ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Αδικία σε βάρος των παραγωγών – Πουλούν σε κιλά το λάδι και κερδίζουν οι έμποροι που το μετατρέπουν σε λίτρα

Μια μεγάλη αδικία σε βάρος των παραγωγών ελαιολάδου και εν τέλει των καταναλωτών, συνεχίζεται να συντελείται για πολλά χρόνια. Πρόκειται για την τιμή που πουλάει ο αγρότης το ελαιόλαδο με το κιλό, ενώ όλα τα υγρά πωλούνται με το λίτρο και η μετατροπή γίνεται στη συνέχεια από τον έμπορο που κερδίζει τεράστια ποσά. Αυτό το καθεστώς συνεχίζεται και δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει ώστε σε όλα τα στάδια εμπορίου του ελαιολάδου και ιδιαίτερα από την πρωτογενή πώληση από τον παραγωγό να γίνεται σε λίτρα και όχι σε κιλά.

Είναι ενδεικτικό ότι για παράδειγμα γίνεται μια αγοραπωλησία ενός τόνου ελαιολάδου δηλ 1000 κιλών από τον παραγωγό στον έμπορο προς 7 ευρώ το κιλό, ο αγρότης θα εισπράξει 7000 ευρώ. Ο έμπορος όπως με τη σειρά του αλλάζει τη μονάδα μέτρησης και το μετρά σε όγκο δηλ σε λίτρα.

Ένα λίτρο λάδι με βάση την ογκομέτρηση είναι 915 γραμμάρια, άρα τα 1000 λίτρα ισούται με 915 κιλά δηλ έχει 85 κιλά κέρδος δηλ 640 ευρώ αφού είναι γνωστό ότι το λάδι έχει μικρότερη πυκνότητα.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ο Εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης αρμόδιος για θέματα υπαίθρου Πρίαμος Ιερωνυμάκης, τόνισε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ζήτησε να συγκληθεί άμεσα σύσκεψη από τον Αντιπεριφερειάρχη πρωτογενή τομέα Σταύρο Τζεδάκη για να συζητηθεί το θέμα καθώς οι αγρότες χάνουν πολλά χρήματα εξαιτίας αυτού του καθεστώτος που επικρατεί.

Ο ίδιος είπε ότι στις περιοχές όπου ποτίστηκαν όπως πρέπει οι ελιές θα παραχθεί το ποιοτικότερο ελαιόλαδο της τελευταίας δεκαετίας. Επίσης άλλη μια αδικία για τους παραγωγούς είναι και η επιβολή ποινής 10 λεπτών το κιλό από τους ελαιουργούς για το λάδι που παραλαμβάνουν και έχουν να κάνουν με την οξύτητα και τις γραμμές. Ενώ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται το προϊόν με οξύτητα από 0.3 έως 0,8 έχουν επιβάλει δικούς τους κανόνες και για κάθε μια επιπλέον γραμμή πάνω από την 0,3 οξύτητα επιβάλλουν μείωση 10 λεπτών στην αξία του λίτρου.

Στο ίδιο μήκος και ο ομότιμος καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ Δημήτρης Λυδάκης ο οποίος τόνισε στο Ράδιο Κρήτη ότι ελπίζει σύντομα θα βρεθεί λύση σε όλα αυτά, και όσον αφορά την ποιότητα του ελαιολάδου θα πρέπει να ελέγχονται όλες οι παράμετροι και να πληρώνεται όπως πρέπει ο αγρότης και να μετρούνται όπως πρέπει οι ποσότητες.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ