Στο “κόκκινο” βρίσκεται η παραβατικότητα σε τουριστικές περιοχές της Κρήτης. Αυτό διαπιστώθηκε από τις ξαφνικές εξορμήσεις κλιμακίων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στα πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα του νησιού μας, οι οποίες έφεραν στο φως απίστευτες αποκαλύψεις και τεχνάσματα με τα οποία κάποιοι ιδιοκτήτες καταστημάτων κατάφερναν να φοροδιαφεύγουν ασύστολα.
Μικτά κλιμάκια, αποτελούμενα μεταξύ άλλων από την ΑΑΔΕ, το ΣΔΟΕ, το ΙΚΑ, την Αστυνομία, το Τελωνείο, το Χημείο του Κράτους, την Πολεοδομία και λοιπές υπηρεσίες, “ξετινάζουν” τις τελευταίες μέρες τις τουριστικές περιοχές προχωρώντας σε βεβαιώσεις παραβάσεων, σε επιβολή προστίμων, αλλά και σε “λουκέτα” πολλών επιχειρήσεων. Από τους ελέγχους δεν ξεφεύγει τίποτα…
Στο στόχαστρο, μεταξύ άλλων, μπαίνει ό,τι έχει να κάνει με τη φοροδιαφυγή, τη “μαύρη” εργασία, την ηχορύπανση, τα νοθευμένα είδη ποτών, τα “μαϊμού” προϊόντα, τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, το αν κάθε κατάστημα πληροί τις προϋποθέσεις λειτουργίας και το αν φέρει άδεια, ενώ παράλληλα ελέγχονται και άλλες μορφές παραβατικότητας.
Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, μάλιστα, κλιμάκια των παραπάνω υπηρεσιών, με κάποιους εκ των μελών τους να παριστάνουν τους πελάτες, βρέθηκαν σε μπαρ, εστιατόρια και λοιπά καταστήματα δεκάδων τουριστικών περιοχών του Ηρακλείου. “Λαβράκι” για εκείνους αποτέλεσε η περίπτωση ιδιοκτήτη καταστήματος πώλησης παγωτού, ο οποίος φαίνεται να χρησιμοποιούσε ειδικό λογισμικό που έσβηνε τη νύχτα όσες αποδείξεις είχαν κοπεί τη μέρα! Υπολογίζεται πως με τη μέθοδο αυτή εξαφανίστηκαν εισπράξεις ύψους 3.000 ευρώ στο διάστημα που ελέγχθηκαν τα παραστατικά του καταστήματος, το οποίο μετά από αυτό σφραγίστηκε για 48 ώρες.
Ένα όμως ακόμα προσωρινό “λουκέτο” μπήκε τις τελευταίες ώρες σε γνωστό πολυσύχναστο κλαμπ στην περιοχή της Χερσονήσου, όπου ελεγκτές διαπίστωσαν ότι δεν είχε κοπεί σωρεία αποδείξεων.
Οι απόψεις βέβαια καταστηματαρχών και πολιτών διίστανται σε ό,τι αφορά την εντατικότητα-αυστηρότητα των ελέγχων, τους οποίους πολλές φορές, εκτός από το προσωρινό “λουκέτο”, ακολουθούν και τσουχτερά πρόστιμα αρκετών χιλιάδων ευρώ που επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες καταστημάτων που παρανομούν. Μερίδα κόσμου συμφωνεί με τα μέτρα αυτά και ζητά ακόμα περισσότερους ελέγχους, προκειμένου να μπει “φρένο” στη φοροδιαφυγή και στην ανομία. Μια άλλη, όμως, μερίδα θεωρεί πως η αναδουλειά, η βαριά φορολογία, η κρίση, η γραφειοκρατία και τα “κουτσουρεμένα” εισοδήματα έχουν “γονατίσει” τους επαγγελματίες, οι οποίοι αναγκάζονται να υποπέσουν σε παράνομες δράσεις στο πλαίσιο μιας συνεχούς αναζήτησης τρόπων επιβίωσης τόσο των οικογενειών όσο και των επιχειρήσεών τους. Στην πλειονότητά τους, πάντως, οι πολίτες στηλιτεύουν τέτοιου είδους τακτικές, οι οποίες, όπως λένε, δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και λειτουργούν σε βάρος όλων των άλλων.
neakriti.gr