Τι γίνεται αλήθεια με τον πολυσυζητημένο διαγωνισμό για την απόκτηση αδειών κατασκευής φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 400 kW στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2022;
Αυτό αναρωτιούνται πολλοί ενδιαφερόμενοι εδώ στο νησί μας, κι αυτό αναρωτιέται και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Φραγκίσκος Παρασύρης, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας. Ο ίδιος ζητά ενημέρωση και απαντήσεις ως προς το τι μέλλει γενέσθαι τελικά με τον επίμαχο διαγωνισμό που – όπως έχουμε γράψει – προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων και καταγγελιών εδώ στο νησί μας, με επίκεντρό τους την παράνομη χρήση ρομποτικών συστημάτων κατά την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, την ώρα που στο “φως” έρχονται αποκαλυπτικά στοιχεία μέσα από το πόρισμα που κατέθεσε ανεξάρτητος πραγματογνώμονας.
Αν και οι πληροφορίες ανεπισήμως θέλουν εντός των ημερών να έχουμε εξελίξεις, ακόμα και σε επίπεδο αποφάσεων, επισήμως αυτή τη στιγμή η τύχη του διαγωνισμού που ξεσήκωσε “θύελλα” αντιδράσεων και καταγγελιών παραμένει… “άγνωστη”!
Για τον λόγο ακριβώς αυτό ο Φραγκίσκος Παρασύρης ζητά από την κυβέρνηση να μάθει πού βρισκόμαστε και ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις και αποφάσεις.
Στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως «η σχετική διαδικασία διενεργήθηκε από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Μετά το πέρας του διαγωνισμού υποβλήθηκαν σωρεία καταγγελιών προς τη ΡΑΑΕΥ και το ΥΠ.ΕΝ., οι οποίες αφορούν την παράνομη χρήση λογισμικού κατά την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τον διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο, αφήνοντας εκτός πολλούς ενδιαφερόμενους. Το γεγονός αυτό προκάλεσε το “πάγωμα” της διαδικασίας στη χορήγηση συνδέσεων στους επιτυχόντες συμμετέχοντες, προκειμένου η ΡΑΑΕΥ να ελέγξει τις ως άνω καταγγελίες».
Ο Φραγκίσκος Παρασύρης επισημαίνει το γεγονός ότι το έργο της αξιολόγησης της διαδικασίας ανατέθηκε σε ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα, ο οποίος σε τμήμα του πορίσματος που δημοσιεύτηκε πρόσφατα αναγνωρίζει τη χρήση των λεγόμενων ρομποτικών συστημάτων, κατά την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, ενώ παρατίθενται και σειρά ελλείψεων και κενών κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και ειδικότερα αναφορικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, αλλά και ύστερα από τη μη έκδοση απόφασης για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο Φραγκίσκος Παρασύρης ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό για την αξιοποίηση του πορίσματος του εμπειρογνώμονα, ο οποίος ανέλαβε να εξετάσει τις συνθήκες και τους όρους του διαγωνισμού, καθώς και για το αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των αποτελεσμάτων για τα φωτοβολταϊκά ισχύος 400KW στην Κρήτη και την Πελοπόννησο. Επιπλέον, ο βουλευτής ερωτά αν θα προχωρήσει η Ρυθμιστική Αρχή στην εξέταση των φακέλων των επενδυτών που έχουν καταγγείλει ότι αδικήθηκαν λόγω των προβλημάτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Σε εκκρεμότητα εδώ και εννέα μήνες ο διαγωνισμός – Εξελίξεις εντός της εβδομάδας
Εντωμεταξύ, μέχρι τα τέλη της εβδομάδας εκτιμάται ότι θα δοθεί τέλος στο “σίριαλ” των διαγωνισμών για μικρά φωτοβολταϊκά στην Πελοπόννησο και την Κρήτη. Το αρμόδιο Τμήμα Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, να αποφασίσει για την τύχη των διαγωνισμών, που εκκρεμεί εδώ και εννέα μήνες.
Σε αυτή τη φάση διαμορφώνεται η τελική εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας της Αρχής, η οποία θα έρθει στην Ολομέλεια του τμήματος την Πέμπτη, που αναμένεται να λάβει και τη σχετική απόφαση, εκτός απροόπτου.
Πρόκειται, επί της ουσίας, για μία νέα εξέλιξη, δεδομένου ότι είχαν αναπτυχθεί αρχικά στη ΡΑΑΕΥ σκέψεις να μη ληφθεί η απόφαση από την Αρχή, αλλά να διατυπωθεί γνωμοδότηση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου εκείνο να δώσει τον τελικό χρησμό: ακύρωση ή επικύρωση των διαγωνισμών, που “έτρεξε” ο ΔΕΔΔΗΕ, αναλαμβάνοντας κατ’ εντολή του υπουργείου να στήσει τις σχετικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Δεδομένου, όμως, ότι η πρώην ΡΑΕ, εκ του ρόλου της, ήταν αυτή που αποφάσισε, τον περασμένο Δεκέμβριο, ύστερα από σωρεία καταγγελιών, το “πάγωμα” των διαγωνισμών, ζητώντας από τον ΔΕΔΔΗΕ να μην προχωρήσει στην έκδοση όρων σύνδεσης έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση, επικράτησε τελικά η άποψη ότι η ΡΑΑΕΥ οφείλει να λάβει και την οριστική απόφαση. Άλλωστε, η Αρχή ήταν που προσέφυγε σε εμπειρογνώμονα για να εξεταστούν τα δεδομένα από τις δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες, σε αυτήν παρέδωσε το πόρισμά του περί τα τέλη Ιουνίου και στη συνέχεια μέσω αυτής αναπτύχθηκε η ανταλλαγή απόψεων με τον ΔΕΔΔΗΕ.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται ότι “ο κύβος ερρίφθη” και τώρα αναμένεται η απόφαση της ΡΑΑΕΥ.
Πηγή: neakriti.gr