Με την επικήρυξη του λαγοκέφαλου, η Κρήτη και συνολικότερα η χώρα μας μπορεί να μειώσει δραστικά τους πληθυσμούς του, όπως υποστηρίζει ο Κύπριος επιστήμονας, Αντώνης Πέτρου, ιδιοκτήτης και διευθυντής περιβαλλοντικής εταιρείας και ειδικός στα θέματα αλιευτικών ερευνών στην Κύπρο, όπου και εφάρμοσαν την επιδότηση των ψαράδων για κάθε κιλό λαγοκέφαλου που παραδίδουν στο κράτος.
Η επιδότηση των Κύπριων ψαράδων ανέρχεται στα 3 ευρώ ανά κιλό λαγοκέφαλου. Τα τοξικά ψάρια συγκεντρώνονται σε κάποιον χώρο και αποτεφρώνονται σε ειδικούς κλιβάνους, με συνέπεια μέσα από αυτή τη διαδικασία οι αλιείς στη μεγαλόνησο να έχουν καταφέρει να σώσουν τις περιουσίες τους, τις οποίες και κατέστρεφαν οι λαγοκέφαλοι όσο υπήρχε ο υπερπληθυσμός τους σε προηγούμενα χρόνια!
«Όταν ξεκίνησε το επιδοτούμενο ψάρεμα του λαγοκέφαλου, ίσχυε η τιμή των 3 ευρώ ανά ψάρι. Τώρα μιλάμε πια για 3 ευρώ ανά κιλό. Στην ουσία τον ψαρεύουν και τον πουλάνε στο κράτος. Τα χρήματα της επιδότησης δίνονται από το Ταμείο Αλιείας, με σκοπό να μειωθούν οι πληθυσμοί του ψαριού που καταστρέφει τα δίκτυα των ψαράδων. Είναι ένα είδος ψαριού που δεν μπορεί να το πουλήσει κανένας. Δεν έχει καμία χρησιμότητα ως ψάρι. Αντίθετα προκαλεί ζημιές. Γι’ αυτό και οδηγείται σε κανονικούς κλιβάνους που καίνε και τα άλλα ζωικά υποπροϊόντα», δηλώνει ο Αντώνης Πέτρου.
«Το κράτος καλεί τους ψαράδες να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα. Τι κάνουν; Φτιάχνουν ομάδες. Όπως είναι οι ομάδες παραγωγών, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση φτιάχνουν μια ομάδα που είναι υπεύθυνη να μαζεύει τους λαγοκέφαλους και να τους συγκεντρώνει στους καταψύκτες και όταν μαζευτούν αρκετά ψάρια, τα παραδίδει στον κλίβανο για να καταστραφούν».
Στο σημείο αυτό, ο Αντώνης Πέτρου επισημαίνει ότι μπορεί να προκύπτει ένα καλό μεροκάματο για τους ψαράδες που ψαρεύουν τους λαγοκέφαλους, ωστόσο υπάρχει από την πλευρά του κράτους μία καθυστέρηση στην πληρωμή της επιδότησης.
«Πληρώνουν τους ψαράδες κάθε δύο ή τρεις μήνες. Αυτό είναι πρόβλημα. Ασκούνται πιέσεις προς το κράτος, προκειμένου τα χρήματα να δίνονται αμέσως», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πέτρου.
Καταλήγοντας, ο Κύπριος επιστήμονας επισημαίνει επίσης ότι, εκτός από τον λαγοκέφαλο, ένα ακόμη ψάρι που προκαλεί ζημιές στις περιουσίες των ψαράδων είναι το λεοντόψαρο, το οποίο όμως χρησιμεύει και στον άνθρωπο αφού μπορούμε και το τρώμε.
«Το λεοντόψαρο μαγειρεύεται και είναι και πολύ νόστιμο, και τρώγεται και ωμό και σε ένα σωρό συνταγές! Σε καμία περίπτωση δεν μπαίνει στην ίδια κατηγορία με τον λαγοκέφαλο», λέει συγκεκριμένα. Στην ερώτησή μας αν μπορεί κανείς να μιλήσει για πρόκληση οικολογικής καταστροφής με το κυνήγι του λαγοκέφαλου και του λεοντόψαρου, ο κ. Πέτρου δηλώνει κατηγορηματικά: «Το αντίθετο συμβαίνει. Η υπεραλίευση σε αυτά τα είδη είναι κάτι καλό. Διότι δεν έχουν θηρευτές. Δεν τα τρώει κάτι, αλλά οι πληθυσμοί τους μόνο μεγαλώνουν. Μάλιστα, το λεοντόψαρο είναι πολύ λαίμαργο ψάρι. Τρώει τα πάντα. Καθαρίζει ό,τι βρει στη θάλασσα. Καθαρίζει όλα τα μικρά ψαράκια και προκαλεί μεγάλη ζημιά στο θαλάσσιο περιβάλλον».
O κ. Αντώνης Πέτρου
Διεκδικούν επιδοτήσεις οι επαγγελματίες αλιείς
Να υπενθυμίσουμε ότι, για το θέμα του τοξικού λαγοκέφαλου στην Κρήτη συναντήθηκαν με τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμο Κεδίκογλου, ο νέος αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης και ο εντεταλμένος σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας, Γιώργος Τσιφετάκης. Είχε προηγηθεί η κατάθεση στο ΥΠΑΑΤ της σχετικής μελέτης που εκπόνησε η ερευνητική ομάδα του ΕΛΚΕΘΕ για λογαριασμό της Π.Ε. Λασιθίου, με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης που ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε στις αρχές του 2022.
«Με τη σοβαρή αυτή μελέτη των επιστημόνων του ΕΛΚΕΘΕ στα χέρια τους, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ και ο ίδιος ο κ. Κεδίκογλου είδαν ότι δικαιολογημένα διεκδικούμε από το 2014 να επιδοτήσουν τους επαγγελματίες αλιείς, προκειμένου να ψαρεύουν με ειδικά χοντρά αλιευτικά εργαλεία τούς τοξικούς λαγοκέφαλους, να τους παραδίδουν στην αρμόδια υπηρεσία του Τμήματος Αλιείας της Περιφέρειας Κρήτης και στη συνέχεια να τους καίνε σε ειδικούς κλιβάνους, αφού δεν είναι βρώσιμοι», είπε επιστρέφοντας από την Αθήνα ο εντεταλμένος σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα Ν. Λασιθίου, Γιώργος Τσιφετάκης.
«Αυτή τη μέθοδο εφάρμοσαν οι Κύπριοι και έχουν μειώσει τους πληθυσμούς του λαγοκέφαλου, επιτρέποντας στα βρώσιμα αλιεύματα να πολλαπλασιαστούν κανονικά, όπως γινόταν πριν εισβάλλουν αυτά τα τοξικά ψάρια στη Μεσόγειο περνώντας από τη Διώρυγα του Σουέζ.
Τώρα πλέον, με τα στοιχεία της μελέτης του ΕΛΚΕΘΕ που διαθέτουμε, το υπουργείο βλέπει θετικά τη λύση της επικήρυξης στην ουσία αυτού του τοξικού ψαριού, αφού θα μας επιδοτεί για να το ψαρεύουμε, να το καταστρέφουμε και να μειώνουμε σταδιακά τον πληθυσμό του, που δεν μπορεί να ελεγχθεί διαφορετικά», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι η Κρήτη βρίσκεται εν αναμονή των εξελίξεων.
Ερώτηση στα αρμόδια Υπουργεία από τον Βασίλη Κεγκέρογλου
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Με αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις έχω επισημάνει ότι η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του λαγοκέφαλου είναι ανησυχητική ενώ επηρεάζει την αλιευτική οικονομία και απειλεί τη βιοποικιλότητα. Οι αλιείς της Κρήτης έχουν περιέλθει σε απόγνωση επειδή η παρουσία λαγοκέφαλων στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς το κλίμα ευνοεί την αναπαραγωγή τους με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αλιεία (καταστροφή αλιευτικών εργαλείων και αλιευμάτων κ.α) αλλά και των αλλαγών που προκαλεί στην αλιευτική τακτική των κρητικών ψαράδων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, οι επαγγελματίες αλιείς της Κρήτης συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ζητώντας για άλλη μια φορά επιδότηση προκειμένου να ψαρεύουν με ειδικά μέσα τους λαγοκέφαλους και στη συνέχεια να τους παραδίδουν στην αρμόδια δ/νση της Περιφέρειας Κρήτης. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η επικήρυξη του λαγοκέφαλου στη Κύπρο, με επιδότηση του από κράτος έχει θεαματικά αποτελέσματα. Επειδή παρά τις αρκετές κατά καιρούς δεσμεύσεις, το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία με τη δέουσα σοβαρότητα.
Επειδή υπάρχουν κονδύλια από το Ταμείο Αλιείας Επειδή από τις αρχές του 2022, έχει παρουσιαστεί ολοκληρωμένη μελέτη των επιστημόνων του ΕΛΚΕΘΕ για χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης με σκοπό την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Λαγοκέφαλου, Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:
-Τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου και σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να δρομολογηθεί αποζημίωση των αλιέων για καταστροφές που προκαλούνται χωρίς την υπαιτιότητα τους; – Έχετε αξιοποιήσει την μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ; Προτίθεστε να χρηματοδοτήσετε την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και να ενισχύσετε τους Αλιείς της Κρήτης; Έχουν εξασφαλιστεί πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας για την αποζημίωση των αλιέων και την επιδότησή τους για καταγραφή και παράδοση των αλιευμένων λαγοκέφαλων;».
Πηγή: neakriti.gr