Γεύση - Ψυχαγωγία

Κορωνοϊός: Πρόταση των επιχειρήσεων παραγωγής ξυδιού για το αδιάθετο κρασί

Μεταξύ των κλάδων που πλήττονται από την επιδημία του κορωνοϊού είναι τα οινοποιεία, καθώς η ζήτηση για οίνο έχει περιοριστεί κατακόρυφα λόγω του πλήγματος στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία.

Προς τον σκοπό αυτό κατατέθηκε πρόταση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Σύλλογο Οξοποιών Ελλάδος με την οποια προτείνεται η αδιάθετη παραγωγή οίνου να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ξυδίου που, όπως αναφέρουν, στην παρούσα χρονική στιγμή, χρησιμοποιείται και για τις απολυμαντικές του ιδιότητες.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι “η ζήτηση ξυδιού, είτε από κρασί είτε από αλκοόλη, έχει εκτοξευθεί, ειδικά τον τελευταίο μήνα, τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στην εξωτερική αγορά, με αποτέλεσμα σύντομα να προκύψουν ελλείψεις.

Προς αποφυγή μιας τέτοιας περίπτωσης προτείνουν την υιοθέτηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενός προγράμματος ενίσχυσης της διάθεσης αδιάθετου οίνου για την παραγωγή ξυδιού με την παροχή δυνατότητας διάθεσης από επιχειρήσεις οινοποιίας των ποσοτήτων αυτών προς οξοποίηση.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρουν, “επιτυγχάνεται η ουσιαστική ενίσχυση τριών κλάδων της αγροτικής οικονομίας ήτοι α) της οξοποιίας, καθώς ο κλάδος θα εξασφαλίσει πρώτη ύλη σε ικανοποιητική τιμή για να συνεχίσει την λειτουργία του β) της οινοποιίας, καθώς θα διαθέσει σε τιμή που δεν θα επάγεται την οικονομική του καταστροφή ποσότητες οίνου που θα παρέμεναν αδιάθετες λόγω του διεθνούς lockdown και γ) των αμπελουργών, οι οποίοι θα μπορέσουν να διαθέσουν την επερχόμενη εσοδεία τους, πράγμα που δεν θα δύνανται αν υφίσταται αδιάθετη ποσότητα οίνου”.

Nα σημειώσουμε τέλος ότι Αντιπρόεδρος του συλλόγου Οξοποιών Ελλάδος είναι ο Κισαμίτης Κώστας Τριποδάκης.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ