Σε συνεχή ομηρία εξαιτίας των Δασικών χαρτών, με ευθύνη της πολιτείας, βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες εκτάσεων σε Ηράκλειο και Λασίθι που πληρώνουν τα σοβαρά και μεγάλα λάθη στην κατάρτισή τους από την εταιρία που ανέλαβε υποτίθεται να διεκπεραιώσει αυτή την απαραίτητη διαδικασία.
Ενδεικτικό του τεράστιου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί είναι το γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο που έχει ξεκινήσει η εξέταση των χιλιάδων αντιρρήσεων που έχουν καταθέσει οι πολίτες στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου, ελάχιστες έχει δει η επιτροπή του Ηρακλείου, ενώ στο Λασίθι έχει να συνεδριάσει εδώ και μήνες.
Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Κρήτης Γιώργος Δρακωνάκης, αναφέρθηκε στα προβλήματα που καθιστούν ανέφικτη την εξέταση περισσότερων αντιρρήσεων. Συγκεκριμένα είπε ότι στο Ηράκλειο έχουν κατατεθεί 7.000 αντιρρήσεις και σε ένα χρόνο μέσα έχουν εξεταστεί μόλις 850. Η μοναδική επιτροπή για όλο το νομό, στην οποία συμμετέχουν δασολόγος, μηχανικός, δικηγόρος συνεδριάζει κάθε δίμηνο και μπορεί να εξετάσει μέχρι 120 ενστάσεις. Στο Λασίθι δε που έχουν κατατεθεί 10.000 αντιρρήσεις η αντίστοιχη επιτροπή έχει να συνεδριάσει από το Φλεβάρη του 2024. Αιτία η αδυναμία της Διεύθυνσης Δασών να τη στελεχώσει με δασολόγο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Επιπλέον τα μέλη της επιτροπής του Ηρακλείου δεν έχουν πληρωθεί μέχρι στιγμής. Με αυτά τα δεδομένα σύμφωνα με τον κ. Δρακωνάκη θα χρειαστούν 10 χρόνια για να προχωρήσει η διαδικασία και να εξεταστούν οι αντιρρήσεις.
Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση καθώς οι ιδιοκτήτες αυτών των εκτάσεων που πληρώνουν με χρήματα και ταλαιπωρία τα σοβαρά λάθη στην κατάρτιση του δασικού χάρτη, δεν μπορούν να πουλήσουν, να μεταβιβάσουν ή να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.