ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: “Αντιστέκεται” στα παιχνίδια των Ιταλών το λάδι του νησιού – Στα 4,70 ευρώ το κιλό με ανοδικές τάσεις

“Στο κενό” πέφτουν και οι νέες “τεχνητές μειώσεις” της ζήτησης του κρητικού ελαιολάδου που επιχειρούν οι Ιταλοί τις τελευταίες μέρες με στόχο να ρίξουν τις τιμές παραγωγού, όπως καταγγέλλουν στο νησί μας οι εκπρόσωποι των ελαιοπαραγωγών, που διαπιστώνουν στασιμότητα των τιμών αλλά δεν ανησυχούν για το προσεχές διάστημα. Έτσι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκη, οι ελαιοπαραγωγοί στο νησί μας δεν έχουν λόγο να ανησυχούν για πτώση των τιμών. Ο μέσος όρος της τιμής παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου έχει σταθεροποιηθεί γύρω στο 4,60 με 4,70 ευρώ το κιλό, στην οξύτητα των 3 γραμμών.

Συγκεκριμένα, αιφνίδια μείωση της ζήτησης εμφανίστηκε στην αγορά ελαιολάδου της Ελλάδας κατά την εβδομάδα 6-12 Φεβρουαρίου.

Όπως φαίνεται από το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ (7/2/23), ένα υψηλό ποσοστό των παρόχων τιμών δηλώνει είτε ότι δεν αγοράζει ή δεν απαντά καθόλου. Από την άλλη πλευρά, διαγωνισμοί διάθεσης ελαιολάδου από συνεταιρισμούς της Κρήτης αποβαίνουν “άγονοι”, πράγμα που σημαίνει ότι δεν παρουσιάζεται κανένας αγοραστής.

Την ίδια ώρα, οι τιμές στην Ιταλία παραμένουν σταθερές (6-7,50 ευρώ το κιλό), ενώ στην Ισπανία οι μέγιστες είναι σταθερές (5,98 ευρώ το κιλό) αλλά οι ελάχιστες παρουσίασαν κάποια πτώση (4,59 ευρώ το κιλό).

Όπως γράφει και ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης, «είναι φανερό επομένως ότι η μείωση της ζήτησης από πλευράς των μεγάλων αγοραστών είναι μάλλον τεχνητή και στόχο έχει την πτώση των τιμών παραγωγού ώστε με χαμηλές τιμές οι μεγάλοι αγοραστές να κρατήσουν τα μερίδιά τους στις αγορές! Βέβαια, σύμφωνα με τις απόψεις διαφόρων κυβερνήσεων και φορέων που διοχετεύονται προς τα έξω με διάφορα δημοσιεύματα, με την αύξηση των τιμών παραγωγού υπάρχει κίνδυνος στροφής των καταναλωτών σε σπορέλαια!

Στην πραγματικότητα, όμως, φαίνεται ότι αγωνιούν αν η μετακίνηση της αύξησης των τιμών παραγωγού στους καταναλωτές προκαλέσει αύξηση του τιμαρίθμου. Όμως από την πλευρά των παραγωγών υποστηρίζεται ότι η συγκράτηση των τιμών καταναλωτή πρέπει να επιτευχθεί με τη συμπίεση των υψηλών αμοιβών των διακινητών και αλυσίδων διανομής του προϊόντος στη λιανική και όχι με τη συμπίεση των τιμών παραγωγού, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής (λιπάσματα, φάρμακα, εργατικά) έχει διογκωθεί στο διπλάσιο»!

 «Πάμε για νέες δεξαμενές»

Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης αποκάλυψε ότι οι δεξαμενές των 3.000 τόνων του δημοπρατηρίου της οργάνωσης στη ΒΙΠΕΗ δεν επαρκούν και τώρα η οργάνωση προχωρά στην ενοικίαση νέων δεξαμενών άλλων 500 τόνων. «Δε δημοπρατούμε λάδι, γιατί οι τιμές δε μας αρέσουν προκειμένου να δημοπρατήσουμε. Είναι φουλ οι δεξαμενές και πάμε και για άλλες δεξαμενές τώρα. Δε μας έφτασαν οι δικές μας και πάμε να μετακομίσουμε και σε άλλο κτήριο με δεξαμενές χωρητικότητας άλλων 500 τόνων», όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα μας ο συνεταιριστής. «Να μην ανησυχούν οι ελαιοπαραγωγοί. Η τιμή παραγωγού θα έχει και παραπέρα αύξηση», όπως ο ίδιος λέει… «Αποτυπώθηκε η ευρωπαϊκή παραγωγή πλέον στο χαρτί. Η Ισπανία μπορεί να “κλειδώνει” την παραγωγή της με 740.000 τόνους – στους 800.000 τόνους δεν πρόκειται να φτάσει. Η Ιταλία “κλειδώνει” στους 220.000 τόνους. Και στους 320.000 τόνους θα “κλειδώσει” η Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή αποθέματα ελαιολάδου έχει μόνο η Ελλάδα», τονίζει ο συνεταιριστής.

Στο μεταξύ, με βάση τις πληροφορίες που διαθέτει ο Μύρων Χιλετζάκης, «η Κρήτη έχει ολοκληρώσει τη συγκομιδή της σε ένα ποσοστό 80% με 90%. Και έχει μείνει ένα 10% με 20% στη Μεσαρά. Εξάλλου η μέση τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 4,60 με 4,70 ευρώ το κιλό. Έχουμε και 5,20 ευρώ το κιλό, έχουμε και 4,50 ευρώ το κιλό τιμές παραγωγού στην Κρήτη», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.

Μάλιστα, μπορεί να “πάγωσαν” οι τιμές παραγωγού στη χώρα, αλλά, όπως ο Μύρων Χιλετζάκης τονίζει, «δε συντρέχει κανένας λόγος να “πέσει” το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο έχει σταθερή και ανοδική πορεία. Απλώς, προσπαθούν να μας βάλουν διάφορες δικλίδες οι έμποροι, και περισσότερο οι Ιταλοί, για να μας ρίξουν το λάδι μας. Οι παραγωγοί να κάνουν λίγο υπομονή…».

Η συγκομισθείσα παραγωγή

Τέλος, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία βασίζεται σε επίσημα στοιχεία των κρατών-μελών, η συγκομισθείσα παραγωγή ελαιολάδου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) μέχρι τον Δεκέμβριο ανήλθε στους 964.000 τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 65% της προβλεπόμενης φετινής παραγωγής της Ε.Ε.

Αναλυτικότερα, όπως γράφει ο Νίκος Μιχελάκης στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ, η συγκομισθείσα παραγωγή μέχρι Δεκέμβριο κατά χώρα σε σχέση με την προβλεπόμενη ήταν: 54% στην Ελλάδα, 55% στην Ισπανία, 90% στην Ιταλία και 94% στην Πορτογαλία.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η συγκομιδή στην Ιταλία και την Πορτογαλία έχει ήδη ολοκληρωθεί αφού έχει συγκομιστεί το 90-93%, δηλαδή το σύνολο σχεδόν της σοδειάς τους, ενώ ασυγκόμιστη παραγωγή στην Ε.Ε. φαίνεται να υπήρχε μόνο σε Ελλάδα και Ισπανία, όπου μέχρι Δεκέμβριο είχε συγκομιστεί το 54-55%.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων για το ελαιόλαδο

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, μετά από 4 μέρες παρουσίας στο μπλόκο του κόμβου των Πραιτωρίων, ανακοινώνει ότι συνεχίζει τις κινητοποιήσεις γιατί:

  • «Η φετινή βεντέμα στο λάδι, και η αυξημένη τιμή κατά 35% περίπου από πέρυσι, δε μας σώζει.
  • Ο πληθωρισμός, το κόστος παραγωγής και τα έξοδα του νοικοκυριού μας έχουν απογειωθεί.
  • Οι τιμές δεν είναι εξασφαλισμένα εγγυημένες με βάση το κόστος παραγωγής.
  • Το κόστος παραγωγής συνεχίζει να ανεβαίνει, τα εφόδια ακριβαίνουν, τα καύσιμα φτάνουν πάλι τα 2 ευρώ, τα λιπάσματα είναι απλησίαστα, και το κόστος της άρδευσης και των ειδών πρώτης ανάγκης εκτινάσσονται. Η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Η νέα ΚΑΠ, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, μειώνει πάνω από 15% τη βασική ενίσχυση, ενώ βάζει περισσότερα εμπόδια και οικονομικές επιβαρύνσεις στους αγρότες για το τμήμα των ενισχύσεων από το “πρασίνισμα”».

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ