Πάνω από το 80% των οικοπέδων που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές της Κρήτης, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, μένουν εκτός της ρύθμισης. Σύμφωνα με το κεντρικό Τεχνικό Επιμελητήριο, αλλά και τα αντίστοιχα παραρτήματα στο νησί μας, η περίφημη ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκτός σχεδίου δόμηση εξελίσσεται σε φιάσκο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή. Σημειώνεται, δε, πως πολλοί ιδιοκτήτες θα δουν την περιουσία τους να χάνει την αξία της!
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παραρτήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Σπύρο Σοφιανό, το νησί μας πολύ περισσότερο από πολλές άλλες περιοχές της χώρας αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα σε αυτά τα ζητήματα.
«Καταρχήν να πούμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε ούτε σχέδιο νόμου. Αυτά που συζητάμε είναι με βάση αυτά που ξέρουμε ότι συζητιούνται και με βάση αυτά που είχαν βγει την προηγούμενα φορά. Δεν υπάρχει κάποιο κείμενο πάνω στο οποίο να κάνουμε παρατηρήσεις. Ωστόσο, εάν δε λύσουμε το θέμα με τα “τυφλά” οικόπεδα, εμείς εδώ στην Κρήτη έχουμε τεράστιο ζήτημα, γιατί η κατάσταση με τους δρόμους δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Και αν δεν πάμε και στους αναγνωρισμένους δρόμους, ουσιαστικά παραπέμπουμε το θέμα στις “καλένδες”, αφού έχουμε πολύ λίγους αναγνωρισμένους δρόμους στην Κρήτη», σύμφωνα με τον Σπύρο Σοφιανό.
Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί ο ίδιος, «δεν τηρήσαμε τα προηγούμενα χρόνια διαδικασίες που θα έπρεπε να έχουν τηρηθεί και θα πρέπει να περιμένουμε τη σύμβαση που έχει υπογραφεί για την καταγραφή των δρόμων, η οποία όμως θα πάρει κάποια χρόνια για να ολοκληρωθεί και να έχουμε ουσιαστικά νομιμοποιήσει περισσότερους δρόμους, από αυτούς που έχουμε νομιμοποιήσει μέχρι σήμερα»…
«Εάν δε λύσουμε το θέμα με τα “τυφλά” οικόπεδα, εμείς εδώ στην Κρήτη έχουμε τεράστιο ζήτημα, γιατί η κατάσταση με τους δρόμους δεν είναι αυτή που θα έπρεπε»
Στο μεταξύ, ο Σπύρος Σοφιανός συνεχίζει λέγοντας ότι, αντίθετα με τα “εκτός σχεδίου”, τα ζητήματα που έχουν σχέση με τα “εντός”, «αυτά μπορούμε να τα λύσουμε είτε μέσα στο ΤΠΣ, είτε αν προχωρήσουμε στα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια σε όσους δήμους βρίσκονται στο μεταίχμιο αυτό. Δηλαδή, δεν είναι ίδιου επιπέδου το πρόβλημα. Βέβαια, εξαρτάται πάλι από τη γραφειοκρατία της εκάστοτε κυβέρνησης και αυτό δε μας κάνει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά το ειδικό σκέλος των εν λόγω οικοπέδων. Και αυτό το λέω διότι ήδη υπάρχει το περιθώριο για τα τέλη του Μάρτη, οπότε και υποτίθεται ότι αυτές οι παλιές δηλώσεις των εκτός σχεδίου θα ολοκληρωθούν. Αλλά με την παρούσα κατάσταση και σε ό,τι αφορά τις πολεοδομίες, αλλά και σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία που δεν είναι κατανοητή πλήρως και δεν έχει ολοκληρωθεί, μας δημιουργεί ένα τεράστιο ζήτημα».
ΤΕΕ και συμβολαιογράφοι
Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που φέρνουν στο φως της δημοσιότητας μέσα από την εφημερίδα “Τα Νέα” τόσο ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας Γιώργος Ρούσκας, πάνω από το 80% των οικοπέδων που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές μένουν εκτός της ρύθμισης.
Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέχρι να εκδοθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα και όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2025, η ρύθμιση αυτή επιλύει σε έναν βαθμό το ζήτημα της δόμησης οικοπέδων στην εκτός σχεδίου περιοχή, που έχουν πρόσωπο σε μη αναγνωρισμένο ως κοινόχρηστο – κατά την έννοια της πολεοδομικής νομοθεσίας – δρόμο.
«Μιλάμε για απαλλοτρίωση περιουσίας, συνδυαζόμενη με ένα πολύ μεγάλο αίσθημα αδικίας»
Μάλιστα, πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα αναφέρουν πως η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση έχει ήδη προκαλέσει νέα αναστάτωση και έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην κτηματαγορά των εκτός σχεδίου περιοχών, όπου σήμερα άλλες Πολεοδομίες εκδίδουν οικοδομικές άδειες κι άλλες όχι.
«Ανατρέποντας τα πάντα και ό,τι ίσχυε μέχρι το 2003, δηλαδή αρτιότητα και οικοδομησιμότητα, δε θα ισχύουν», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον κ. Ρούσκα, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι «όποιος αγόρασε ένα αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομήσιμο πληρώνει φόρους και ΕΝΦΙΑ, έχει υπαχθεί σε τεκμήρια, ξαφνικά βλέπει το ακίνητό του να βγαίνει εκτός συναλλαγής. Μιλάμε για απαλλοτρίωση περιουσίας, συνδυαζόμενη με ένα πολύ μεγάλο αίσθημα αδικίας: Ο διπλανός του, εφαρμόζοντας τον νόμο, έχει οικοδομήσει ή τακτοποιήσει το ακίνητό του και αυτός (σ.σ. ο ιδιοκτήτης), που ήλπιζε σε μια μελλοντική εκμετάλλευση, δεν μπορεί να κάνει τίποτα».
Ποιοι δεν μπορούν να χτίσουν
Συνεπώς, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εξάγονται:
- Όλοι όσοι έχουν οικόπεδα ή εκτάσεις σε εκτός σχεδίου περιοχές:
Δε θα χτίζουν αν δεν υπάρχει επίσημη κρατική αεροφωτογραφία της περιοχής του οικοπέδου τους, όπου να εμφανίζεται ο δρόμος που περνά μπροστά από το δικό τους οικόπεδο και αυτή να έχει τραβηχτεί πριν από το 1977, ενώ ο δρόμος θα φαίνεται στη φωτογραφία ότι έχει πλάτος τουλάχιστον 3,5 μέτρα.
Όσοι δεν πληρούν την άλλη προϋπόθεση που βάζει το υπουργείο, δηλαδή ο δρόμος που περνά μπροστά από το οικόπεδό τους να έχει διανοιχθεί (προφανώς προ του 1977) με συγκεκριμένη και ειδική απόφαση κρατικού οργάνου, είτε να είναι ήδη καταχωρισμένη στα κτηματολογικά βιβλία με την ένδειξη «Ε.Κ.» (ειδική έκταση) – παρότι δεν υπάρχει ακόμη στη χώρα πλήρης κτηματογράφηση – είτε να έχει οδόστρωση κάποια δημόσια Αρχή ή Οργανισμός ή να διέρχεται από τον δρόμο δίκτυο κοινής ωφελείας.
Σημειώνεται ότι η πρακτική της διάνοιξης αγροτικών οδών πέριξ των χωριών με αποφάσεις των παλαιών κοινοταρχών, πρακτική εξαιρετικά συνήθης στην ύπαιθρο και ιδίως σε ορεινές και σε μικρές αγροτικές περιοχές, προφανώς τίθεται εκτός πλαισίου αν δεν υπάρχουν έγκυρα αρχεία.
- Όσοι έχουν περιουσία σε περιοχές όπου τα παλαιά αρχεία κοινοτήτων και νομαρχιών έχουν καταστραφεί, κινδυνεύουν να μηδενιστεί η αξία των εκτάσεων που κατέχουν.
- Όσοι έχουν οικόπεδα που σχηματίστηκαν προ του 1985, η πλειονότητα δηλαδή των εκτός σχεδίου περιοχών, επιπλέον των γενικών προϋποθέσεων, δε θα χτίζουν εάν δεν έχουν πρόσωπο σε δρόμο τουλάχιστον 3,5 μέτρων. Με λίγα λόγια, είτε να έχουν πρακτικά κανονικό πρόσωπο σε δρόμο ή ο δρόμος να καταλήγει στο οικόπεδό τους και να συνδέεται επιπλέον με επίσημη οδό.
- Όσοι έχουν οικόπεδα που σχηματίστηκαν από το 1985 έως το 2003:
Χάνουν το δικαίωμα να χτίσουν με τη σύσταση δουλείας εισόδου από άλλο γειτονικό οικόπεδο (με αποζημίωση του ιδιοκτήτη) για την πρόσβαση στον δρόμο (λύση που ακολουθούν μέχρι σήμερα κάποιοι για τα τυφλά οικόπεδα).
Ο δρόμος που έχει πρόσωπο το οικόπεδό του θα πρέπει υποχρεωτικά να συνδέεται με διεθνή, επαρχιακή, δημοτική ή κοινοτική οδό ή τουλάχιστον εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών των δρόμων.
- Όσοι έχουν οικόπεδα που σχηματίστηκαν μετά το 1985 μέχρι σήμερα, καταργείται η λύση της πρόσβαση σε τυφλά οικόπεδα με δουλεία. Όλα τα τυφλά οικόπεδα και εκτάσεις χωρίς πρόσωπο σε δρόμο θα μένουν υποχρεωτικά αδόμητα.
- Όσοι αγόρασαν ακίνητα την τελευταία πενταετία εκτός σχεδίου, τα οποία σχηματίστηκαν μετά το 1983, παρότι τα συμβόλαιά τους μπορεί να αναφέρουν ότι είναι άρτια και οικοδομήσιμα, δε θα είναι πλέον, εκτός και αν ικανοποιούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του ΥΠ.ΕΝ.
Πηγή: neakriti.gr