Στα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος στη Γερμανία επισημαίνονται ότι ο ιός εξαπλώνεται και πώς χρειάζεται μια συλλογική αφύπνιση.
«Ο ιός εξαπλώνεται, αυτό ισχύει και για τη Γερμανία. Και δεν είναι λιγότερο επικίνδυνος από την άνοιξη. Θα πρέπει όμως να περιοριστεί γι΄ αυτό το λόγο η οικονομία και ο δημόσιος βίος τόσο βάναυσα όσον την περασμένη άνοιξη; Υπάρχουν λιγότερο δραστικά μέτρα για να ανακοπούν οι αλυσίδες μετάδοσης. Θα πρέπει ωστόσο να ληφθούν και να επιβληθούν τάχιστα. Παρά τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους ως προς την αντιμετώπιση, ομοσπονδία, δήμοι και κοινότητες έχουν κατά βάση τον ίδιο στόχο. Σε αυτό αποσκοπούσε και η σύσκεψη της καγκελαρίου με τους δημάρχους των μεγαλύτερων πόλεων την Παρασκευή. Πράγματι, τις επόμενες εβδομάδες κρίνεται πόσο σκληρός θα είναι ο πρώτος χειμώνας με κορωνοϊό στη Γερμανία», γράφει Frankfurter Allgemeine Zeitung
Χρειάζεται μια συλλογική αφύπνιση
Για το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung, όπως μεταδίδει η Deutche Welle, η Άνγκελα Μέρκελ και οι δήμαρχοι των 11 μεγαλύτερων πόλεων επενδύουν στο σκληρό τρίπτυχο που συνεπάγεται το πακέτο μέτρων που αποφάσισαν κατά του κορωνοϊού: εφαρμογή, επιβολή, έλεγχος. Το μήνυμα είναι σαφές: όσο οι τοπικοί άρχοντες πετυχαίνουν αποτελέσματα με απαγορεύσεις, μπορούν να το κάνουν. […] Με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων η προσπάθεια αυτή της επίδειξης ισχύος και ελέγχου είναι ορθή. Εάν αυτό αρκεί για να αποτρέψει ένα lockdown είναι κάτι που θα πρέπει να φανεί. […] Χρειάζεται μια συλλογική αφύπνιση και αυτό δεν ισχύει μόνο για τις μεγάλες πόλεις που είναι στην παρούσα φάση τα hotspot του κορωνοϊού. Η πολυσυζητημένη αλληλεγγύη που την άνοιξη βοήθησε στην καταπολέμηση του ιού θα πρέπει να επανενεργοποιηθεί».
Η Rhein-Zeitung: «Η πολιτική διαχείριση του κορωνοϊού δίνει απλώς μια πρόγευση μελλοντικών κρίσεων, όπως εκείνης που αφορά στην κλιματική αλλαγή και η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με πολιτικές πρόληψης. Θα είναι μια πολιτική που δεν θα είναι πλέον προσανατολισμένη σε πιθανότητες και ανεξάντλητες πηγές, αλλά σε βεβαιότητες και περιορισμένες δυνατότητες. Στα συμφραζόμενα της διαχείρισης του κορωνοϊού αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την εντύπωση ότι η πανδημία μπορεί να εκλείψει πριν βρεθεί εμβόλιο και αποτελεσματική θεραπεία. Η πανδημία δεν εξαλείφεται με τεστ, όπως θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ορισμένοι πολιτικοί. Αντιθέτως και δεδομένων των περιορισμένων δυνατοτήτων που υπάρχουν, τα τεστ θα πρέπει να γίνονται έξυπνα και στοχευμένα. Και να επικεντρώνουν σε εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο: στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες. Οι γιορτές και οι μαζικές συναθροίσεις πρέπει να περάσουν σε δεύτερη μοίρα».