ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Πιέζεται» το ΕΣΥ – 473 ασθενείς εισήχθησαν στα νοσοκομεία της Αττικής μέσα σε 4 μέρες

Το κύμα των ασθενών με λοίμωξη κορωνοϊού που δυναμώνει συνεχώς κινούμενο προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, δοκιμάζει τις αντοχές των εργαζομένων και του συστήματος υγείας. Την ίδια στιγμή, προχωρά με σταθερό ρυθμό, και πάντα σε συνάρτηση με τις παραλαβές εμβολίων, η οικοδόμηση του τείχους ανοσίας έναντι του κορωνοϊού στον πληθυσμό καθώς το ποσοστό των πολιτών που έχουν εμβολιασθεί ανέρχεται στο 3,9%.

Οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας αγωνιώντας μεν για την επίπτωση που έχει στο ΕΣΥ αλλά και αισιοδοξώντας από την εικόνα των εμβολιασμών στη χώρα μας. Στόχος τους είναι να συνεχιστεί ελεγχόμενη η αύξηση των κρουσμάτων και να αποτραπεί, μέσω και των στοχευμένων, διαβαθμισμένων ανάλογα με την περιοχή, μέτρων η εκθετική αύξησή τους, δηλαδή η εκτίναξή τους. Και, παράλληλα, να θωρακίζονται συνεχώς με τον εμβολιασμό πολίτες, ηλικιωμένοι και ευάλωτοι. Το άνοιγμα των «καναλιών» για τον προγραμματισμό ραντεβού για δύο νέες ομάδες πληθυσμού, εκείνες των 75-79 χρόνων και των 60-64 χρόνων, συμβάλλει περαιτέρω σε αυτή τη θωράκιση.

Ο αριθμός των 638 νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δημιουργούν μια επίπλαστη επιδημιολογική εικόνα για την εβδομάδα που διανύουμε – είναι μία εβδομάδα που από τους αρμόδιους έχει χαρακτηριστεί κρίσιμη για την πορεία της επιδημίας, ωστόσο τα στοιχεία της πρώτης ημέρας δεν είναι αντιπροσωπευτικά για το μέγεθος της διασποράς στην κοινότητα.

Η χθεσινή Δευτέρα ακολούθησε τον κανόνα όλων των προηγούμενων Δευτέρων, δηλαδή μικρό αριθμό τεστ που οδηγεί σε μικρό αριθμό κρουσμάτων. Κάθε Δευτέρα από την αρχή του έτους καταγράφονταν λίγα θετικά κρούσματα, σχεδόν τα μισά, σε σχέση με τις άλλες ημέρες της εβδομάδας. Ωστόσο, χθες τα κρούσματα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη αντίστοιχη ημέρα από την αρχή του έτους, γεγονός που αποτυπώνει τη σταθερά ανοδική της επιδημιολογικής καμπύλης. Μάλιστα, τα κρούσματα χθες ήταν διπλάσια (638) από εκείνα της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου (320).

Ενδεικτικά, τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου είχαν αναφερθεί 543 κρούσματα, και την τελευταία Δευτέρα του Ιανουαρίου 436 κρούσματα, στις 18 Ιανουαρίου τα κρούσματα ήταν 320 και στις 11 ήταν 444, ενώ την πρώτη Δευτέρα του έτους ήταν 427.

Επιβαρύνεται το ΕΣΥ

Η δυναμική της επιδημίας αποτυπώνεται με δραματικό τρόπο στο σύστημα δημόσιας υγείας. Οι ασθενείς με λοίμωξη covid-19 που χρειάζονται νοσηλεία αυξάνονται συνεχώς, πιέζοντας τα νοσοκομεία που ουσιαστικά δεν είχαν το χρονικό περιθώριο να αποσυμπιεστούν για να προετοιμαστούν για το τρίτο κύμα.

Η αύξηση που καταγράφηκε στους διασωληνωμένους μέσα σε τρεις ημέρες, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι χθες, είναι απολύτως ενδεικτική: από 246 οι διασωληνωμένοι εκτινάχθηκαν σε 276, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καταγράφοντας αύξηση κατά 12%. Περισσότεροι από τους μισούς διασωληνωμένους βρίσκονται στα νοσοκομεία της Αττικής.

Στο λεκανοπέδιο και το χθεσινό 24ωρο συνεχίστηκαν σταθερά οι εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία. Έγιναν 123 νέες εισαγωγές, το 60% του συνόλου των ημερήσιων εισαγωγών λόγω κορωνοϊού στην επικράτεια, στοιχείο ενδεικτικό για το πως η επιδημία κινείται στην Αττική αλλά και πως μπορεί να «οδηγήσει» το νέο κύμα σε όλη τη χώρα.

Ενδεικτικά, στο Τζάνειο κρίθηκε αναγκαίο να νοσηλευτούν 16 ασθενείς λόγω κορωνοϊού, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας άλλοι 17, στο Λαϊκό 22 ασθενείς και στο «Σωτηρία» που είναι αποκλειστικά νοσοκομείο κορωνοϊού άλλοι 26 ασθενείς. Το τελευταίο έχει και την αρνητική πρωτιά νοσηλευομένων με λοίμωξη covid-19 λόγω της αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό – χθες νοσήλευε συνολικά σε απλές και ΜΕΘ κλίνες 277 ασθενείς.

Συνολικά στην Αττική νοσηλεύονται 769 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 173 σε κλίνες ΜΕΘ.

Αν αναλογιστεί κάποιος ότι μέσα στις τέσσερις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου εισήχθησαν 473 νέοι ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη covid-19, και ότι ποσοστό περίπου 5% αυτών, δηλαδή περίπου 24 ασθενείς, θα χρειαστεί τις επόμενες 10 ημέρες να εισαχθεί σε ΜΕΘ, αντιλαμβάνεται τον ρυθμό επιβάρυνσης του ΕΣΥ σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και την πίεση που θα συσσωρεύεται στα νοσοκομεία.

μεθ

Ενισχύεται το μέτωπο των εμβολιασμών

Πλέον έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 417.565 πολίτες με τα δύο εμβόλια mRNA που είναι διαθέσιμα και στη χώρα μας, με τους 84.753 να έχουν ολοκληρώσει και τη δεύτερη δόση και να έχουν την πλήρη κάλυψη έναντι του κορωνοϊού. Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα ανέρχεται στο 3,9%.

Πρόκειται για ποσοστό που θα έχει αυξηθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς στην εμβολιαστική εκστρατεία συμμετέχουν πλέον και δύο νέες, κρίσιμες ομάδες του πληθυσμού, οι πολίτες ηλικίας 75-79 χρόνων καθώς και εκείνοι ηλικίας 60-64 χρόνων. Εκτιμάται ότι είναι 1 εκατομμύριο πολίτες.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα των πολιτών 60- 64 χρόνων θα ανοίξει αύριο, Τετάρτη και η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 75- 79 χρόνων, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.

Η πρώτη ομάδα θα εμβολιάζεται με το εμβόλιο των Astra Zeneca/ Πανεπιστημίου Οξφόρδης – η Ελλάδα παρέλαβε την Κυριακή τις πρώτες 45.000 δόσεις από τις 410.000 δόσεις που θα παραλάβει συνολικά μέσα στον Φεβρουάριο.

«Επιχειρησιακά θα αναπτύξουμε δυο παράλληλα συστήματα. Το ένα σύστημα είναι αυτό που διενεργούμε εμβολιασμούς αυτή τη στιγμή, στις ηλικίες από 80 και άνω, και σε αυτό ανοίγουμε την ηλικιακή ομάδα 75- 79 τις επόμενες μέρες. Το δεύτερο σύστημα θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τα δυο παράλληλα αυτά συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πολίτης που ανήκει στην κατηγορία 60-64 θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με AstraZeneca και όχι τα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών.

Αναλόγως, και οι πολίτες των άλλων κατηγοριών δεν θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca» εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η διαδικασία των εμβολιασμών αναμένεται να επιταχυνθεί σημαντικά διότι θα λειτουργούν συνολικά περί τα 750 εμβολιαστικά κέντρα στην επικράτεια. Ενώ κομβικό ρόλο θα έχουν στην πλήρη ανάπτυξή τους τα δύο δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, αυτό στην HELEXPO,δίπλα από το κτίριο της Πολιτικής Προστασίας στην Κηφισίας και εκείνο στη Διεθνή Έκθεση στη Θεσσαλονίκη. Από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου που θα ενεργοποιηθούν και αυτά τα κέντρα, θα αυξηθούν τα διαθέσιμα ραντεβού στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για τους πολίτες.

Πηγή : www.protothema.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ