Χριστούγεννα με λίγους ανθρώπους πρέπει να γιορτάσουμε φέτος, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Ελένη Γιαμαρέλλου, στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
«Να περάσουμε τα Χριστούγεννα στο σπίτι μας, με λίγους ανθρώπους, 4-5 άτομα, και έναν δύο φίλους, που ξέρουμε ότι είναι καλά στην υγεία τους. Αν και η ευρωπαϊκή άποψη λέει να μην είναι πάνω από 4 άτομα τα Χριστούγεννα» σημείωσε η καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό.
«Κάνουμε υπομονή. Έχουμε μπροστά μας τα εμβόλια. Μας δίνουν αισιοδοξία και υπομονή. Όμως δε σημαίνει ότι επειδή θα έρθουν τα εμβόλια ότι χαλαρώσαμε και τελείωσε η πανδημία. Για να υπάρχει ασφάλεια, πρέπει να εμβολιαστεί το 70-80% του πληθυσμού, συμπλήρωσε.
Η κ. Γιαμαρέλλου εκτίμησε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί το 70-80% της χώρας, ενώ όπως είπε χρειάζονται 5 με 6 εβδομάδες για να αναπτυχθεί η ανοσία.
Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι τα αντισώματα από τα εμβόλια θα διαρκέσουν περίπου 9 μήνες, και ως εκ τούτου «δεν ξέρουμε αν θα χρειαστούμε και άλλη δόση εμβολίου του χρόνου».
«Με το εμβόλιο μπορεί να μη νοσήσεις, ή αν νοσήσεις, να το περάσεις πολύ ελαφριά, σαν γριπούλα. Ένα πρόβλημα, είναι ότι μπορεί κάποιος να μη νοσεί, αλλά να το μεταδίδει στους γύρω τους. Έτσι μέχρι να εμβολιαστεί ο πληθυσμός που πρέπει, ακόμα και αυτοί που θα εμβολιαστούν, θα πρέπει να φοράνε τη μάσκα τους» εξήγησε.
Τέλος, εκτίμησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα μειωθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού.
«Δεν είναι θέμα κρουσμάτων, αλλά ζωών»
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόνης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.
Ο κ. Τζιοραφάς με την ομάδα του έφτιαξε τεστ, όπου μέσω αιματολογικής εξέτασης, φαίνεται αν ένας άνθρωπος θα νοσήσει βαριά από τον κορωνοϊό.
«Το πιο σημαντικό είναι η γρήγορη ανίχνευση, γρήγορη παρέμβαση και πρόληψη να συνδεθούν με όσα είπε η κ. Γιαμαρέλλου με το εμβόλιο» τόνισε.
«Είναι τεράστια νίκη της επιστήμης ότι έχουμε θεραπευτικά εργαλεία, και διαγνωστικά εργαλεία και εμβόλια σε διάστημα ενός χρόνου από την εμφάνιση του ιού» πρόσθεσε.
Έτσι, σημείωσε ότι στην αρχή πρέπει να γίνει στοχευμένος εμβολιασμός αλλά και καλή ιχνηλάτηση, ώστε όταν υπάρξει ανάγκη «να γίνονται τοπικά lockdown».
Τέλος, αναφέρθηκε στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα.
«Δεν είναι θέμα κρουσμάτων» είπε. «Είναι θέμα ζωών που χάνονται. Είναι η ταχύτητα αύξησης των θανάτων μέσα στις τελευταίες 15 μέρες. Αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα σήμερα αυτό που θέλαμε να αποφύγουμε τον Μάρτιο. Με τη διαφορά ότι σήμερα ξέρουμε πώς να θεραπεύσουμε, αντιμετωπίσουμε, εξηγήσουμε τη νόσο».