Προβληματισμό προκαλούν στην επιστημονική κοινότητα οι δύο νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που αναδύθηκαν σε Ινδία και Σαγκάη και οι οποίες θεωρούνται δεύτερης γενιάς του στελέχους Όμικρον.
Για τις νέες αυτές «αφίξεις» στην καθημερινότητα μας ο ομότιμος καθηγητής γενετικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης επισημαίνει πως γνωρίζουμε ελάχιστα για τη νέα μετάλλαξη ΒΑ.5.21 της Σαγκάης (υποπαραλλαγή της Όμικρον 5) πέραν του ότι έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνη.
Περισσότερα γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη ΒΑ.2.75 (υποπαραλλαγή της Όμικρον 2) που ξεκίνησε από την Ινδία κι ονομάστηκε «Κένταυρος», η οποία φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από τις γνωστές Όμικρον υποπαραλλαγές και να διαθέτει ακόμη μεγαλύτερη ανοσιακή διαφυγή, δηλαδή να διαφεύγει της ανοσίας που αποκτιέται με το εμβόλιο ή με προηγούμενη φυσική νόσηση. Όπως εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης όταν εμφανίζονται τόσο υπερμεταδοτικά στελέχη, γνωρίζουμε από προηγούμενη εμπειρία ότι χρειάζονται περίπου δύο μήνες για να εκτοπίσουν τις υπάρχουσες υποπαραλλαγές και να κυριαρχήσουν.
Αυτό σημαίνει ότι η μετάλλαξη που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία- ο Κένταυρος- κι έχει ήδη διασπαρθεί σε διάφορες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ολλανδία και αλλού, περίπου τον Οκτώβριο θα καταφέρει να γίνει κυρίαρχη μετάλλαξη εκτοπίζοντας τις υπάρχουσες. Στο μεταξύ, την κορύφωση του 6ου κύματος αναμένουν στην Ελλάδα οι ειδικοί τις προσεχείς ημέρες, με τον καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκο Τζανάκη να εκτιμά ότι θα δούμε την σταθεροποίηση των κρουσμάτων πριν από τα τέλη Ιουλίου και πως τα κρούσματα θα παραμείνουν σε σταθερά υψηλά επίπεδα όλο τον Αύγουστο.
Στη δεδομένη συγκυρία το μειονέκτημα της Ελλάδας σε σχέση με τις τουριστικά ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα και Πορτογαλία) είναι πως το 25% του ευπαθούς πληθυσμού μας παραμένει μη εμβολιασμένο όταν οι «ανταγωνιστές» μας χώρες στην Ευρώπη έχουν προσεγγίσει ποσοστό εμβολιασμού 98% στους ηλικιωμένους πολίτες. Επιπλέον στην Ελλάδα, μόλις το 20% των ευπαθών πολιτών έχουν κάνει την τέταρτη δόση η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για αυτή την ηλικιακή ομάδα με τον ομότιμο καθηγητή γενετικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη να θυμίζει ότι οι εμβολιασμένοι έχουν πέντε φορές μικρότερο κίνδυνο να κολλήσουν τη λοίμωξη του κορονοϊού, επτά φορές μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και 14 φορές μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν. Αυτοί οι αριθμοί αποτελούν πολύ ηχηρό μήνυμα για τους ανθρώπους οι οποίοι είναι άνω των 60 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα και δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί να αλλάξουν γνώμη.
Στο μεταξύ πληθαίνουν τα ευρήματα από μελέτες που φανερώνουν ότι ένας από τους παράγοντες που κρίνουν το πόσο σοβαρά ή όχι θα νοσήσει ένας άνθρωπος από κορονοϊό είναι και η ομάδα αίματος του. Το Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο είναι περισσότερο προστατευμένοι ενώ όσοι έχουν ομάδα αίματος Α είναι λιγότερο προστατευμένοι έναντι της σοβαρής νόσησης. Σε παρόμοιο συμπέρασμα είχαν οδηγηθεί μέσα στα χρόνια της πανδημίας κινέζοι ερευνητές που διερεύνησαν τον ρόλο της ομάδας αίματος στη λοίμωξη covid, με τον καθηγητή πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Στέλιο Λουκίδη, πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας να θυμίζει ότι όλη αυτή η έρευνα για την ομάδα αίματος είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αλλά ενίοτε οδηγεί σε αντιφατικά ευρήματα και γι αυτό δεν θα πρέπει να την υπερεκτιμούμε και να εστιάζουμε σε αυτά που γνωρίζουμε αποδεδειγμένα-όπως ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να μας προστατεύουν έναντι της σοβαρής νόσησης ακόμα και με τα νέα στελέχη που κυκλοφορούν.
Από την δική του μεριά, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τα προβλεπτικά μοντέλα, καθημερινά τα καταγεγραμμένα κρούσματα πρέπει να κυμαίνονται κοντά στα 27.000 και οι αληθινές νέες μολύνσεις να είναι από 2,5 έως 3 φορές περισσότερες δηλαδή να είναι κοντά στις 67.500. Την ίδια ώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο οι νέες διαγνώσεις της τελευταίας εβδομάδας εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 2,3 εκατ. καταγράφοντας αύξηση κατά 32% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και παρότι οι υποπαραλλαγές Όμικρον που έχουν επικρατήσει στη δεδομένη συγκυρία δεν προκαλούν βαριά νόσηση, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι νοσηλευόμενοι της τελευταίας εβδομάδας ξεπέρασαν τους 10.658 καταγράφοντας αύξηση κατά 36% από τους νοσηλευόμενους της προηγούμενης εβδομάδας.
Αύξηση στις νοσηλείες στις απλές κλίνες covid καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και στην πατρίδα μας, με συνέπεια ήδη ένα «μικρό» νοσοκομείο, το Αμαλία Φλέμινγκ στα Μελίσσια έχει βγει από το πρόγραμμα των γενικών εφημεριών ώστε να καλύπτει τις ανάγκες αποκλειστικά των covid ασθενών και ήδη προγραμματίζεται η αύξηση της δυναμικότητας των κλινών των νοσοκομείων της Αττικής της 1ης ΥΠΕ για ασθενείς με λοίμωξη κορονοϊού κατά 101 επιπλέον κρεβάτια.
Σχολιάζοντας το τι μέλλει γενέσθαι τους προσεχείς μήνες, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτιμά ότι για να συγκρατήσουμε τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας στους εργασιακούς χώρους, σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στις γιορτές και τα πανηγύρια που θα διοργανωθούν στα νησιά τον Αύγουστο εκεί όπου θα είναι ο ένας κυριολεκτικά πάνω στον άλλο. Ο κόσμος πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα ότι φοράμε τη μάσκα μας όταν είμαστε με πολύ άλλο κόσμο γύρω μας, λέει ο καθηγητής.
#pgnews