Το γραφείο της ανακρίτριας Ηρακλείου πέρασε χθες Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα πληροφορίες, ο πατέρας των δύο αδερφών από το γραφείο διεκπεραίωσης-μεταβιβάσεων που φέρονται ως οι βασικοί “πρωταγωνιστές” της κομπίνας που είχε στηθεί σε βάθος πολλών ετών σε βάρος του Μηχανολογικού Ηρακλείου, προκαλώντας ζημία άνω των 800.000 ευρώ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πατέρας των δύο αδερφών που βρίσκονται στη φυλακή – και ο οποίος είναι και αυτός κατηγορούμενος για την πολύκροτη υπόθεση – κλήθηκε σε συμπληρωματική απολογία ενώπιον των Αρχών: Ο λόγος είναι ότι, από τον συνεχιζόμενο έλεγχο για τον υπολογισμό της οικονομικής ζημίας που προκλήθηκε σε βάρος της Περιφέρειας από τους δράστες, φέρεται να προέκυψε επιπλέον ζημία ύψους περίπου 60.000 ευρώ.
Ο εν λόγω κατηγορούμενος έδωσε συμπληρωματικά εξηγήσεις στην ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση και στη συνέχεια αποχώρησε από το Δικαστικό Μέγαρο.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου οι δύο γιοι του πήραν τον δρόμο για τη φυλακή, καθώς καταδικάστηκαν από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης σε ποινή κάθειρξης 6 ετών. Η εν λόγω δικαστική απόφαση ουσιαστικά «επικύρωσε» το πρακτικό της ποινικής διαπραγμάτευσης που είχε υπογραφεί λίγα 24ωρα νωρίτερα.
Τα δύο αδέρφια βαρύνονται με κατηγορίες περί απάτης, πλαστογραφίας και χρήσης πλαστού εγγράφου. Ωστόσο, έχουν ήδη καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ της Περιφέρειας Κρήτης το χρηματικό ποσό των 200.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τους δύο αδερφούς και τον πατέρα τους, στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται τρία ακόμη άτομα. Ο πατέρας και οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν – διαδοχικά – μέσα στις προηγούμενες εβδομάδες ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου. Άπαντες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους.
Στον πατέρα των δύο αδερφών απαγορεύτηκε, ωστόσο, η έξοδος από τη χώρα, ενώ θα πρέπει να δίνει το “παρών” στο Α.Τ. της περιοχής του δύο φορές τον μήνα. Εξάλλου, του επιβλήθηκε ο όρος της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 15.000 ευρώ.
Στο μεταξύ, πριν από λίγες εβδομάδες, η Περιφέρεια Κρήτης είχε τοποθετηθεί δημόσια για την υπόθεση απάτης μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε.
«Μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης να ψηφίσει ομόφωνα αρνητικά στη διαδικασία της ποινικής συνδιαλλαγής και στις δύο προτάσεις για αποκατάσταση της οικονομικής ζημιάς, στην υπόθεση της απάτης που είχε στηθεί εις βάρος της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Ηρακλείου και την επιβολή ποινής κάθειρξης στους δύο διεκπεραιωτές, η Περιφέρεια Κρήτης κρίνει σκόπιμο να συγχαρεί δημόσια τον υπάλληλο που αποκάλυψε την απάτη, αλλά και όλα τα στελέχη της υπηρεσίας, που δε δίστασαν ούτε στιγμή να καταγγείλουν το γεγονός και με τη συνδρομή τους οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. Κλείνει έτσι μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος στην Κρήτη», ανέφερε αυτούσια η ανακοίνωση της Περιφέρειας.
Εξάλλου, σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει για την υπόθεση πριν από λίγους μήνες η Αστυνομία αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι «μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα, την αξιοποίηση πληροφοριών, στοιχείων και ειδικών ανακριτικών πράξεων και με τη συνδρομή ειδικών πραγματογνωμόνων διορισθέντων από την Περιφέρεια Κρήτης, προέκυψε ότι τρεις ημεδαποί, οι οποίοι διατηρούν γραφείο διεκπεραίωσης υποθέσεων στο Ηράκλειο, και μία ημεδαπή εργαζόμενη σε αυτό ενεργούσαν ως κατ’ εξουσιοδότηση διεκπεραιωτές πράξεων έκδοσης άδειας (ταξινόμησης) ή μεταβίβασης κυριότητας οχημάτων στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.
Από τους πελάτες τους συγκέντρωναν τα απαραίτητα έγγραφα και το αντίστοιχο ποσό (τέλος έκδοσης) που προβλέπεται για την έκδοση αδειών και μεταβίβαση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων, και λάμβαναν και τη σχετική τους αμοιβή. Εν συνεχεία, αντί να καταβάλλουν το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία χρηματικό ποσό για τις κατά περίπτωση υποθέσεις, προέβαιναν σε κατάθεση μικρότερου ποσού, πραγματοποιώντας συναλλαγή μέσω μηχανήματος αυτόματης συναλλαγής και παραποιούσαν την εκτυπωμένη απόδειξη συναλλαγής, ώστε να εμφαίνεται το προβλεπόμενο ποσό».
Πηγή: neakriti.gr