ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: «Ανάσα» για χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους στο νησί – «Ξεμπλόκαρε» το 80% των βοσκοτόπων και το 30% της αγροτικής γης

Το 80% των βοσκοτόπων και το 30% της γεωργικής γης στην Κρήτη φαίνεται να ξεμπλοκάρει τώρα, μετά την απόφαση του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ως «μη δασικές τις φρυγανώδεις εκτάσεις».

Τα στοιχεία αυτά, βάσει εκτιμήσεων, αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, κάνοντας λόγο για συνολικά δεκάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και για ιδιοκτήτες γης που ήθελαν και δεν μπορούσαν να επενδύσουν και επιτέλους τώρα βγαίνουν από το “μπλόκο” των δασικών χαρτών!

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, λοιπόν, εκφράζει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, ο οποίος και τονίζει ότι στο νησί μας η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει μεγάλη ανακούφιση, αφού μέχρι σήμερα υπήρχε όλη αυτή η “ομηρία”, με καλλιεργούμενες εκτάσεις να έχουν μπει στο “κόκκινο” και να αντιμετωπίζονται σαν δασικές χωρίς να είναι.

«Είναι πολύ σημαντική αυτή η εξέλιξη. Αξίζει να αναφέρουμε πως, με βάση όσα αναφέρει η απόφαση, άλλης μορφής άγρια βλάστηση, έστω και ξυλώδης, η οποία όμως δεν αποτελείται από δέντρα και θάμνους, δεν εμπίπτει στη συνταγματική έννοια του δάσους και της δασικής έκτασης»…

Και συνεχίζει εξηγώντας ότι, ως συνέπεια της εξέλιξης αυτής, «η φρυγανώδης βλάστηση δεν αποτελεί δασική βλάστηση αλλά χορτολιβαδική. Και δε συγκροτεί δασικό οικοσύστημα, ακόμη και αν έχει ξυλώδη κορμό, ακόμη και αν ο κορμός αυτός δεν έχει τα χαρακτηριστικά που θα προσέδιδαν στο φυτό τον χαρακτήρα θάμνου ή δέντρου».

Ο συνεταιριστής τονίζει, εξάλλου, ότι «τίθεται πλέον σε νέα βάση η αναμόρφωση των δασικών χαρτών. Και ξεπρασινίζουν αμφισβητούμενες δασικές εκτάσεις. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι, σε επίπεδο χώρας, 7 εκατομμύρια στρέμματα, που είχαν μόνο ασπαλάθους με ύψος 20 εκατοστών και τίποτε άλλο και θεωρούνταν δασικά, θα επανέλθουν ως αγροτικές εκτάσεις».

«Τεράστια σημασία»

«Μετά από τον μεγάλο αγώνα που έχουμε κάνει τα τελευταία δύο χρόνια, δικαιωνόμαστε. Και δικαιώνεται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Κρήτης, που έχει να κάνει με τον ασπάλαθο. Αυτά έχουν σχέση με τις πηγές ζωής με τα χιλιάδες αιγοπρόβατα στα βουνά μας. Στα βοσκοτόπια μας, που μας δίνουν τα εξαιρετικά κτηνοτροφικά προϊόντα. Και ήταν και σε “ομηρία” πάρα πολλοί δασωμένοι αγροί. Δηλαδή, υπήρχαν χωράφια που είχαν εγκαταλειφθεί γιατί είχαν χαρακτηριστεί ως Δ.Α. (δηλαδή Δασωμένος Αγρός). Και οι παραγωγοί στους οποίους ανήκαν δέχτηκαν ακόμα και την απειλή της Δικαιοσύνης, όπου και οδηγήθηκαν με δικογραφίες και μηνύσεις σε βάρος τους από το Δασαρχείο για Δασωμένο Αγρό. Αυτοί είναι χιλιάδες παραγωγοί, που τώρα δικαιώνονται και ανακουφίζονται», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη.

«Έτσι ανακουφίζονται χιλιάδες ιδιοκτήτες γης και όχι μόνο αγρότες, αλλά και ιδιοκτήτες γης που ήθελαν να κάνουν επενδύσεις και δεν μπορούσαν. Ενώ χιλιάδες αγρότες ήθελαν να μπουν σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν μπορούσαν να ενταχθούν εξαιτίας της κατάστασης αυτής. Όταν ήταν δασικές οι εκτάσεις είχαμε σοβαρό πρόβλημα με τον ιδιοκτησιακό τίτλο. Ευελπιστούμε ότι οι νέοι χάρτες, που θα αναρτηθούν τους επόμενους μήνες, θα δικαιώσουν ένα τεράστιο ποσοστό των παραγωγών της Κρήτης, ένα τεράστιο ποσοστό των ιδιοκτητών γης της Κρήτης και με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουν να επενδύσουν και να έχουν τη χρήση της, που αρμόζει για τους τόπους αυτούς, για τους οποίους οι παππούδες και οι πατεράδες μας έχουν χύσει το αίμα τους», καταλήγει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ.

Οι ενστάσεις

Να υπενθυμίσουμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το είχε ο νομός Ρεθύμνου. Ακολουθούσε η Σητεία, τρίτος σε πρόβλημα “πρασινίσματος” λόγω δασικών χαρτών ήταν ο νομός Χανίων και τέλος το μικρότερο πρόβλημα το αντιμετώπιζε ο νομός Ηρακλείου. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι χιλιάδες είναι οι αιτήσεις που δεν έχουν ακόμα εξεταστεί. Και μάλιστα ούτε καν οι επιτροπές για την αξιολόγηση δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμα μέχρι σήμερα, με την “ομηρία” του κόσμου και του νησιού μας να έχει κυριολεκτικά χτυπήσει “κόκκινο”, κάτι που τώρα αναμένεται να τελειώσει.

Οι ασπαλάθοι και τα φρύγανα – Τι προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ

Συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση του ΣτΕ:

– Βγαίνουν οριστικά εκτός δασικών χαρτών χιλιάδες στρέμματα κυρίως στην Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και Ιονίου, αλλά και σε πολλές ακόμη περιοχές της Ελλάδας.

– Αποχαρακτηρίζονται οι εκτάσεις, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί δασικές λόγω της κάλυψής τους με ασπάλαθους και φρύγανα.

– Ισχυροποιείται η υπουργική απόφαση του ΥΠ.ΕΝ., με την οποία ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Αμυράς αποδέχτηκε γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβούλιου Δασών (ΤΣΔ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι οι εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπάλαθους δε συγκεντρώνουν τα κριτήρια, ώστε να χαρακτηρίζονται δάση ή δασικού χαρακτήρα.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το ΣτΕ, ήταν ευάλωτη και δεν είχε ληφθεί υπόψη από τις Δασικές Υπηρεσίες στις αναρτήσεις των Δασικών Χαρτών, που είναι πλέον προς αναμόρφωση, αλλά και εξέταση χιλιάδων αντιρρήσεων σε νέα βάση.

Η απόφαση αναφέρει τα ακόλουθα:

«Με την 725/2023 απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι, κατά το Σύνταγμα και τον νόμο, ως βλάστηση που προσδίδει σε ορισμένη έκταση δασικό χαρακτήρα με τις νόμιμες συνέπειες, δηλαδή ως δασική βλάστηση, νοείται η αποτελούμενη από άγρια ξυλώδη φυτά με τα χαρακτηριστικά του δέντρου ή του θάμνου. Επομένως, άλλης μορφής άγρια βλάστηση, έστω και ξυλώδης, η οποία, όμως, δεν αποτελείται από δέντρα και θάμνους, δεν εμπίπτει στη συνταγματική έννοια του δάσους και της δασικής έκτασης, αν και ο κοινός νομοθέτης μπορεί να υπαγάγει εκτάσεις που καλύπτονται από άλλου χαρακτήρα βλάστηση, όπως η φρυγανώδης, πλήρως ή μερικώς και υπό τις προϋποθέσεις που κρίνει ο ίδιος νόμος, στη δασική νομοθεσία.

Κατά συνέπεια, η φρυγανώδης βλάστηση, όπως αυτή οριοθετείται εννοιολογικά από την επιστήμη, δεν αποτελεί δασική βλάστηση, αλλά χορτολιβαδική, και δε συγκροτεί δασικό οικοσύστημα, ακόμη και αν έχει ξυλώδη κορμό, αφού ο κορμός αυτός δεν έχει τα χαρακτηριστικά που θα προσέδιδαν στο φυτό τον χαρακτήρα θάμνου ή δέντρου».

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ