Σε ανοδική πορεία βρίσκονται οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας μάλιστα στη χώρα μας, σε μία μεμονωμένη περίπτωση εμπορικής πράξης στην Πελοπόννησο, αγγίξει τις προηγούμενες μέρες ακόμα και τα 4 ευρώ το κιλό μέσω δημοπρασίας. Η άνοδος των τιμών σηματοδοτείται από τις νέες αναλύσεις της παγκόσμιας αγοράς, που επαναπροσδιορίζουν προς τα κάτω τον εκτιμώμενο όγκο παραγωγής για τη νέα ελαιοκομική περίοδο, ως συνέπεια της ξηρασίας που πλήττει την ευρωπαϊκή ήπειρο!
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η άνοδος των τιμών στην Ελλάδα έχει προκληθεί κυρίως από τις εκτιμήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου κατά τη νέα ελαιοκομική περίοδο σε Ισπανία και Ιταλία, στην πρώτη και τη δεύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή, σε παραγωγή ελαιολάδου, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τρίτη θέση.
Μάλιστα, η Κομισιόν, σε αντίθεση με τις δύο πρώτες χώρες, προβλέπει για την Ελλάδα φέτος ανάκαμψη της παραγωγής ελαιολάδου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση βραχυπρόθεσμων προοπτικών. Η Ελλάδα πέρυσι αντιμετώπισε μειωμένες αποδόσεις του ελαιοκάρπου κατά 33% και μειωμένη παραγωγή κατά 16%, συγκριτικά με την αντίστοιχη προηγούμενη χρονιά.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα από τις 30 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου 2022 ήταν 3,30 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας αύξηση 6,5% συγκριτικά με την ίδια περίοδο την προηγούμενη καλλιεργητική χρονιά.
Η ισπανική αγορά, αυτή που καθορίζει τις εξελίξεις σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, δείχνει πως πολύ σύντομα οι μέσες χονδρικές τιμές θα φτάσουν στα 4,00 ευρώ ανά κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Έντονα ανοδικά κινούνται και οι τιμές για τα παρθένα, τα βιομηχανικά και τα ραφιναρισμένα ελαιόλαδα.
Οι τιμές στην Ισπανία
Με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, οι μέσες χονδρικές τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία ανέβηκαν στα 3,89 ευρώ ανά κιλό την περασμένη Τετάρτη 17 Αυγούστου. Ωστόσο καταγράφηκαν συναλλαγές μέχρι και τα 4,09 ευρώ ανά κιλό. Μια ανάσα από τα 3,75 ευρώ ανά κιλό βρίσκεται η μέση χονδρική του ισπανικού παρθένου ελαιολάδου. Στα 3,64 ευρώ ανά κιλό διαμορφώθηκε (17/8) η χονδρική τιμή του βιομηχανικού άσου, ενώ η ανώτερη τιμή που καταγράφηκαν συναλλαγές ήταν τα 3,667 ευρώ.
Οι τιμές στην Ιταλία
Στην Ιταλία, σύμφωνα με τις μέσες τιμές παραγωγού, που ανακοινώνει το Ινστιτούτο Ismea, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου η μέση τιμή παραγωγού του ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου ανέβηκε στα 4,45%, όταν στα τέλη του Ιουνίου ήταν στα 4,25 ευρώ ανά κιλό. Η τιμή του παρθένου ελαιολάδου ανέβηκε στα 3,12 ευρώ ανά κιλό και η τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου στα 2,81 ευρώ ανά κιλό.
Οι τιμές στην Ελλάδα
Το Ινστιτούτο Ismea δίνει μέση χονδρική τιμή για ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα 3,68 ευρώ ανά κιλό και για το βιομηχανικό ελαιόλαδο (πεντάρι) στα 2,93 ευρώ ανά κιλό. Οι τιμές αυτές αφορούν την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Η γρήγορη εξέλιξη της αγοράς έχει βγάλει τις παραπάνω τιμές εκτός πραγματικότητας. Ήδη η χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα βρίσκεται κοντά στα 4,00 ευρώ για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Όμως οι διαθέσιμες ποσότητες είναι περιορισμένες για όλες τις ποιοτικές κατηγορίες στην ελληνική αγορά. Ελάχιστες ως μηδενικές είναι οι ποσότητες του ελαιολάδου που έχουν στις αποθήκες τους οι παραγωγοί και κατά συνέπεια δεν αναμένεται να αποκομίσουν άμεσα κάτι από την άνοδο των τιμών.
Ωστόσο η άνοδος των τιμών διαμορφώνει το πλαίσιο τα φρέσκα ελαιόλαδα που θα βγουν στην αγορά στα τέλη του Οκτωβρίου να πουληθούν σε πολύ καλές τιμές. Συνεπώς αν διατηρηθούν οι σημερινές τιμές θα “ζεσταθούν” λίγο οι τσέπες των παραγωγών το φθινόπωρο.
«Υπάρχει πράγματι ανοδική τάση»
Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου Γιώργος Περογιαννάκης, πλην, όμως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα σοδειά, ως προς την απειλή του δάκου, που ως γνωστό στην Κρήτη βρίσκεται σε τεράστια έξαρση, θυμίζοντας εν πολλοίς την καταστροφική ελαιοκομική περίοδο του 2019. «Στην Κρήτη η μέση τιμή παραγωγού μέχρι σήμερα διαμορφώνεται γύρω στα 3,40 ευρώ το κιλό, έναντι 3,20 ευρώ το κιλό της περυσινής περιόδου», λέει ο συνεταιριστής.
Μάλιστα, για τον συνεταιρισμό τον δικό του, που πουλάει μόνο με δημοπρασίες, η μέση τιμή θα διαμορφωθεί τις επόμενες μέρες, αφού “φύγουν” και οι τελευταίες ποσότητες ελαιολάδου. «Πρέπει πάντως φέτος να δούμε τι θα γίνει με τη δακοκτονία. Εμείς εδώ στην Έμπαρο σε ένα ποσοστό 80% των παραγωγών είμαστε σε επαγρύπνηση για τη φετινή δύσκολη χρονιά σε ό,τι αφορά τον δάκο», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου.
Στο μεταξύ ως “θησαυρός εξ ουρανού” χαρακτηρίζονται οι βροχές που αναμένονται κυρίως από αύριο στην Κρήτη. Αλλά μπορεί αυτές οι βροχές να είναι ό,τι καλύτερο για την υφιστάμενη παραγωγή του ελαιοκάρπου, θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο όμως την καταπολέμηση του δάκου.
Έκτακτη σύσκεψη στο Ρέθυμνο
Στο μεταξύ, χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας μάς αποκάλυψε την πρόθεσή του να συγκαλέσει μέσα στις επόμενες μέρες παγκρήτια σύσκεψη για τον δάκο. «Μου το ζήτησαν από τον ΣΕΔΗΚ. Θα προσκληθούν μόνο οι παραγωγοί, για να δούμε ποια είναι η κατάσταση και να διεκδικήσουμε τις λύσεις», λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατσανέβας. Για τις τιμές μάς είπε ότι μέχρι στιγμής και στο Ρέθυμνο κυμαίνονται από 3,40 έως 3,70 ευρώ το κιλό. «Πλέον λαμβάνεται ως βάση το 0,5», όπως λέει, προσθέτοντας ότι η μέση τιμή παραγωγού ανέρχεται στα 3,40 ευρώ το κιλό.
Δακοκτονία – Οι προτάσεις της Σητείας
Σε πρόσφατη έκτακτη συνάντηση στο γραφείο του δημάρχου Σητείας, ενημερώθηκαν οι φορείς για την πορεία του δακοπληθυσμού.
«Προτείνουμε τον περιορισμό των αρδεύσεων στο ελάχιστο και τη διενέργεια μαζικού δολωματικού ψεκασμού από τους ελαιοκαλλιεργητές τις προσεχείς ημέρες, που φαίνεται να αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή με άνοδο θερμοκρασίας και πτώση των ανέμων, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, και παρακαλούμε τους παραγωγούς να ενημερώνονται υπεύθυνα για τα επιτρεπόμενα σκευάσματα από τις γεωπόνους της ΔΑΟΚ.
Παράλληλα γίνονται ενέργειες για την υλοποίηση το συντομότερο δυνατόν του 4ου δολωματικού ψεκασμού», σύμφωνα με το κείμενο.