ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός-Χριστούγεννα: Μέτρα, μετακινήσεις. Τι πρέπει να ξέρουμε

Xριστούγεννα και Πρωοχρονιά χωρίς κάλαντα, χωρίς τη βραδινή βόλτα στο στολισμένο κέντρο της πόλης και φυσικά χωρίς βραδινό τραπέζι με οικογένεια και φίλους, θα κάνουμε φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των αυστηρών μέτρων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ.

Ρεβεγιόν με SMS

Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις, αναφέρεται πως για τις ημέρες 24, 25, 31 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για συμμετοχή σε συναθροίσεις, ενώ για τις 25 Δεκεμβρίου 2020 και τις 6 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές.

Μάλιστα, για τη μετακίνηση προς και από το σπίτι που θα κάνουμε ρεβεγιόν θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα με το νούμερο 6 στο 13033. Πρόκειται, δηλαδή, να στέλνουμε τον κωδικό που μέχρι σήμερα στέλναμε για σωματική άσκηση, βόλτα ή κατοικίδιο.

Σημειώνεται ότι δεν αλλάζει κάτι στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.

Λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που θα παραμείνει κανονικά σε ισχύ καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κάποιος από το σπίτι του την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ή άλλη νύχτα των εορτών διότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει χωρίς να δικαιολογεί γιατί μετακινήθηκε.

Κατά συνέπεια ή θα πρέπει να γυρίσει στο σπίτι του μέχρι τις 22:00 ή να διανυκτερεύσει στο συγγενικό/φιλικό σπίτι.

Έως 9 άτομα στο γιορτινό τραπέζι

Σε ό,τι αφορά την οικογενειακή εορταστική συνάθροιση, επιτρέπονται εννέα άτομα, από δύο οικογένειες. Σε περίπτωση υπεράριθμων, σύμφωνα και με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.

Μετακίνηση – Ποιοι μπορούν να αλλάξουν περιφερειακή ενότητα

Οι 4 κατηγορίες για τις οποίες θα επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού, κατ’ εξαίρεση, είναι οι εξής:

*Επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
*Επανένωση οικογενειών
*Λόγοι υγείας
*Επαγγελματικοί λόγοι
*Κρατήσεις… στις εκκλησίες

Εξίσου πρωτόγνωρος θα είναι φέτος και ο εκκλησιασμός το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, για τον οποίο ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνεται κατόπιν σχετικής υπόδειξης για τον σκοπό της μετακίνησης και με φειδώ, καθώς είναι αυστηρά περιορισμένος ο επιτρεπόμενος αριθμός. Εντούτοις, όσοι πιστοί έχουν ήδη φροντίσει να εξασφαλίσουν μια θέση -από τις αριθμημένες- στις τελετουργίες, θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τα ειδικά μέτρα, σύμφωνα με τα οποία επιτρέπονται:

Λειτουργίες, παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, μόνο την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα (25 Δεκεμβρίου, 1η και 6η Ιανουαρίου).

Αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.

Χωρητικότητα: 25 άτομα για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα
υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας
Αυξημένοι έλεγχοι από της ΕΛΑΣ

Αυξημένοι έλεγχοι, με «επιστράτευση» όλων των αστυνομικών, ακόμα και από τα γραφεία και μπλόκα σε όλα τα σημεία των πόλεων που μπορεί να παρατηρηθεί συνωστισμός, μέχρι και είσοδο σε σπίτια σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες για παραβίαση του περιοριστικού μέτρου των εννέα ατόμων στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, περιλαμβάνονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ, που εφαρμόζεται από σήμερα, 24 Δεκεμβρίου, για την εφαρμογή των κανόνων που αποσκοπούν στην αποφυγή και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.

Μεταξύ των μέτρων που είναι στο τραπέζι, είναι και το κλείσιμο σταθμών του Μετρό, σε περιοχές της Αθήνας, (όπως το Σύνταγμα), όπου ενδεχομένως να μεταβούν πολίτες για να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα. Αυτό, ωστόσο, θα αποφασιστεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, εφόσον διαπιστωθεί τάση για μετακίνηση στις περιοχές αυτές και αφορά στις βραδινές ώρες.

Για την υλοποίηση του σχεδιασμού, για την εφαρμογή των μέτρων, που ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, έχει σταλεί διαταγή από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, να βγουν στο δρόμο και οι αστυνομικοί από τα επιτελεία, ακόμα και το Αρχηγείο, για να ενισχυθούν τα αστυνομικά τμήματα και οι περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου οι δυνάμεις να βρίσκονται παντού.

Η μεγαλύτερη βαρύτητα θα δοθεί σήμερα παραμονή το βράδυ και ανήμερα των Χριστουγέννων στην τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22.00 έως τις 05.00 το πρωί.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων και έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο που κινείται τις ώρες αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για λόγους υγείας και εργασίας, πάντα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ σε όλους τους παραβάτες, χωρίς διάκριση.

Κατά τα άλλα, στον σχεδιασμό προβλέπεται: Έντονη αστυνομική παρουσία και μπλόκα, όπου θα ελέγχονται όλοι, στα διόδια, στις εισόδους- εξόδους των πόλεων, αλλά και των νομών, καθώς απαγορεύεται η μετακίνηση από τον ένα στον άλλο, στα ΚΤΕΛ και σε κόμβους των οδικών δικτύων τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ