Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους ελαιοπαραγωγούς – επαγγελματίες και ιδιώτες – από τις χαμηλές τιμές του Κρητικού ελαιολάδου που φέτος, μετά από μια σειρά καταστροφικών ετών, προσπαθεί να βρει το βηματισμό του.
Ποσότητα αλλά και ποιότητα είναι τα φετινά χαρακτηριστικά στις πιο πολλές περιοχές του νησιού γεγονός όμως που δεν αποτυπώνεται στις τιμές καθώς τα “παιχνίδια” της ελεύθερης αγοράς καθορίζουν την τιμή παραγωγού που πάντα βγαίνει χαμένος από αυτές τις διεργασίες
Οι “γραμμές” ρίχνουν τις τιμές
Στο “χρηματιστήριο του ελαιολάδου εδώ και πολλά χρόνια καθοριστικός παράγοντας, έτσι όπως διαμορφώνεται από τους εμπόρους ιδιώτες του ελαιολάδου, συν την έλλειψη, μέχρι στιγμής, του παρεμβατικού ρόλου των Ενώσεων που προσπαθούν να συγκροτήσουν τον Παγκρήτιο φορέα, είναι η κατηγοριοποίηση του προϊόντος μετά την επεξεργασία του καρπού στο ελαιουργείο.
Με λίγα λόγια η διαφοροποίηση της τιμής παραγωγού ανάλογα με την οξύτητα του παραγόμενου προϊόντος δηλ του ελαιολάδου.
“Παρθένο” το ελαιόλαδο έως 0,8 οξύτητα
Σύμφωνα με τον γεωπόνο – ερευνητή κ. Κώστα Χαρτζουλάκη πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται σε διεθνές επίπεδο το προϊόν που κατά τη μέτρηση στο ελαιουργείο είναι από 0,3 έως 0,8 οξύτητα.
Σύμφωνα με την πρακτική όμως ιδιωτών εμπόρων και ελαιουργών όλες οι παραγόμενες ποσότητες πάνω από 0,3 οξύτητα τιμολογούνται διαφορετικά με αποτέλεσμα να πληρώνεται στον παραγωγό μειωμένη τιμή από 0,5 έως 10 λεπτά το κιλό ανά γραμμή.
Αυτό σημαίνει ότι όσο ανεβαίνει η οξύτητα τόσο πέφτει η τιμή ενώ μέχρι 0,8 θα έπρεπε να είναι ενιαία.
Όπως είπε ο κ. Χαρτζουλάκης αυτό οφείλεται στην στρεβλή οργάνωση της εμπορίας ελαιολάδου και είναι μια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια την οποία εκμεταλλεύονται όσοι εμπλέκονται με την διακίνησή του.
Γι αυτό και οι παραγωγοί, ανέφερε, είναι έρμαιο των εμπόρων.
Διαφωνούν οι ελαιουργοί
Τη διαφωνία του εξέφρασε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου, κ. Ευάγγελος Πρωτογεράκης. Όπως είπε την αγορά δεν μπορεί να την καθορίσει κανένας επιστήμονας και ότι παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται στο εμπόριο εκείνο που είναι έως 0,3 οξέα.
Δεν έχει την ίδια αξία το λάδι 0,35 οξέα με εκείνο που των 0,2 ή 0,3 ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Πρωτογεράκης τονίζοντας ότι αυτός είναι ο νόμος της αγοράς και δεν αλλάζει.
Χιλετζάκης: Να παρέμβει η πολιτεία
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ κ.Μύρων Χιλετζάκης παραδέχτηκε ότι τα φαινόμενα αυτά υπάρχουν και τόνισε ότι πρέπει να παρέμβει η πολιτεία για να διορθώσει τις όποιες στρεβλώσεις υπάρχουν ώστε να μην πηγαίνει χαμένος ο κόπος των παραγωγών που τώρα πωλούν το προϊόν τους από 2,30 έως 2,50 μέση τιμή.
Ρίχνουν τι τιμές λόγω…Ιταλών
Ο κ. Χιλετζάκης αλλά και πολλοί ακροατές που παρενέβησαν στην εκπομπή ανέφεραν επίσης ότι η πώληση χύμα ελαιολάδου στην Ιταλία από ομάδες εμπόρων έχει καταλήξει σε μειοδοσία με αποτέλεσμα να πέσουν και οι τιμές καθώς κάποιοι πούλησαν στους Ιταλούς αρχικά λάδι σε 3,20 ευρώ το κιλό και μετά ακολούθησαν πωλητές ακόμη και με 2,30 ή 2,40.
ΠΗΓΗ: ekriti.gr