Δραματική είναι η κατάσταση στον εργοληπτικό κλάδο λόγω της έλλειψης εργατοτεχνικού προσωπικού, αφού μόνο στην Κρήτη υπολογίζεται ότι οι ελλείψεις που υπάρχουν φτάνουν τις 15 χιλιάδες με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ακόμα και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι εργολήπτες υποστηρίζουν ότι η απότομη αύξηση του κύκλου εργασιών των δημοσίων έργων που δρομολογείται με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης βρίσκει τον τεχνικό κόσμο ανέτοιμο, αφού υπάρχουν τεράστια κενά από την έλλειψη του αναγκαίου εργατοτεχνικού προσωπικού, το οποίο τα χρόνια της οικονομικής κρίσης εγκατέλειψε τη χώρα μας και μετακινήθηκε σε χώρες του εξωτερικού.
Η κατάσταση αυτή δημιούργησε στην αγορά ένα ιδιότυπο ανταγωνισμό ανάμεσα στους εργολήπτες και τις ισχυρές εταιρείες οι οποίες για να μπορέσουν να εκτελέσουν τα μεγάλα έργα που έχουν συμβασιοποιήσει με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, προσεγγίζουν εργατοτεχνικό προσωπικό των μικρομεσαίων εργοληπτικών εταιρειών και το αποσπούν για λογαριασμό τους με τη δέσμευση ενός καλύτερου μισθού.
Το γεγονός αυτό έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους μικρομεσαίους εργολήπτες που χάνουν το προσωπικό τους μέσα από μια διαδικασία αθέμιτου ανταγωνισμού. Όπως υποστηρίζουν οι εργολήπτες, επειδή οι μεγάλες εταιρίες έχουν συμβασιοποιήσει έργα ισχυρού οικονομικού εκτοπίσματος με εξαιρετικά χαμηλές εκπτώσεις και την ίδια ώρα που οι μικρότερες επιχειρήσεις τρέχουν έργα με σαφώς χαμηλότερους οικονομικούς προϋπολογισμούς και πολύ μεγάλες εκπτώσεις και άρα δεν έχουν το περιθώριο να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για τις μισθοδοσίες.
Σε κάθε περίπτωση όλες οι πλευρές αυτό το οποίο επισημαίνουν είναι ότι η Κυβέρνηση όφειλε να έχει ασχοληθεί με το κρίσιμο αυτό θέμα, και να φροντίσει μέσα από διακρατικές συμφωνίες να ανοίξει το δρόμο για την είσοδο εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού από άλλες περιοχές όπως την Ινδία την Αίγυπτο και χώρες των Βαλκανίων.
Σύμφωνα με το στέλεχος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών κ.Ζαχαρία Αθουσάκη αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ασφυκτική κατάσταση στους μικρομεσαίους εργολήπτες οι οποίοι χωρίς προσωπικό δεν μπορούν να εκτελέσουν τα έργα τα οποία έχουν αναλάβει και μάλιστα δίδοντας υψηλές εκπτώσεις, και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι χωρίς την ενίσχυση του αναγκαίου προσωπικού δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού δεν υπάρχουν τα αναγκαία εργατικά χέρια για να τα εκτελέσουν.