ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κορωνοϊός: Πότε θα ξεμπερδέψουμε! «Στόχος να πετάξουμε τις μάσκες τον Σεπτέμβριο»

Tον Σεπτέμβριο θα έχουμε τελειώσει όλοι με τους εμβολιασμούς και θα έχουμε πετάξει τις μάσκες»: Αυτή είναι η εκτίμηση και η ελπίδα που εκφράζει την τελευταία ημέρα του χρόνου η Ματίνα Παγώνια, συντονίστρια διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» και πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» τονίζει την πεποίθηση ότι έως τα μέσα του ερχόμενου Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 60% του πληθυσμού. Επειτα και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εκστρατείας «Ελευθερία», θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα πολίτες νεότερης ηλικίας που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με στόχο το φθινόπωρο να έχει δημιουργηθεί ένα ασφαλές «τείχος ανοσίας».

Η ίδια αντλεί την αισιοδοξία της (και) από το γεγονός ότι «οι γιατροί είναι συνειδητοποιημένοι, γνωρίζουν τους κινδύνους, ξέρουν ότι αντιμετωπίζουν έναν μολυσματικό και επιθετικό ιό και είναι βέβαιο ότι θα εμβολιαστούν. Αντίστοιχα, σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε τους ασθενείς μας, καθώς η συντριπτική πλειονότητα αυτών ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες μας».

Εν τω μεταξύ, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην επικείμενη έγκριση (εκτός απροόπτου) του εμβολίου της Moderna και σε δεύτερο χρόνο της Οξφόρδης (με βιομηχανικό εταίρο την AstraZeneca). Και αυτό διότι εφόσον ανάψει το πράσινο φως για την κυκλοφορία τους στη Γηραιά Ηπειρο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα ξεκινήσει αμέσως και η τροφοδοσία της χώρας με επιπλέον δόσεις, διασφαλίζοντας έτσι την ομαλή διεκπεραίωση της επιχείρησης «Ελευθερία».

Πιο συγκεκριμένα και με βάση τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις εταιρείες Pfizer/BioNTech, αναμένεται να έχουν παραδοθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου 419.250 δόσεις και έως τέλος Φεβρουαρίου άλλες 333.450 δόσεις.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η πρώτη φάση της επιχείρησης που προβλέπει τον εμβολιασμό των υγειονομικών στο ΕΣΥ (περίπου 60.000 εργαζόμενοι), των γιατρών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και των ωφελουμένων και των υπαλλήλων στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (συνολικά περί τους 40.000).

Το… πλεόνασμα δόσεων που προκύπτει επιτρέπει το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό με πρώτη προτεραιότητα τους ηλικιωμένους, αλλά και τους ασθενείς με σοβαρά νοσήματα (καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένους και αιμοκαθαρουμένους).

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, η δεύτερη φάση του σχεδίου θα ξεκινήσει με τον εμβολιασμό 85.000 πολιτών άνω των 75 ετών.

Εν τω μεταξύ, έως το τέλος Μάρτιου θα έχουν παραληφθεί συνολικά από τις Pfizer/BioNTech τουλάχιστον 1.255.800 δόσεις. Σημειώνεται μάλιστα ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί καθώς η ΕΕ κατέληξε την Τρίτη σε συμφωνία για αγορά επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Διπλή ανάσα

Παράλληλα, διπλή «ανάσα» αναμένεται να φέρει η έγκριση των εμβολίων της Moderna και της AstraZeneca. Η έγκριση του δεύτερου εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αναμένεται να λάβει χώρα στις 6 Ιανουαρίου ύστερα από σχετική γνωμοδότηση, γεγονός που θα τροφοδοτήσει την Ελλάδα με επιπλέον 240.000 δόσεις, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της δεύτερης φάσης των εμβολιασμών στους ηλικιωμένους πολίτες και τις ευπαθείς ομάδες από τον Μάρτιο και μετά.

Το «κλειδί» για την επιτυχία της επιχείρησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην ανοσία του πληθυσμού, είναι το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς εφόσον λάβει την έγκριση για την κυκλοφορία του στην Ευρώπη, τότε η Ελλάδα θα παραλάβει ποσότητες που θα καλύψουν σημαντικές ανάγκες.

Ειδικότερα και όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Μάριος Θεμιστοκλέους, «οι παραδόσεις – αν εξελιχθούν όλα σύμφωνα με το σχέδιο – αφορούν 500.000 δόσεις στο τέλος Ιανουαρίου, 800.000 δόσεις τον Φεβρουάριο, 1,5 εκατομμύριο τον Μάρτιο και 2,2 εκατομμύρια τον Απρίλιο».

Οι επικείμενες εγκρίσεις περισσότερων εμβολίων δεν απαντούν όμως μόνο σε ποσοτικά προβλήματα, αλλά και σε επιχειρησιακές δυσκολίες. Και αυτό διότι το εμβόλιο mRNA-1273 της εταιρείας Moderna μπορεί να φυλάσσεται μεταξύ +2°C και +8°C (σε αντίθεση με τον Pfizer/BioNTech που συντηρείται σε βαθιά κατάψυξη) και μάλιστα παραμένει σταθερό στις ανωτέρω θερμοκρασίες για έως και 30 ημέρες, σε θερμοκρασία δωματίου για έως 12 ώρες και στην κατάψυξη στους -20°C για έως και έξι μήνες.

Το εμβόλιο AZD1222 του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca επίσης μπορεί να διατηρηθεί και να μεταφερθεί στους -20°C. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνίες και με τις εταιρείες Sanofi, Johnson & Johnson και CureVac.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ