυμνο, αφού συχνά αναγκάζονται να αναλάβουν εξολοκλήρου στην πλάτη τους ένα παθολογικό ΤΕΠ.

«Εγώ συγκεκριμένα, πήγα να κάνω 24ωρες εφημερίες από τον πρώτο μήνα, που δεν είχα εκπαίδευση, κάτι που συμβαίνει ακόμα. Μόλις βγεις δηλαδή από τη σχολή, παίρνεις στην πλάτη σου ένα παθολογικό ΤΕΠ», δήλωσε η αγροτική γιατρός, Μαρία- Ειρήνη Φραδέλη στη Νέα Κρήτη, και συνέχισε «δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες σε κάθε εφημερία, αν έρθει για παράδειγμα μια κρίσιμη γαστρορραγία, δε μπορεί να τη δει ειδικός, πρέπει να διακομιστεί. Αν έρθει ένα εγκεφαλικό όταν δεν εφημερεύει νευρολόγος, πρέπει να διακομιστεί. Σε τέτοια περιστατικά ο χρόνος είναι κρίσιμης σημασίας, δε μπορεί να περιμένει ένα εγκεφαλικό 5 ώρες μέχρι να διακομιστεί».

Λόγω των ελλείψεων, ο ένας επιμελητής που θα εφημερεύει στα επείγοντα, μπορεί να κληθεί σε περιστατικό στο χειρουργικό ΤΕΠ, και εάν ταυτόχρονα παρουσιαστεί και δεύτερο περιστατικό, θα πρέπει να το αναλάβει ο ειδικευόμενος ή ο αγροτικός ιατρός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ρίσκο που λαμβάνεται όσον αφορά της έκβαση της περίθαλψης από κάποιον γιατρό που δεν έχει την ανάλογη εμπειρία. Ένας επιμελητής και ελάχιστοι ειδικευόμενοι, είναι αδύνατον να τα βγάλουν πέρα με τον τεράστιο όγκο ασθενών, καταλήγοντας στην απόλυτη εξάντληση αλλά και στο φόβο για ενδεχόμενα λάθη στις διαγνώσεις από την υπερβολική κούραση ή την απειρία.

Το θέμα των επικίνδυνων διακομιδών από ανειδίκευτους γιατρούς, είναι ένα τεράστιο πλήγμα στο σύστημα υγείας και ειδικότερα στην άθλια κατάσταση που έχει περιέλθει το νοσοκομείο Ρεθύμνου. Δεδομένης της έλλειψης ειδικοτήτων, αλλά και επιμελητών, όταν χρειάζεται να διακομιστεί ένα περιστατικό, αρκετά συχνά, το συνοδεύει ειδικευόμενος, αγροτικός ή γιατρός ειδικότητας άσχετης με το περιστατικό, πράξη που επιτρέπει το νέο νομοσχέδιο για τις διακομιδές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βαριά νοσούντες ασθενείς, ακόμα και διασωληνωμένοι, να κινδυνεύουν κατά τη διακομιδή τους να μη λάβουν τη φροντίδα που θα έπρεπε. Η ίδια η κ. Φραδέλη, δήλωσε χαρακτηριστικά «Μου έχει τύχει στη μέση της διαδρομής, να πάθει ανακοπή ο ασθενής από μαζική αιμορραγία και τον γύρισα πίσω στο νοσοκομείο. Δεν υπήρχε γαστρεντερολόγος και έβαλαν εμένα, την 5 μηνών αγροτικό να διακομίσω το περιστατικό και τον γύρισα πίσω τον άνθρωπο».

Ο πρόεδρος γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, Γιάννης Σαριδάκης, αναφέροντας πως χάνονται ανθρώπινες ζωές, σε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν οι γιατροί για να κρατήσουν το νοσοκομείο, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ό,τι δουλεύει τώρα στο σύστημα υγείας, δουλεύει για 2 λόγους: πρώτον, λόγω των ατέλειωτων, επικίνδυνων και ανήθικων μετακινήσεων των γιατρών, και δεύτερον, λόγω του εξαναγκασμού σε υπερωριακή εργασία των λιγοστών που έχουν απομείνει».

Οι γιατροί του νοσοκομείου έχουν στείλει αμέτρητες επιστολές και έχουν επιστήσει την προσοχή των αρμοδίων στην επικινδυνότητα της κατάστασης, η οποία επιδεινώνεται ραγδαία, αλλά όπως τονίζουν, η περιφέρεια και το κράτος κωφεύουν απέναντι στις εκκλήσεις τους, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των ίδιων αλλά και των πολιτών. Ζητούν την κατανόηση των ασθενών σε πολύωρες αναμονές, σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών που έχει εικόνα εμπόλεμου τοπίου και ζητούν:

Να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών, αύξηση του μισθού ειδικών και ειδικευόμενων, τήρηση του εκπαιδευτικού προγράμματος και όχι χρήση των ειδικευόμενων ως πασπαρτού για κάθε τμήμα που υπολειτουργεί, ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες με αριθμό εφημεριών και ωράριο όπως σε όλα τα προηγμένα συστήματα υγείας. Άρση φορολογίας στις εφημερίες όπως και αμοιβή όλων των εφημεριών πέραν της 7ης. Ανεξαρτητοποίηση του ΤΕΠ με ειδικό μισθολογικό καθεστώς και κάλυψη του από ειδικούς και επιστροφή των αγροτικών στα κέντρα υγείας για ισχυροποίηση της πρωτοβάθμιας υγείας.

Δείτε το βίντεο:

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ