«Ιδού ποιες δραστικές ουσίες έχουν απαγορευτεί και ποιες επιτρέπονται για τον ψεκασμό των ελαιοδέντρων», τονίζει με ανακοίνωσή της προς τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης η διοίκηση του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης.
Από την πλευρά του, ο γεωπόνος και μέλος της διοίκησης του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος καλεί τους παραγωγούς να μην πάρουν καθόλου “αψήφιστα” αυτές τις οδηγίες, γιατί η χρονιά έχει πολλές ιδιαιτερότητες και ο κίνδυνος για τέτοια τραγικά λάθη, που θα τίναζαν στον αέρα τη φήμη του πανάκριβου πια ελαιολάδου μας, είναι εξαιρετικά μεγάλος!
Έτσι λοιπόν, λόγω των συνεχών αλλαγών της νομοθεσίας σχετικά με τη χρήση των φυτοφαρμάκων για την καταπολέμηση του δάκου και των άλλων ασθενειών στην ελαιοκαλλιέργεια, ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς σχετικά με τα ισχύοντα, ώστε να αποφευχθεί η χρήση μη εγκεκριμένων ουσιών, που θα προκαλούσαν απόρριψη παρτίδων και δεξαμενών ελαιολάδου, επιφέροντας οικονομική ζημιά και δυσφήμιση για το κρητικό ελαιόλαδο.
Αρχικά, υπενθυμίζεται η γνωστή πλέον απαγόρευση για τη δραστική ουσία beta cyfluthrin, η οποία κυκλοφορούσε στο εμπόριο κυρίως με τις ονομασίες Bulldock 2,5 SC, Beta Cyfluthrin Nufarm 2,5 SC κ.ά.
Πέραν αυτής, άλλες δύο δραστικές ουσίες απαγορεύτηκαν για χρήση στην ελαιοκαλλιέργεια και δε θα πρέπει να ανιχνεύονται στα ελαιόλαδα της νέας εσοδείας 2023-2024.
Η πρώτη είναι η δραστική ουσία zeta cypermethrin, η οποία κυκλοφορούσε κυρίως με τις εμπορικές ονομασίες Fury 10 EW κ.ά. H δεύτερη είναι η δραστική ουσία phosmet, η οποία κυκλοφορούσε κυρίως με τις εμπορικές ονομασίες Imidan 50 WP, Phosmet – Ελάνκο 50 WP, Spada 50 WP κ.ά.
Ο σύνδεσμος υπενθυμίζει, από την άλλη, και ποιες είναι και οι δραστικές εκείνες ουσίες οι οποίες επιτρέπονται στην ελαιοκαλλιέργεια για την καταπολέμηση του δάκου, υπογραμμίζοντας τις αντίστοιχες κύριες εμπορικές ονομασίες με τις οποίες κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Τέλος, ο Σύνδεσμος προειδοποιεί τους τυχόν παραβάτες παραγωγούς ότι, σύμφωνα με τον Νόμο 4036/2012, η χρήση μη επιτρεπόμενων στην ελαιοκαλλιέργεια φυτοπροστατευτικών ουσιών ελέγχεται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και προβλέπει ποινές έως 10.000 ευρώ για παραγωγούς που παραβιάζουν τον νόμο.
Τι να προσέχουν οι παραγωγοί – «Είναι ορατός ο κίνδυνος να γίνουν τέτοια λάθη»
Ο γεωπόνος-μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Γιάννης Σμυρνάκης τονίζει στο neakriti.gr: «Οι παραγωγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα σκευάσματα είτε στους δολωματικούς είτε στους ψεκασμούς καλύψεως, που θα θελήσουν να κάνουν. Υπάρχουν σκευάσματα που έχουν καταργηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Καλό είναι να μη χρησιμοποιούνται. Γιατί, όταν βρίσκονται υπολείμματα από σκευάσματα που έχουν καταργηθεί, τότε μιλάμε για συνολική υποβάθμιση του συγκεκριμένου ελαιολάδου, που πάει σε αχρηστία. Δεν μπορεί να καταναλωθεί. Οπότε αυτό πρέπει όλοι οι παραγωγοί να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους, κυρίως φέτος που το προϊόν είναι κοντά στα 7 ευρώ το κιλό»…
Γιατί όμως φέτος η κατάσταση είναι ακόμα πιο επικίνδυνη προκειμένου να έχουμε αυτά τα παρατράγουδα;
«Φέτος, επειδή στις πιο πολλές περιοχές έχουμε χαμηλή καρπόδεση, εκεί θα πρέπει οι παραγωγοί να ψεκάσουν μόνοι τους, κάνοντας ολική κάλυψη. Μπορούν να κάνουν και δικούς τους δολωματικούς ψεκασμούς. Αλλά όταν η παραγωγή είναι μικρή, είναι καλύτερα να γίνονται ψεκασμοί καλύψεως κι εκεί θα πρέπει να υπάρχουν μόνο εγκεκριμένα φυτοφάρμακα. Είναι λίγα αυτά τα φάρμακα. Αλλά άμα χρησιμοποιηθούν σωστά την ώρα που πρέπει, με τις σωστές αναλογίες, μπορούμε να έχουμε πολύ καλή αποτελεσματικότητα και αυτό έχει αποδειχτεί και κατά τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο Γιάννης Σμυρνάκης.
Καταλήγοντας, λέει πως η εικόνα στην Κρήτη δείχνει ότι δεν υπάρχει προς το παρόν μεγάλη δακοπροσβολή και ίσως σε αυτό βοήθησε το γεγονός της όψιμης καρπόδεσης, αλλά και της μειωμένης καρπόδεσης στο νησί. Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη οι παραγωγοί να χρησιμοποιούν όλες τις μεθόδους, κάνοντας δολωματικούς ψεκασμούς και ψεκασμούς καλύψεως, συνδυάζοντάς τους αν θέλουν και με τη μαζική παγίδευση, ώστε να έχουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.
Πηγή: neakriti.gr