Σε “ομηρία” για πολλά πολλά χρόνια κινδυνεύουν να βρεθούν όσοι ιδιοκτήτες εκτάσεων στην Κρήτη έχουν καταθέσει αντιρρήσεις και ενστάσεις για πρόδηλα σφάλματα όσον αφορά τους Δασικούς Χάρτες.
Οι τουλάχιστον 30.000 Κρητικοί, οι περισσότεροι από Χανιά και Λασίθι, αλλά και από Ηράκλειο και Ρέθυμνο κάθονται σε “αναμμένα κάρβουνα” αφού ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι τριμελείς επιτροπές που συγκροτούνται να εξετάζουν τις αιτήσεις των ιδιοκτητών και τις αντιρρήσεις επί του δασικού χάρτη.
Μόνο στο νομό Λασιθίου έχουν υποβληθεί 10.492 αντιρρήσεις και 3022 πρόδηλα σφάλματα δηλ σύνολο 13.514 αιτήσεις.
Ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλης Θραψανιώτης, τονίζει ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, ενώ τα αδιέξοδα που έχει προκαλέσει η κυβερνητική πολιτική με τους Δασικούς Χάρτες επιδεινώνονται και από την έλλειψη προσωπικού.
Οι αντιρρήσεις σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να εξεταστούν από τριμελή επιτροπή την οποία αποτελούν ένας δασολόγος, ένας μηχανικός και ένα δικηγόρος . Οι επιτροπές δεν έχουν συσταθεί ακόμα για να εξετάζουν τις αντιρρήσεις και με αυτούς τους ρυθμούς θα πάρει χρόνια καθώς μπορούν σύμφωνα με τον κανονισμό να εξετάζονται 100 το μήνα δηλ 25 την εβδομάδα.
Τι λέει το υπουργείο
Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος πάντως, επισημαίνουν ότι συστήνονται ήδη οι επιτροπές και μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα κυρωθούν οι Δασικοί Χάρτες, όπου δεν υπάρχουν αντιρρήσεις και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν να εξετάζουν τις αιτήσεις των πολιτών.
Παράλληλα διευκρινίζουν ότι τα πρόδηλα σφάλματα δεν θα εξετάζονται από τις τριμελείς επιτροπές αλλά από το ίδιο το δασαρχείο και η διαδικασία θα είναι απλή και δεν θα χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης συμπλήρωναν ότι όπου υπάρχει όγκος αιτήσεων θα υπάρχουν και οι ανάλογες επιτροπές.
Πως θα ξεμπλοκάρει το σύστημα
Στην ίδια εκπομπή μίλησε και η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, που παρά το γεγονός ότι δεν έχει πια στην αρμοδιότητά της τους δασικούς χάρτες με την ιδιότητα του δασολόγου εξήγησε ότι για να διεκπεραιωθεί όλος αυτός ο όγκος των αντιρρήσεων θα πρέπει να υιοθετηθούν ευέλικτες διαδικασίες που θα εξετάζουν μαζικά ίδιες περιπτώσεις για να μην υπάρχει καθυστέρηση.