Αλλάζουν συνήθειες ακόμη και στη σεξουαλική τους ζωή οι Έλληνες λόγω κορωνοϊού; Η επιδημία τους φέρνει πιο κοντά ή τους απομακρύνει; Η αποχή από το σεξ μπορεί να θεωρηθεί μέτρο πρόληψης; Η παγκόσμια ανησυχία για τον φονικό ιό έχει γιγαντωθεί και πολλά είναι τα ερωτήματα που εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα. Ένα από αυτά είναι σαφώς το «πόσο ασφαλές θεωρείται να έχουμε ενεργή σεξουαλική ζωή ενώ νοσούμε ή αν και κατά πόσο κινδυνεύουμε να νοσήσουμε πιο εύκολα από τον ιό, μέσα από την ερωτική επαφή». Ο ψυχίατρος – νευρολόγος Θάνος Ασκητής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας δίνει απαντήσεις σε όλα αυτά τα «καυτά» ζητήματα των ημερών.
Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού ξέρουμε πως μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από τον βήχα ή από το φτέρνισμα και τα συμπτώματα εμφανίζονται -αν εμφανιστούν- συνήθως εντός δύο με πέντε ημερών από τη μολύνση.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο κάθε ασθενής κολλάει 1,4 – 2,5 άλλα άτομα (συγκριτικά, στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα).
Ο κορονοϊός ήδη φαίνεται πως «σκότωσε» μια συνήθεια που η ιστορία της ξεκινά από τα αρχαία χρόνια, τη χειραψία μεταξύ των ανθρώπων, την κίνηση που ο Όμηρος περιέγραφε ως επίδειξη εμπιστοσύνης. Σε πολλές χώρες του κόσμου όπου τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται καθημερινά οι ειδικοί αλλά και οι κυβερνήσεις ζητούν από τους πολίτες να απομακρυνθούν ο ένας από τον άλλον, να κόψουν τα φιλιά, τις χειραψίες και γενικότερα τις κινήσεις που μπορεί να τους μεταδώσουν τον ιό.
Για παράδειγμα στο Πεκίνο, την πρωτεύουσα της χώρας όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, κόκκινες πινακίδες ενημερώνουν τους πολίτες να μην ανταλλάσσουν χειραψίες. Mεγάφωνα καλούν τους πολίτες να χαιρετούν με την παραδοσιακή χειρονομία (gong shou) με την οποία βάζουν την μπουνιά τους στην αντίθετη παλάμη τους. Οι εφημερίδες της Γαλλίας είναι γεμάτες με συμβουλές καλώντας τους πολίτες να αντικαταστήσουν το φιλί στο μάγουλο – έναν καθημερινό χαιρετισμό για τους Γάλλους, ακόμη και για ανθρώπους που μόλις γνωρίστηκαν – με τη χειραψία. Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας έχει προτείνει οι πολίτες να μην μοιράζονται τα μεταλλικά καλαμάκια που χρησιμοποιούνται για την κατανάλωση ενός παραδοσιακού ροφήματος στη Λατινική Αμερική, του mate, γνωστού και ως chimarrao. Στο μεταξύ, ένα φιλί -ακόμη και αν δεν είναι στο στόμα- απαγορεύεται πλέον δια ροπάλου ως χαιρετισμός.
Θα «σκοτώσει» όμως ο κορονοϊός το σεξ;
Ο σεξολόγος Θάνος Ασκητής αναφέρει στο newsbeast.gr πως «για την ώρα είναι αρκετά νωρίς να πούμε πως η σεξουαλική ζωή των Ελλήνων έχει επηρεαστεί ουσιαστικά από τον κορονοϊό καθώς δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία» και εξηγεί «σε ένα δίμηνο με τρίμηνο θα έχουμε σαφή εικόνα» ενώ παράλληλα αναφέρει πως ακόμη κι αν ο ιός σαφώς μεταδίδεται από τη στενή επαφή των ανθρώπων δεν πρέπει να μας κάνει να αποξενωθούμε από το έτερον μας ήμισυ. «Οφείλουμε βέβαια να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και να προσέχουμε τον εαυτό μας» τονίζει.
-Ανησυχούν οι Έλληνες για τις σεξουαλικές τους επαφές λόγω της έξαρσης του κορονοϊού; Ποιες είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις;
Στη γραμμή επικοινωνίας που έχουμε ως ινστιτούτο για το κοινό και καθημερινά δέχεται 20 με 30 κλήσεις υπάρχουν άτομα που ρωτούν για τον κορονοϊό. Περισσότερο βλέπουμε πως ερωτήσεις κάνουν τα άτομα που έχουν πολλαπλούς συντρόφους και όχι σταθερή σχέση. Ρωτούν εάν κινδυνεύουν να κολλήσουν εάν κάνουν σεξ και ποια στάση μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Παράλληλα εκφράζουν τον φόβο τους για το πως θα μπορέσουν να διασφαλίσουν το εάν θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εάν δηλαδή η πολιτεία είναι σε θέση να τους παρέχει τα απαραίτητα. Αυτοί που πρέπει να εξασφαλίσουν την προφύλαξή τους είναι κυρίως όσοι έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις και να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα που έχουν για να μην θέσουν και άλλους σε κίνδυνο.
-Ο ιός μπορεί να φέρει πιο κοντά ένα ζευγάρι ή μπορεί να το χωρίσει;
Η συντροφικότητα είναι μια διαρκής δοκιμασία. Όσοι μολυνθούν θα δοκιμαστούν ακόμη και σε επίπεδο σχέσης. Ο ιός δεν πρέπει να μας απομακρύνει από τον σύντροφό μας. Πρέπει να καταλάβουμε πως το σπίτι μας είναι ο καλύτερος φίλος μας και η «καραντίνα» ίσως αποτελεί μια ευκαιρία να ξαναδούμε τη σχέση μας με τον άνθρωπο που έχουμε επιλέξει να έχουμε δίπλα μας. Υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν πως η γρίπη είναι μια περίοδος χαλάρωσης για το άτομο που νοσεί και ο πυρετός προκαλεί εξάντληση και παράλληλα ηρεμία. Ο κορονοϊός λοιπόν αποτελεί μια ευκαιρία να έρθουμε όχι μόνο πιο κοντά αλλά να αισθανθούμε και πιο ζεστά με τον σύντροφό μας. Η σεξουαλικότητα και συντροφικότητα άλλωστε είναι τα δύο «Σ» που φτιάχνουν τη ζωή μας.
Ήταν σοφή η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία. Είναι πιο επικίνδυνο ο ιός να μεταδοθεί σε μέρη που βρίσκονται πολλά άτομα κυρίως παιδιά. Εκτός από την μη εξάπλωση του ιού η οικογένεια και το ζευγάρι λόγω του κλεισίματος των σχολείων θα έρθουν πιο κοντά. Ο κορονοϊός μας κάνει δώρο την ευκαιρία να δούμε τη σχέση μας και την οικογένεια μας. Να δούμε ο ένας τον άλλον περισσότερο, να περάσουμε χρόνο μαζί και να αγκαλιαστούμε, να καθίσουμε μαζί, να πιούμε ένα τσάι.
-Πιστεύετε πως ένα ζευγάρι πρέπει να μειώσει την επαφή του ή ακόμη και να κοιμάται ξεχωριστά;
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η καθημερινότητα του ζευγαριού να επηρεαστεί. Δεν πρέπει ούτε να κοιμούνται ξεχωριστά, ούτε να μην αγκαλιάζονται. Η σχέση δεν πρέπει να επιβαρυνθεί αλλά να αποτελέσει τη γέφυρα τα άτομα να έρθουν πιο κοντά καθώς το αίσθημα της συντροφικότητας είναι σημαντικό. Οι περισσότεροι θα περάσουμε τον ιό αλλά θα καταφέρουμε γρήγορα να αναρρώσουμε. Μπορεί και τώρα να νοσούμε και να μην το καταλαβαίνουμε ή και να περάσουμε την επιδημία χωρίς να μας επηρεάσει καθόλου με πολύ ήπια δηλαδή συμπτώματα όπως ένα απλό κρύωμα.
– Ποια είναι η πρόβλεψή σας για το επόμενο διάστημα; Τι θα συμβεί;
Μπορεί να κληθούμε να παραμείνουμε στο σπίτι μας έως και δύο μήνες μέχρι να εξασθενήσει ο ιός ενώ το 15 με 20% του πληθυσμού της χώρας μας θα μολυνθεί. Θα κληθούμε να ζήσουμε περιορισμένοι ακόμη και με λιγότερη τροφή εάν σκεφτούμε πως όλοι θα σπεύσουμε να προμηθευτούμε τα απαραίτητα και δεν θα είναι εφικτό να βγούμε ίσως καν από το σπίτι. Δεν πρέπει όμως αυτή η κατάσταση να μας πτοεί καθώς θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε.