ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κρήτη: Αύξηση 20% των παραβάσεων το 2024: 677 συλλήψεις στην μόνο για όπλα

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο της κατοχής όπλου, οπλοφορίας ή και οπλοχρησίας στην Κρήτη, με τις συλλήψεις ατόμων να είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Συνολικά στο νησί, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθησαν 677 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα το 2023 ο αριθμός έφτανε τους 549.

Αναλυτικότερα, ανά περιφερειακή ενότητα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στα Χανιά, το Ηράκλειο και το Λασίθι το 2024 συνελήφθησαν περισσότερα άτομα, ενώ η μοναδική περιφερειακή ενότητα στην οποία καταγράφηκε μείωση των συλλήψεων για παραβάσεις περί όπλων ήταν το Ρέθυμνο.

Πιο συγκεκριμένα, οι συλλήψεις από 116 έφτασαν τις 221 στα Χανιά, στο Ηράκλειο από 267 αυξήθηκαν σε 289, ενώ και στο Λασίθι, ακολουθώντας παρόμοια αυξητική πορεία, οι συλλήψεις από 45 το 2023, το ίδιο διάστημα μέσα στο 2024 έφτασαν τις 67. Μόνο στο Ρέθυμνο, από 120 συλλήψεις για όπλα το 2023, ο αριθμός μειώθηκε, αφού συνολικά συνελήφθησαν 92 άτομα.

«Ένα ποσοστό αύξησης κατά 10 ή και 20% δεν είναι ξεκάθαρο ότι δείχνει μια πραγματική αύξηση, αφού αυτό μπορεί να οφείλεται και σε περισσότερους ελέγχους που υπάρχει πιθανότητα να έγιναν», ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” ο ποινικολόγος Γιώργος Στειακάκης, ο οποίος πάντως σημείωσε πως ανοιχτό μένει και το ενδεχόμενο αυτά τα ποσοστά να προϋπήρχαν, αλλά να μην είχαν καταγραφεί.

Αυστηροποίηση των ποινών 

Την ίδια ώρα πάντως, τα αυξημένα ποσοστά που καταγράφονται σε όλη την Ελλάδα έχουν οδηγήσει στη λήψη απόφασης για αυστηροποίηση των ποινών, ειδικά στις περιπτώσεις που μια σύλληψη για όπλα επαναλαμβάνεται. Σύμφωνα με τα όσα είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όποιος εντοπίζεται και συλλαμβάνεται για δεύτερη φορά, για τα αδικήματα της οπλοφορίας και της οπλοχρησίας, θα καταλήγει στη φυλακή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «σύντομα, τις επόμενες ημέρες, αυστηροποιείται η νομοθεσία για την οπλοφορία και την οπλοχρησία. Δηλαδή, μέχρι τώρα, είναι 6 μήνες με αναστολή η οπλοφορία. Σε αυτήν την περίπτωση, η δεύτερη φορά που θα συλληφθεί κάποιος για κατοχή όπλου θα είναι ένας χρόνος φυλακή, χωρίς αναστολή».

Περιστατικά με νέους κάτω των 18 ετών 

Πρόθεση τόσο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όσο και του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η αυστηροποίηση να επιφέρει περιορισμό της οπλοφορίας, εντάσσοντας στις νέες ρυθμίσεις μέριμνα και για τους ανήλικους, αφού αυξητικά είναι και τα περιστατικά που σχετίζονται με παραβάσεις για όπλα και αφορούν νέους ηλικίας μικρότερης των 18 ετών.

«Είναι πάρα πολύ ανησυχητικό ότι ακόμα και μικρά παιδιά πολλές φορές κυκλοφορούν με όπλα», πρόσθεσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που διευκρίνισε ότι με την ίδια διάταξη θα απαγορεύεται και μια σειρά από μαχαίρια, σουγιάδες, στιλέτα και πτυσσόμενα.

«Απαγορεύονται πλήρως για τους ανήλικους. Απαγορεύεται να φέρουμε μαχαίρια και όπλα σε αθλητικούς χώρους, εκδηλώσεις, συναυλίες, σε χώρους όπου υπάρχουν μαζικές εκδηλώσεις, ακόμα και αν υπάρχει άδεια», πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Αλλαγή νοοτροπίας 

Πάντως, από την πλευρά τους, ποινικολόγοι εξηγούν ότι σε καμία περίπτωση το ζητούμενο δεν είναι να γεμίσουν οι φυλακές, αλλά να αλλάξει η νοοτροπία. Μάλιστα, ο κ. Στειακάκης προχώρησε και στη διάκριση μεταξύ οπλοκατοχής και οπλοφορίας, διευκρινίζοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις μπορούν να επηρεάσουν.

«Στην περίπτωση της οπλοφορίας, ίσως και να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να αποδώσουν τα νέα μέτρα και να υπάρξει αποτέλεσμα. Διότι μπορεί κάποιος, υπό τον φόβο να πάει στη φυλακή αν συλληφθεί να οπλοφορεί δεύτερη φορά, να επιλέξει ναι μεν να το έχει (άλλωστε αυτή η πρακτική είναι πολύ συχνή), αλλά να μην το κρατάει μαζί του».

Μάλιστα, ο Γιώργος Στειακάκης συμπλήρωσε ότι για να έχουν αποτύπωση στην κοινωνία τέτοια μέτρα απαιτούν χρόνο και ενημέρωση.
Πάντως, συνολικότερα, με δεδομένη την τάση που διαφαίνεται και αφορά γενικά στην αυστηροποίηση των ποινών ως μέτρο πρόληψης και περιορισμού της εγκληματικότητας, μεγάλο μέρος των ποινικολόγων διευκρινίζουν ότι η ποινική διαφοροποίηση και πάντως αυστηροποίηση ελάχιστα μπορεί να επηρεάσει τα ποσοστά, αν δε ληφθούν ταυτόχρονα και κοινωνικά μέτρα.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV: 

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ