Λίγο πριν ξεκινήσει η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, αφού μέσα από την ενιαία αίτηση εξουσιοδοτείται και ο ΕΛΓΑ να κρατήσει τις ανάλογες εισφορές από τις επιδοτήσεις αμέσως μόλις μπουν στα βιβλιάρια των παραγωγών, τροποποίησε και ανακοίνωσε ο φορέας την ασφαλιστική εισφορά για τα επιτραπέζια σταφύλια του νομού Ηρακλείου, αυξάνοντάς τη με βάση την ανάλογη τιμή των σταφυλιών.
Έτσι, ανακοίνωσε την ασφαλιστική εισφορά στα 62 ευρώ το στρέμμα, με βάση την τιμή αποζημίωσης των 0,62 ευρώ το κιλό, μείον ένα 20% που δεν αποζημιώνεται σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό. Μάλιστα, αρχικά είχε καθορίσει την τιμή αποζημίωσης για την περυσινή χρονιά στα 0,55 ευρώ το κιλό και χρειάστηκε να γίνει “χαμός” με πιέσεις φορέων και βουλευτών, για να βάλει τη σωστή μέση τιμή και να δώσει τις σχετικές αποζημιώσεις!
Αναλυτικότερα, όπως φαίνεται, τροποποιεί την απόφαση εναρμονίζοντάς τη με τις τιμές που έδωσε το 2022 για τις ζημιές στα επιτραπέζια σταφύλια του νομού Ηρακλείου. Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, αυτό γίνεται ώστε να κρατηθούν και οι ανάλογες εισφορές για την τρέχουσα χρονιά, όταν θα γίνονται οι δηλώσεις ΟΣΔΕ.
Έτσι, σύμφωνα με όσα αναφέρονται, με τροποποιητική Κοινή Υπουργική Απόφαση «αλλάζει το παράρτημα ΙΙΙ του άρθρου 10 της υπ’ αρ. 425/42522/20-05-2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει για το έτος 2022, σχετικά με την ομάδα “Σταφύλια επιτραπέζια Α’ κατηγορίας” στην Π.Ε. Ηρακλείου και αντικαθίσταται η τιμή των 0,55 €/κιλό με την τιμή 0,62 €/κιλό».
Μεταξύ άλλων, αναφέρονται σε σχετικό πίνακα τα εξής: Κωδικός είδους 101. Ομάδα Επιτραπέζια Σταφύλια Α’ κατηγορίας. Παραγωγή 2.500 κιλά ανά στρέμμα. Τιμή 0,62 ευρώ ανά κιλό. Ασφαλιζόμενη αξία 1.550 ευρώ ανά στρέμμα. Εισφορά 62 ευρώ ανά στρέμμα. Ασφαλιζόμενη αξία ανά στρέμμα έτους 2022 (-20%) 1.240 ευρώ.
«Είναι άδικο»
«Άλλες εισφορές πρέπει να πληρώνουμε στην Κρήτη στα επιτραπέζια σταφύλια και άλλες εισφορές θα έπρεπε να πληρώνουν, για παράδειγμα, οι αμπελουργοί στην Καβάλα και στην Κόρινθο», όπως είπε στο neakriti.gr, σχολιάζοντας την αύξηση της εισφοράς, ο αμπελουργός από το Κυπαρίσσι Στάθης Φραγκιαδάκης.
«Αυξάνουν την ασφαλιστική εισφορά προφανώς ενιαία σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη θαλάσσια μεταφορά των δικών μας σταφυλιών, που επιβαρύνει τόσο το μεταφορικό μας κόστος, όσο και το κόστος παραγωγής, λόγω και της μεταφοράς μέσω της θάλασσας των γεωργικών εφοδίων που χρησιμοποιούμε», είπε χαρακτηριστικά στο neakriti.gr ο Στάθης Φραγκιαδάκης.
«Θα έπρεπε, λοιπόν, να έχουμε χαμηλότερες εισφορές εμείς, από τις εισφορές που πληρώνει η Καβάλα ή η Κόρινθος, που δεν έχουν τη θαλάσσια μεταφορά και είναι και πιο κοντά προς τις αγορές της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Φραγκιαδάκης.
Εξάλλου, φέρνει ως ένα ακόμη παράδειγμα το καθεστώς των γεωργικών ασφαλίσεων που υπάρχει στις ελιές. «Δε μας ασφαλίζουν τον ανθό της ελιάς, αλλά όταν είναι ανθισμένες οι ελιές, μία μέρα να κάνει μεγάλη ζέστη, χάνουμε σημαντικό ποσοστό της ανθοφορίας και άρα του καρπού της ελιάς».
Καταλήγοντας, ο Στάθης Φραγκιαδάκης είπε πως στην Καβάλα ή στην Κόρινθο, όπου οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ πιο άσχημες πολύ συχνά σε αντίθεση με την Κρήτη, κάθε χρόνο έχουν καταστροφές και έτσι αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, κάτι βέβαια που καλώς συμβαίνει. Όμως, στην Κρήτη, ιδιαίτερα στα σταφύλια, είναι πολύ πιο λίγες οι περιπτώσεις των ζημιών. Επομένως, είναι άδικο να πληρώνουν τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές οι αμπελουργοί της Κρήτης, αφού έχουν πολύ μικρότερη ανταποδοτικότητα από τον ΕΛΓΑ σε αντίθεση με τις άλλες περιοχές της χώρας.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι ένας παραγωγός που μπορεί να μη δεχτεί κατά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του να υπογράψει εξουσιοδότηση για να κρατήσει τις εισφορές του ο ΕΛΓΑ, «ο παραγωγός δεν αποζημιώνεται σε περίπτωση ζημιάς. Επιπλέον, αν τα αντίστοιχα ποσά ασφαλιστικής εισφοράς δεν εισπραχθούν εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών από τον υπόχρεο παραγωγό, γίνεται έγγραφη ενημέρωση του παραγωγού και στη συνέχεια το ποσό οριστικοποιείται με πράξη του ΕΛΓΑ και αποστέλλεται για βεβαίωση στη ΔΟΥ, ώστε να εισπραχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημόσιων εσόδων, σε εφαρμογή των προβλεπόμενων στον Νόμο 3877/2010».
Πηγή: neakriti.gr