ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Δεν θέλουν να δουλέψουν σε ξενοδοχεία οι φοιτητές το καλοκαίρι

Έχει μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών που εργάζονται σε ξενοδοχεία, καθώς η υγειονομική κρίση και η συνεπακόλουθη εργασιακή επισφάλεια διαμόρφωσαν νέους όρους στη ζωή των ανθρώπων. Όπως εκτίμησε ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών ν. Ηρακλείου και γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Νεκτάριος Μωυσάκης, φέτος αναμένεται να εργαστούν 1.000 φοιτητές περίπου σε ξενοδοχειακές μονάδες (σέρβις) και στα μαγαζιά επισιτιστικού χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, οι φοιτητές συνεχίζουν να αποτελούν ένα εύκολα διαχειρίσιμο και ευκαιριακό προσωπικό για τους ξενοδόχους.

Ειδικότερα, ο φοιτητής του 2023 είναι αρκετά διαφορετικός από τον φοιτητή πριν από μία εικοσαετία ή πριν από μία δεκαετία. Ο φοιτητής έχει πλέον ανάγκες και όσο ο πληθωρισμός εμμένει τόσο το χαμηλό εισόδημα των γονέων δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών. Ωστόσο, φαίνεται πως οι φοιτητές δεν προτιμούν να δουλέψουν σε ξενοδοχεία, αλλά σε πολύ διαφορετικούς χώρους εργασίας. Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών ν. Ηρακλείου, κ. Νεκτάριος Μωυσάκης, ο οποίος μιλώντας στο neakriti.gr σημείωσε: «Πριν 5 χρόνια, δούλευαν κοντά στους 4.000 φοιτητές τον χρόνο στο Ηράκλειο σε ξενοδοχειακές μονάδες και μαγαζιά επισιτιστικού χαρακτήρα. Φέτος δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς αναμένεται να εργαστούν κοντά στους 1.000 φοιτητές στον νομό Ηρακλείου. Ο φοιτητής εργάζεται ως σερβιτόρος σε ξενοδοχειακές μονάδες και είναι εύκολο προσωπικό, με την έννοια πως οι φοιτητές εργάζονται μετά το πέρας της εξεταστικής και μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Οι φοιτητές δεν πηγαίνουν στα ξενοδοχεία, γιατί υπάρχει υπερεντατικοποίηση της εργασίας και γενικότερα μετά την υγειονομική κρίση άλλαξαν και τα προσωρινά εργασιακά ενδιαφέροντα του φοιτητικού πληθυσμού».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, διεμήνυσε: «Αρκετοί φοιτητές εργάζονται είτε σε ξενοδοχειακές μονάδες είτε σε καφετέριες ή επισιτιστικού χαρακτήρα μαγαζιά. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού. Από την υγειονομική κρίση και έπειτα, μειώθηκε το εργασιακό προσωπικό μεταξύ των οποίων και οι φοιτητές. Επίσης, κομβικό ρόλο διαδραματίζει και η υπερεντατικοποίηση της εργασίας. Είναι κομβικά ζητήματα. Από εκεί και πέρα, σίγουρα υπάρχει αύξηση των μαθητών που θέλουν να “πιάσουν” δουλειά την περίοδο του θέρους. Όσον αφορά στους φοιτητές, θα το δούμε στο τέλος της τουριστικής χρονιάς. Η μόνη βεβαιότητα για φέτος είναι πως θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του εργασιακού δυναμικού».

«Έχει περιοριστεί ο αριθμός των φοιτητών. Πρέπει η κυβέρνηση να λάβει μέτρα και οι ξενοδόχοι να δουν διαφορετικά κάποια πράγματα. Εάν δεν αλλάξουμε ρότα, θα πάμε στα βράχια. Οι συνθήκες δεν είναι ελκυστικές για έναν άνθρωπο να έρθει να εργαστεί στα ξενοδοχεία έστω και για part time απασχόληση», είπε ο γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκος Σμυρνάκης.

«Εύκολο θύμα»

Ο κ. Μωυσάκης είπε πως το εύκολο θύμα για τους ξενοδόχους είναι οι φοιτητές. Όπως διεμήνυσε, «εάν οι ξενοδόχοι μπορούσαν, θα ενσωμάτωναν σε όλα τα πόστα φοιτητές. Οι φοιτητές δεν ενδιαφέρονται για ένσημα, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Θέλουν να εργαστούν, να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και να μαζέψουν ένα εισόδημα για τον χειμώνα στο πανεπιστήμιο που φοιτούν. Αυτό κάνει τους ξενοδόχους να τους θεωρούν το εύκολο θύμα της τουριστικής χρονιάς. Αυτό που υποστηρίζω είναι πως οι φοιτητές πρέπει να γνωρίζουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και σε περίπτωση που δουν κάποια αυθαιρεσία, να την καταγγείλουν. Επίσης, είναι σωστό από μικρή ηλικία τα παιδιά της Β’ λυκείου και έπειτα να μαθαίνουν για σημαντικά εργασιακά ζητήματα, ώστε να “μπολιαστούν” με ιδέες όπως η διαβούλευση, η προάσπιση εργασιακών δικαιωμάτων κ.λπ.».

Αύξηση ανήλικων εργαζομένων – “Τσοντάρουν” στο οικογενειακό εισόδημα

Είναι άξιο αναφοράς πως ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, Κωνσταντίνος Νικολιδάκης, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στο Ρέθυμνο, τονίζοντας πως έχει αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών, ηλικίας 16 ετών, που ζητούν να δουλέψουν με σκοπό να συνδράμουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

«Δουλεύουν φοιτητές σε ξενοδοχειακές μονάδες του Ρεθύμνου. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη προτεραιότητά τους. Σε περίπτωση που ένας φοιτητής επιθυμεί να εργαστεί, θα προτιμήσει να πάει σ’ έναν χώρο εργασίας όπου θα του προσφέρει δουλειά και τον χειμώνα. Πάνε όμως οι φοιτητές στα ξενοδοχεία. Υπάρχει αύξηση εργαζομένων και στους ανήλικους μαθητές και κυρίως στους μαθητές που είναι πάνω από 16 ετών. Οι μαθητές αυτοί, αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες των γονέων τους, επιθυμούν να εργαστούν σε ξενοδοχεία. Επίσης, υπάρχει αύξηση ζήτησης και σε μαθητές μικρότερης ηλικίας».

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ