Πέμπτη, 27 Ιούνιος 2019

Ο νεότερος πολιτικός κρατούμενος της Σαουδικής Αραβίας-Αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή

Για τους περισσότερους ανθρώπους λέξεις όπως δημοκρατία, ελευθερία, δικαίωμα στην ζωή και την ελευθερία έκφρασης του λόγου είναι δεδομένες, σε χώρες όπως την Σαουδική Αραβία όχι μόνο δεν νοούνται, αλλά αν τυχόν κάποιος προσπαθήσει να τις υποστηρίξει ή να τις υπερασπιστεί, τότε η τιμωρία είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων φυλάκιση, αλλά και θανατική ποινή.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο 18χρονος σήμερα Murtaja Qureiris. Ο νεαρός είναι γιος οικογένειας Σιιτών που κρατείται στις φυλακές της Σαουδικής Αραβίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.Πως ξεκίνησε η περιπέτειά του;Όλα άρχισαν όταν ο Murtaja Qureiris ήταν μόλις δέκα χρόνων και κατηγορήθηκε με αβάσιμα στοιχεία για την υποκίνηση διαδηλώσεις. Αυτό είναι κάτι που απαγορεύεται ρητώς στη Σαουδική Αραβία και τιμωρείται αυστηρά. Όπως φαίνεται σε ένα βίντεο που είδε τη δημοσιότητα ο Murtaja  οργάνωσε μια διαδήλωση με ποδήλατα παρακινώντας κι άλλους συνομηλίκους του να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, φωνάζοντας μάλιστα μέσω ενός μαγαφώνου: «Ο λαός απαιτεί περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα».Τότε λόγω του πολύ νεαρού της ηλικίας του αλλά και των ελλιπών στοιχείων οι αρχές δεν κινήθηκαν εναντίον του μικρού παιδιού.Δυο χρόνια μετά ο 12 πια Murtaja χάνει τον μεγαλύτερο αδερφό του κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης από τα πυρά των αστυνομικών. Ακριβώς έναν χρόνο μετά συλλαμβάνεται και γίνεται ο νεαρότερος πολιτικός κρατούμενος στη Σαουδική Αραβία.

Οδηγείται σε δίκη όπου κατηγορείται τρομοκρατία και για συμμετοχή σε εξτρεμιστική, τρομοκρατική ομάδα, πως συνεργεία στην κατασκευή μολότοφ αλλά και για πυροβολισμούς κατά αστυνομικών κατά την διάρκεια της κηδείας του αδερφού του το 2011. Το κυριότερο όμως αδίκημα και για το οποίο καταδικάστηκε, σύμφωνα πάντα με τις αρχές της χώρας, είναι πως συνόδευσε με μια μηχανή σε ηλικία 10 ετών τον ακτιβιστή και μεγαλύτερο αδελφό του Ali Qureris, όταν ο τελευταίος πέταξε βόμβα μολότοφ εναντίον αστυνομικού τμήματος στην πόλη Awamiya.

Όντας φυλακισμένος για τέσσερα χρόνια-ένα μεγάλο διάστημα μάλιστα το πέρασε στην απομόνωση- ο Murtaja Qureiris δηλώνει αθώος αρνούμενος όλες τις κατηγορίες που του έχουν καταλογίσει ενώ υποστηρίζει πως όσες ομολογίες  αποσπάστηκαν από τις αρχές ήταν όλες κατόπιν βασανιστηρίων.Μάλιστα χωρίς να έχει κατηγορηθεί για αφαίρεση ζωής που θεωρείται ένα από τα αισχρότερα αδικήματα στην Σαουδική Αραβία, του έχει αποδοθεί η αυστηρότερη των ποινών δεδομένου του ισλαμικού δικαίου, που περιλαμβάνει την σταύρωση ή τον διαμελισμό του σώματός του μετά την εκτέλεσή του.Μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί καμία από τις ποινές καθώς ο Murtaja είναι ανήλικος, ωστόσο σε λίγο καιρό θα συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να δείχνει πρόθυμη να προχωρήσει στην εκτέλεσή του αμέσως μετά.
9760701903767094930
970x250

neoiorizontes banner bottom